• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sad FIBA preti tužbom!

Autor mondo.rs

Grčki sajt "Sport FM" otkrio sadržaj pisma koje je FIBA uputila Panatinaikosu, jednom od klubova koji imaju desetogodišnji ugovor sa Evroligom.

Ni FIBA ne sedi skrštenih ruku!

U danima kada se sve više klubova okreće organizaciji Đordija Bertomeua i izjašnjava za učešće u Evrokupu - čime se dovodi u pitanje kvalitet, pa i smisao buduće FIBA "Lige šampiona" - Svetska košarkaška organizacija zapretila je da će tužiti ECA ("Euroleague Commercial Assets") zbog delovanja u korist malog broja elitnih klubova.

ECA je, inače, kompanija koja rukovodi Evroligom i njeni glavni deoničari su klubovi - 11 nekadašnjih nosilaca "A" licence, sada vlasnika desetogodišnjih ugovora o učešću u reformisanoj Evroligi.

Grčki sajt "Sport FM" došao je u posed pisma koje je FIBA poslala Panatinaikosu, u kome se od trofejnog kluba traži da svojim delovanjem "koriguje ponašanje ECA, kojim se nanosi šteta dugoročnoj budućnosti evropskih klupskih takmičenja".

"Vrata FIBA ostaju otvorena za dijalog o ovim temama, ali kontinuirano neosvrtanje na zakone, statut FIBA i dobrobit evropske košarke, za posledicu će imati legalnu akciju protiv ECA, što može da uključi tužbu Evropskoj komisiji ili bilo kojoj drugoj nadležnoj instanci", stoji u pismu koje su potpisali generalni sekretar FIBA Patrik Bauman (na slici) i izvršni direktor Kamil Novak.

"Ovim putem pozivamo vas da se obavežete na lojalnost FIBA i da ćete se zajedno sa ECA ubuduće uzdržati od zloupotreba opisanih u pismu", dalje poručuju lideri svetske košarke iz kancelarije u Ženevi.

Podsećamo da je "Euroleague Basketball" prošlog meseca tužila FIBA da "direktno ili posredstvom nacionalnih košarkaških saveza vrši pritisak na klubove", sa ciljem da ih primora na učešće u svojim takmičenjima, odnosno da istupe iz takmičenja pod pokroviteljstvom "Euroleague Basketball", a to su Evroliga i Evrokup.

Glavni operativni direktor Evrolige Eduardo Skot pre nekoliko dana je izjavio da je Evropska komisija prihvatila tu tužbu, ali da bi "slučaj mogao da se oduži".

FIBA je za 20. i 21. mart u Parizu najavila svečanu promociju "Lige šampiona", ali s obzirom na poslednje odluke francuskih i italijanskih klubova, koji su se opredelili za nastup u Evrokupu i time prešli preko volje svojih Saveza, veliko je pitanje na koga FIBA može da računa i kako će popuniti predviđena 32 mesta u svom elitnom takmičenju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC