• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Novi tandem Njujorka - Miličić/Ajverson?

Ono što nisu uradili prošlog ljeta, Njujork Niksi bi mogli da obave sredinom novembra

 NBA: Novi tandem Njujorka - Miličić/Ajverson?  Izvor: MONDO

Igrom slučaja, ukazala im se druga šansa da potpišu Alana Ajversona i svi su izgledi da će to i učiniti.

Ajverson je, nakon što mu je na kraju prošle sezone istekao ugovor sa Detroit Pistonsima, potpisao jednogodišnji ugovor sa Memfis Grizlisima, ali je on raskinut u noći između utorka i srijede po našem vremenu. Velika NBA zvezda nije mogla da se pomiri sa ulogom rezerviste u timu Memfisa, tako da je Ajverson poslije samo tri utakmice spakovao kofere i otišao u svoj dom u Atlanti.

Devet dana kasnije Memfis je pocijepao njegov ugovor, a Njujork uvidio svoju šansu.

"Imali smo našu malu grupu igrača od prošle godine koju smo željeli da zadržimo i da ne kvarimo hemiju među njima", kratko je objasnio trener Njujorka Majk D'Antoni zbog čega Ajverson nije angažovan prije početka sezone, ali nije ostalo jasno o kakvoj hemiji je govorio

Ta hemija prošle sezone odvela je Nikse do skora 32-50 i posljednjeg mjesta u Atlantik diviziji, što uz podatak da je tim iz najvećeg grada u SAD samo jednom stigao do plej-ofa od 2001. godine i bio počišćen u prvoj rundi (0-4, Nju Džersi Nets, 2003/04), govori da se radi o gotovo decenijskom raspadu sistema u ekipi.

Niksi se još nisu oporavili od dolaska Ajzee Tomasa na mjesto predsjednika i Stefona Marberija kao pleja, 2003. godine. Ekipa se trejdom nekako oslobodila Marberija prošle sezone, a ovog ljeta Niksi su izabrali rukije Džordana Hila (8. pik), Tonija Daglasa (29) i u Memfis poslali Kventina Ričardsona za Darka Miličića.

Ajverson im isprva nije bio potreban.

"Košarka je kao fluid, teče i stvari se mijenjaju u sekundi", filozofira ovih dana D'Antoni u pripremi promocije arogantnog Ajversona, koji je napustio Memfis jer je prve tri utakmice od oporavka od povrede zadnje lože počeo sa klupe.

Iako sa reputacijom trostrukog najboljeg strijelca lige, vlasnika MVP nagrade i desetostrukog učesnika Ol-stara, Ajverson pored sposobnosti da pogodi koš iz nevjerovatnih pozicija sa sobom donosi određenu potrošnju lopti u napadu, želju da bude prvi i neprikosnoven, kao i naviku da slabo trenira.

Nešto slično Marberiju, kojeg su Boston Seltiks ubrzo otpustili od kada su ga dobili trejdom sa Niksima. Marberi više ne igra košarku.

D'Antonijevim naknadnim komplimentima na račun Ajversona pridružio se i predsjednik tima Doni Valš. Njih dvojica suočeni su sa najgorim startom u istoriji tima. Niksi su sezonu počeli sa 1-9 i nešto mora da se mijenja.

U Medison Skver Gardenu misle da bi Ajverson mogao da im riješi mnoge probleme, ali sve i dalje djeluje kao "krpljenje".

"Oduvijek sam imao poštovanja za to što radi Ajverson, jer sam morao da igram protiv njega svake godine dok sam bio u Indijani. Zbog toga respektujem njegovu karijeru", rekao je Valš.

"On je mali čovjek koji radi sve što može da pobijedi, prima mnogo teških udaraca i uvijek nastavlja dalje", dodao je bivši igrač Indijane, a sada predsjednik Njujorka.

Niksi u svom selari kepu imaju prostor da potpišu Ajversona, bez da na to plaćaju ekstra porez. U NBA ligi, kada probijete ograničeni budžet, za svaki dolar plaćate još jedan dolar kao porez na luksuz, tako da igrač postaje duplo skuplji kada se prevaziđe selari kep.

Ali, Njujork vjerovatno ne bi ponudio Ajversonu (34 godine) višegodišnji ugovor, prvo zbog toga što se radi o veteranu na zalasku karijere, a drugo, jer ekipa pokušava da izvrši reformu sastava i stvori mladi tim koji će za nekoliko godina početi da pobjeđuje.

REZULTATI:

Klivlend - Golden Stejt 114:108
/Džejms 31, 12 as - Elis 23, 8 as/

Majami - Oklahoma 87:100
/Vejd 22, 7 as - Djurant 32, Krstić 10, 8 sk/

Nju Džersi - Indijana 83:91
/Daglas-Roberts 27 - Grendžer 22/

Nju Orleans - LA Klipers 110:102
/Vest 24, Stojaković 15, 5 sk - Tornton 30/

Hjuston - Finiks 105:111
/Londri 27 - Studemajer 23/

Denver - Toronto 130:112
/Entoni 32 - Derouzen 17/

Sakramento - Čikago 87:101
/Grin 24 - Salmons 23/

LA Lejkers - Detroit 106:93
/Brajant 40 - Bajnam 24, 6 sk/

ATLANTIK: Boston 8-3, Toronto 5-6, Filadelfija 4-6, Njujork 1-9, Nju Džersi 0-11.

CENTRAL: Klivlend 8-3, Indijana 5-3, Milvoki 5-3, Čikago 6-4, Detroit 5-6.

JUGOISTOK: Atlanta 9-2, Orlando 8-3, Majami 7-3, Šarlot 3-7, Vašington 2-7.

SEVEROZAPAD: Denver 8-3, Portland 8-4, Oklahoma Siti 6-5, Juta 4-6, Minesota 1-10.

PACIFIK: Finiks 10-2, LA Lejkers 8-3, Sakramento 5-5, LA Klipers 4-8, Golden Stejt 3-7.

JUGOZAPAD: Dalas 8-3, Hjuston 6-5, San Antonio 4-4, Nju Orleans 4-8, Memfis 2-8.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC