• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FRANCUSKA: Savez za FIBA, klubovi za Evrokup!

Autor mondo.rs

Limož, Strazbur i Asvel stali na čelo klubova francuske prve lige, koji ne žele da se obavežu da će igrati samo FIBA takmičenja. Sličan rasplet nagovešten i u Italiji.

 FRANCUSKA: Savez za FIBA, klubovi za Evrokup! Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Košarkaški savez Francuske bio je među prvima koji su pružili podršku Svetskoj košarkaškoj federaciji (FIBA) i njenoj želji da u "Ligi šampiona" okupi sve što vredi, a ostalo je izvan Evrolige, koja će umesto 24, iduće sezone brojati samo 16 timova.

Međutim, klubovi prve francuske lige (LNB), od kojih su Limož i Strazbur u ponedeljak bili na važnom sastanku u sedištu "Euroleague Basketball" u Barseloni, doneli su drugačiju odluku.

Reklo bi se, sasvim logičnu, jer FIBA nije uspela da realizuje svoje ambiciozne zamisli, a Đordi Bertomeu je okupljanjem čak 23 kluba za istim stolom (mimo onih koji će igrati Evroligu), potvrdio svoj i uticaj organizacije na čijem je čelu.

Francuski klubovi, dakle, žele da u narednom periodu budu slobodni da igraju i Evrokup i tako pokušaju da se u perspektivi domognu mesta u Evroligi, pošto ih prema postojećem projektu Đordija Bertomeua neće biti u prvoj sezoni elitnog takmičenja u novom ruhu.

"Obavezati se samo na učešće u FIBA takmičenjima bilo bi korak unazad za francusku košarku. To bi zaustavilo razvoj naših mladih talenata i bilo u suprotnosti sa interesima nacionalnog tima. Tražimo od Saveza da preispita svoj stav i dozvoli nam da se takmičimo u Evrokupu", stoji u pismu klubova LNB, koje je preneo list "L'Ekip".

Posebnim saopštenjem oglasio se NBA as Toni Parker, predsednik Asvela iz Vilerbana.

"Ove sezone smo posle razgovora sa predsednikom Saveza pristali da igramo FIBA Evročelendž kup, iako nam učešće u takmičenju treće kategorije nikada nije bilo ambicija. Težimo najvišem nivou evropske klupske košarke, a to su trenutno Evroliga i Evrokup. Dobro smo razmislili o svojoj odluci i spremni smo da snosimo eventualne posledice".

Slično raspoloženje posle sastanka u Barseloni "valja" se i Italijom, gde je za sredu zakazana konferencija za novinare aktuelnog vicešampiona države, Ređo Emilije, koja će saopštiti da prihvata trogodišnji ugovor sa kompanijom "Euroleague Basketball" i tako postati učesnik Evrokupa bar do 2019. godine.

Očekuje se još stav Sasarija i Trenta, koji bi mogli potpuno da sruše ranije donesenu odluku italijanskog košarkaškog Saveza, da će se svi klubovi "palakanestra", osim evroligaša Emporio Armanija, nadmetati u FIBA "Ligi šampiona".

Promocija "Lige šampiona" zakazana je za 20. i 21. mart u Parizu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC