• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lebron Džejms: Odričem se broja "23", a vi?

Ono što NBA nikada nije uradio u svojoj istoriji, pokušaće da inicira jedan od dvojice najdominantnijih košarkaša današnjice Lebron Džejms.

 Lebron Džejms: Odričem se broja "23", a vi? Izvor: MONDO

Zvijezda Klivlenda od srednjoškolskih dana nosi broj "23" na leđima, koji je proslavio veliki Majkl Džordan, ali se King Džejms ove jeseni dosjetio da bi taj broj trebalo povuću iz upotrebe i poručio da će on napraviti prvi korak na kraju sezone.

"Uzeću broj šest", rekao je Džejms, iako je svjestan da NBA nikada nije povukao iz upotrebe neki broj, već da je ta mogućnost ostavljena isključivo timovima.

U Džordanovu čast, broj "23" povukli su njegovi Čikago Bulsi, sa kojima je šest puta osvajao titulu šampiona, ali i Majami Hit, koji je zabranio svima da koriste dvadeset trojku zbog svega što je Džordan uradio za košarku.

"Mislim da je Majkl Džordan uradio toliko toga za košarku, da bi to u što skorije vrijeme trebalo prepoznati. Ne bi bilo ni Lebrona Džejmsa, ni Kobija Brajanta i Dvejna Vejda, da nije prvo bilo Majkla Džordana", izjavio je Džejms, koji se zbog svojih godina (24) ne sjeća načina na koji su igrale legende prije pojave "Letećeg".

"Džordan ne može da dobije svoju siluetu na NBA logou, jer je tamo već oslikan Džeri Vest. Ako ne može, nešto mora da se uradi. Mislim da bi igrači koji trenutno nose broj 23 u ligi, trebalo da pokrenu peticiju i ja ću otići do svakoga od njih da je potpiše. Prvi neću više da nosim 23, pa tako niko drugi ne bi trebalo da ga nosi", poručio je Džejms ostalima.

Trenutno, u NBA ligi broj 23 nose: Stiven Grem (Šarlot), Si-Džej Votson (Golden Stejt), Markus Kembi (LA Klipers), Džodi Miks (Milvoki), Devin Braun (Nju Orleans), Toni Daglas (Njujork), Bi-Džej Malins (Oklahoma), Lu Vilijams (Filadelfija), Džejson Ričardson (Finiks), Martel Vebster (Portland), Kevin Martin (Sakramento) i Ves Metjuz (Juta).

MLB i NHL su iz upotrebe povukli brojeve 42 i 99, koji su pripadali legendarnom bejzbol igraču Džekiju Robinsonu i hokejašu Vejnu Greckom.

Ali, NBA nije to do sada uradio...

"Povlačenje brojeva je odluka koja je oduvijek pripadala timovima", rekao je portparol lige Tim Frenk.

"Ako vidite 23, pomislite na Majkla Džordana. Ako vidite koš za pobjedu u posljednjoj sekundi, pomislite na Majkla Džordana. Ako vidite momka kako leti kroz vazduh i zakucava, pomislite na Majkla Džordana. Uradio je toliko toga, to mora da mu se prizna, ne samo tako što ćete ga uvrstiti u Kuću slavnih", otišao je korak dalje Džejms, prošlogodišnji MVP.



Jedan od onih koji su se "drznuli" da traže broj 23 je i ruki Oklahome Siti Tandera Bajron Malins. On nema ništa protiv da promijeni broj.

"Nemam problem s tim. Ja sam ruki i nemam pravo da kažem ne. To je Džordan, čovječe! Njegov broj trebalo bi da bude povučen iz kompletne NBA lige. Ako bude tako, sve čestitke za njega. Ali, ako ne bude, mislim da ću nastaviti da ga nosim... Malo sam se šalio sa saigračima i rekao sam im da će Džordan morati da me isplati za to", rekao je Malins.

Džejms ima fore do 5. marta 2010. godine da kancelariji lige prijavi promjenu broja na dresu, ali samo ukoliko potpiše novi ugovor sa Klivlendom. On narednog ljeta postaje slobodan agent i ako bi promijenio tim, bio bi slobodan da izabere novi broj. Ali, zašto baš 6?

"Moj drugi najomiljeniji igrač je Džulijus Irving, a on je nosio šesticu", objasnio je Džejms koliko je volio "Doktora Džeja", i dodao: "Moje prvo dijete rođeno je 6. oktobra, na Olimpijskim igrama nosio sam šesticu, moje drugo dijete rođeno je u junu..."

Džejson Ričardson nosi broj 23 u Finiksu, a kada je čuo za Džejmsovu inicijativu, kao i svaki poznati Amerikanac oglasio se na Twitteru.

"Dobijam mnogo tvitova na temu promjene mog broja za Em-Džeja. Skroz sam za to, on je najveći igrač svih vremena. NBA je trebalo da povuče 23 još prije nekoliko godina".

Pročitajte rubriku MONDA o svim povučenim brojevima NBA lige.

REZULTATI:

Detroit - Dalas 90:95
/Staki 28 - Novicki 25/

Oklahoma - LA Klipers 93:101
/Djurant 40, Krstić 10, 5 sk - Kaman 25/

Finiks - Toronto 101:100
/Studemajer 30 - Boš 25, 10 sk/

LA Lejkers - Hjuston 91:101
/Artest 22, Brajant se povrijedio - Bruks 33/

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC