• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo raspad ABA lige, kraj u nedelju?

Autor mondo.rs

Po pitanju Evroliga ili FIBA razjedinjeni region sastaće se u Zagrebu na Skupštini, koja bi mogla da "ozvaniči" raspad ideje o ABA ligi i vrati nas nacionalnim takmičenjima.

Nedelja u 13 časova, Zagreb.

Dan i grad u kojem će biti održana veoma važna, da ne kažemo sudbonosna Skupština nove ABA lige j.t.d.

Zašto?

Na tom zasedanju, klubovi učesnici regionalne lige za sezonu 2015/16, ujedno i vlasnici takmičenja, moraće konačno da donesu strateški veoma važnu odluku – Evroliga/Evrokup ili FIBA Liga šampiona.

"Večernje novosti" u izdanju od petka navode da bi potom trebalo da bude održan i sastanak sa nacionalnim federacijama, a nakon vesti o tome da su se Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina priklonile "FIBA carstvu", autor navodi da je to ujedno i početak kraja regionalne lige.

"Ako se pitaju savezi, odnosno većina njih, oko toga više nema spora - podržaće FIBA! O tome svedoče i poslednji dopisi KS Crne Gore i KS Makedonije upućeni FIBA, koje su potpisali predsednici tamošnjih federacija, Milo Đukanović i Petar Naumovski. Sve je, izgleda, početak kraja ovakve ABA lige...", navodi list.

"Želimo da vas informišemo da KS Crne Gore sa zadovoljstvom podržava FIBA Ligu šampiona i sva takmičenja koja organizuje FIBA. U isto vreme, želimo da vam saopštimo da će klubovi iz Crne Gore igrati samo u takmičenjima u organizaciji FIBA. Prirodno, očekujemo, u skladu sa zaključcima sa sastanka 7. marta u Ženevi, da će isključivi kriterijum za formiranje Lige šampiona za sezonu 2016/2017, biti učinak klubova u ABA ligi iz 2015/2016", navodi se u pismu prvog čoveka KS Crne Gore poslatom generalnom sekretaru FIBA Patriku Baumanu.

"Pismo gotovo istovetne sadržine na adresu prvog operativca svetske kuće košarke uputio je i Naumovski", konstatuje se u tekstu i dalje navodi:

"Ukoliko se klubovi iz ovih zemalja, kao i Hrvatske, koja je 29. februara uputila FIBA slično pismo, povinuju odlukama tamošnjih federacija i priklone se Ligi šampiona u (promocija 20. i 21. marta u Parizu), ABA liga neće moći da ispuni uslove iz ponude Evrolige za takmičarsku prohodnost u Evroligu/Evrokup, što otvara problem samog opstanka regionalnog takmičenja u sadašnjem formatu".

Podsećamo, gostujući u Beogradu nedavno, prvi čovek preduzeća "Euroleague Basketball", Đordi Bertomeu, predstavio je srpskim klubovima plan prema kojem bi u naredne tri godine šampion ABA lige išao u Evroligu, a potom tri najbolje plasirana tima u Evrokup. Međutim, kasnije su se po ovom pitanju čule i drugačije informacije.

Uglavnom, suština je da bi okretanjem ka FIBA, regionalni savezi rekli i "NE" ovoj ponudi iz Barselone, u kojoj se – ruku na srce – neće previše potresti, jer za njihova takmičenja i dalje traje veliko interesovanje. Konkretno, francuski i italijanski klubovi usprotivili su se stavovima matičnih saveza da se krene u FIBA Ligu šampiona i poručili da su zainteresovani samo za Evroligu i Evrokup.

Zanimljiva je situacija i u Sloveniji...

"Pre izvesnog vremena KS Slovenije je obavezao tamošnje klubove da od početka sledeće sezone učestvuju u nacionalnom šampionatu. Ukoliko neka ekipa, pak, želi pride u regionalno prvenstvo i neko evropsko takmičenje, trebalo bi da igra čak tri utakmice nedeljno, što je gotovo neizvodljivo", pišu "Novosti" i zaključuju:

"Znači moraće da se odrekne bar jednog fronta, a taj sigurno neće biti domaći, a teško i evropski...", čime se aludira na skori kraj ABA lige.

Ukoliko se projekat započet 2001. godine zaista ugasi završetkom tekuće sezone i naredne naši klubovi budu igrali ponovo samo Superligu Srbije (odnosno Košarkašku ligu Srbije), biće zanimljivo videti kakve će pozicije u međunarodnim okvirima imati i KSS i klubovi. U ovom trenutku, "Kuća košarke" bi ka FIBA, klubovi zvanično i nezvanično ka Evroligi...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC