• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pavlović: Ostanak Radonjića - apsolutni prioritet

Autor mondo.rs

Sportski direktor Zvezde u intervjuu za "Mozzart sport" pričao o daljim ambicijama u Evroligi, sistemu koji je postavio Dejan Radonjić, uvođenju Druge ABA lige, Jokiću, Zagorcu...

 Sportski direktor Zvezde o Evroligi, Radonjiću, Jokiću, Zagorcu... Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS
Iako su do kraja sezone ostala još dva meseca, može se reći da je Crvena zvezda već ostvarila sve najvažnije ciljeve. Treba još samo da odbrani titulu prvaka Srbije, ali to je za razliku od takmičenja u ABA ligi, pitanje prestiža, a ne nešto od čega zavisi budućnost kluba.

Sportski direktor Mirko Pavlović već nekoliko godina je svakodnevno uz Dejana Radonjića, stručni štab i igrače, a uz tim menadžera Nebojšu Ilića je čovek sa daleko najvećim stažom na Malom Kalemegdanu, što se tiče aktuelnog klupskog personala.

U opširnom intervjuu za "Mozzart sport" konstatovao je da plasman Zvezde u Top 8 Evrolige "može da se meri sa najvećim uspesima u istoriji srpskog, pa i jugoslovenskog sporta".


"To odgovorno tvrdim, pre svega zbog sistema takmičenja i konkurencije koju smo imali u svim fazama Evrolige. Pogledajte samo koje ekipe, sa koliko stranaca i sa kakvim budžetima u tome nisu uspele i ostale su iza nas. Drago nam je i ponosimo se da smo doveli uspeh kluba do tog nivoa da možemo da se poredimo sa najušpesnijom Zvezdinom generacijom, koja je igrala pre više od 40 godina".

U četvrtak i petak na rasporedu je poslednje kolo Top 16 faze, koje nosi odgovor na pitanje da li će crveno-beli početi četvrtfinalnu plej-of seriju gostovanjem u Moskvi ili Vitoriji.

"Iskren da budem više bih voleo da igramo protiv Laboral Kuće. Igraju sjajnu košarku ove sezone, ali mislim da sa njima možemo za nijansu lakše da igramo nego sa CSKA. Međutim, našu ekipu krasi ogromno samopouzdanje. Svi igrači pored zajedništva i sjajne timske igre su imali i zapažene individualne utakmice. Pokazali smo da možemo sa svima da igramo kako u Beogradu, tako i na strani. Iz pozicije koliki nam je budžet i da ne radimo u idealnim uslovima, mozda zvuči prepotentno, ali znam da ova ekipa ne preza ni od koga i da su sledeća čuda moguća, pa što da ne i ulazak na F4".

Poredeći tekuću sezonu sa nekim prethodnim, Pavlović smatra da je ekipa naučila da se izbori sa porazima i nastavi dalje.

"Kup u Nišu je bio prekretnica za ovu ekipu. Igrači su pokazali odličnu reakciju na gubitak trofeja, skupili su se još više, pokazali karakter, snagu i inat svima koji su počeli da sumnjaju. Što se tiče dugoročne stabilnosti kluba, uvek volim da ponovim da je ključna reč - kontinuitet. Uprave, prvog trenera, stručnog štaba i igrača. Partizanova višegodišnja dominacija je bila plod takvog kontinuiteta".

"Ono što nas je iznenadilo je da smo mislili da je prošla sezona bila najteža, onda kada se obarao Partizan sa trona. Međutim ispostavilo se da je ova po nekim stvarima i teža od prethodne. Zvezda nikada nije bila u situaciji da se na proleće bori na dva fronta, a to su ekstremni fizički i psihički napori. Pokazali smo ponovo da smo spremni kada je najvažnije. Svi treneri obavljaju sjajan posao. Bukvalno svaki igrač iz Dejanovog sistema iz godine u godinu napreduje. Od Lazića koji je najduže sa nama, do najmlađeg Simanića".

Izvor: MN PRESS

  Uveliko se priča o prelascima najboljih igrača u bogatije klubove, a tu je i spekulacija o interesovanju Efesa za trenera Radonjića...

"Interesovanje velikih klubova za Dejana me uopšte ne iznenađuje. Njegov ostanak u Crvenoj zvezdi je apsolutni prioritet. Dejan je uneo ozbiljan rad i promenio klub tamo gde je suštinski najvažnije, na terenu. Dejanov doprinos našem klupskom uspehu je nemerljiv".

Šef stručnog štaba često je bio predmet kritika i osporavanja, a Pavlović sa zadovoljstvom konstatuje da je došlo vreme kada više nema potrebe da ga bilo ko brani, pošto tu funkciju obavljaju rezultati koje je ostvario sa timom.

"Nije Dejan Radonjić napredovao, kako neki hoće da predstave, nego je prava konstatacija da je Crvena zvezda uz njega silno napredovala. Drago mi je da sve više i više dobija priznanja, a da se kritičari polako povlače. Bila je to teška borba, u kojoj je on kao snažan karakter istrajao i doveo nas do neslućenih visina. Dejan Radonjić će veoma uskoro, u toku ove sezone postati najuspešniji trener u istoriji Crvene zvezde. Samo taj podatak je i te kako dovoljan, a trofeji i evropski rezultati betoniraju njegovu poziciju".

Upitan ko je igrač zbog čijeg nedolaska na Mali Kalemegdan posebno žali, apostrofirao je krilnog centra Nikolu Jokića, koji je iz Mege otišao direktno u NBA ligu.

"Ostaje velika žal što nismo uspeli da potencijal i talenat koji leži u Nikoli Jokiću iskoristimo za nas. Žao mi je što tada u više navrata nismo uradili više. Da li bismo uspeli ne znam, ali znam da je takvu situaciju naš klub svojevremeno imao sa Divcem. Bio sam na tim pripremama na Kopaoniku, kada je Vlade bukvalno otet iz hotela. Igrači kao Jokić se rađaju svakih 20 godina. Ćosić, Divac, Jokić su jedinstveni i menjaju istoriju svakog kluba".

Crveno-belima ostaje da sličan kiks ne ponove u slučaju nekih drugih talentovanih igrača, a jedan od takvih je kapiten Mege Rade Zagorac.

"Naš klub je plasmanom u Evroligu sledeće sezone postao magnet za sve talentovane mlade igrače. Međutim, nema previše mladih igrača koji tek tako mogu da uskoče u taj nivo takmičenja i daju doprinos. Mišljenja sam da je Zagorac jedan od retkih koji to mogu. Njegov razvojni put je do sada bio idealan".

Kao i svi košarkaški radnici, sportski direktor Zvezde prati borbu za prevlast u evropskoj košarci, koja u značajnoj meri utiče i na ustrojstvo klupskih takmičenja u Srbiji i na prostorima ex-YU.

Pavlović ne krije da spada u red najvećih pobornika regionalne lige i njene dalje ekspanzije.

"ABA liga mora da nastavi da živi, inače nam sledi propast. Ono sto je najvažnije je da je struka za ligu i to je najveći argument za njen opstanak. Pitajte Džikića, Milojevića, Djokića i Radonjića šta misle o ABA ligi, i u kojoj bi hteli da stvaraju igrače? Vraćanje svih klubova u KLS ili KSS je katastrofalan potez koji bi bukvalno ubio srpsku košarku i odveo sve talentovane mlade igrače iz nje. Bolje za sve bi bilo da se zauvek prihvati ABA kao neminovnost, da se više energije ulozi u stvaranje Druge ABA lige, kojom mogu da se reše mnogi problemi. Od kalendara, preko koncentracije kvaliteta, do jasnog amaterskog nivoa takmičenja u KLS ligi, koja bi onda prevashodno bila razvojna".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC