• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se dodeljuje Gomeljski i da li je Dejo u igri

Autor mondo.rs

Informacija da je trener Crvene zvezde, Radonjić, "ušao u uži izbor" za nagradu "Aleksandar Gomeljski" samo je delimično tačna. U konkurenciji jeste, ali "uži izbor" ne postoji.

 Dejan Radonjić kandidat za najboljeg trenera Evrolige Izvor: MN PRESS

Nagrada "Aleksandar Gomeljski" najprestižnije je individualno priznanje u Evropi, kada su košarkaški treneri u pitanju.

Evroliga uvela je ovo priznanje u sezoni 2004/05, neposredno posle smrti čuvenog sovjetskog, odnosno ruskog trenera, Gomeljskog, jedne od najznačajnijih figura u istoriji "kraljice sportova".

Prvi osvajač bio je izraelski stručnjak Pini Geršon, potom najviše puta za trenera Evrope proglašavani su naši, srpski treneri (Željko Obradović dva puta, Dušan Ivković jednom), a dva puta najbolji je bio i Italijan Etore Mesina.

Prošle sezone ovo priznanje pripalo je treneru Reala, Pablu Lasu, a zanimljivo, do danas je Duško Vujošević, kojeg Evroliga u statistikama vodi kao crnogorskog stručnjaka iako ima i srpsko državljanstvo, ostao jedini trener u istoriji kojem je pripalo prestižno priznanje, a da njegov tim, Partizan, te sezone nije osvojio Evroligu.

Vujošević je za najboljeg proglašen 2009. godine.

Specifičnost vezana za nagradu "Gomeljski" je da pravo glasa imaju samo i isključivo treneri klubova koji su nastupali u odgovarajućoj sezoni u Evroligi. Niko više. Ni čelnici Evrolige, ni novinari, navijači i to ovoj nagradi daje dodatnu težinu.

Takođe, u konkurenciji za ovu nagradu nalaze se svi treneri koji su vodili ekipe u toj sezoni i svaki od njih ima podjednake šanse da na kraju dobije nagradu, jer odlučuje prosto sabiranje glasova kolega.

Ove godine, a rezultati glasanja tradicionalno se objavljuju na Fajnal-foru Evrolige, biće poznati za 23 dana kada će u Berlinu biti završen finalni turnir na kojem će učestvovati CSKA, Fenerbahče, Laboral Kuća i pobednik petog meča serije između Barselone i Lokomotive Kuban.

U petak, u toku dana, u našoj javnosti pojavila se informacija da je aktuelni trener Crvene zvezde, Dejan Radonjić, zajedno sa kolegama iz Fenerbahčea Željkom Obradovićem i Laboral Kuće, Velimirom Perasovićem – citiramo – "ušao u uži izbor za nagradu 'Aleksandar Gomeljski', koja se dodeljuje najboljem treneru Evrope".

Svi osvajači "Gomeljskog":

2004/05 – Pini Geršon (Makabi)

2005/06 – Etore Mesina (CSKA)

2006/07 – Željko Obradović (PAO)

2007/08 – Etore Mesina (CSKA)

2008/09 – Duško Vujošević (Partizan)

2009/10 – Ćavi Paskual (Barselona)

2010/11 – Željko Obradović (PAO)

2011/12 – Dušan Ivković (Olimpijakos)

2012/13 – Jorgos Barcokas (Olimpijakos)

2013/14 – David Blat (Makabi)

2014/15 – Pablo Laso (Real Madrid)

Ova informacija, koju je preneo veliki broj beogradskih i srpskih medija, samo je delimično tačna, jer zbog načina glasanja Radonjić i jeste u konkurenciji za "Gomeljskog", ali mu konkurenti nisu samo Obradović i Perasović, već i svi ostali treneri koji su radili u Evroligi ove sezone.

A to znači i: Jorgos Barcokas (Lokomotiva), Marko Kalvani (Dinamo Sasari), Vensan Kole (Strazbur), Aleksandar Đorđević (Panatinaikos), Sašo Filipovski (Zjelona Gora), Filip Erv (Limož), Dimitris Itudis (CSKA), Duško Ivanović (Himki), kao i njegov prethodnik Rimas Kurtinaitis (Himki), Dušan Ivković (Anadolu Efes), Šarunas Jasikevičijus (Žalgiris), Pablo Laso (Real Madrid), Oktaj Mahmuti (Darušafaka), Veljko Mršić (Cedevita), Ćavi Paskual (Barselona), Svetislav Pešić (Bajern Minhen), Joan Plaza (Unikaha), Jasmin Repeša (Armani Milano), Ufuk Saridža (Karšijaka), Janis Sferopulos (Olimpijakos), Žan Tabak (Makabi) i Andrea Trinkjeri (Bamberg).

Možemo konstatovati da je, shodno podvizima ostvarenim ove sezone u Evroligi i najboljem plasmanu Crvene zvezde u prethodne tri sezone u evropskoj eliti, Radonjić svakako jedan od favorita za "Gomeljskog" i da ne bi bilo nezasluženo da mu na kraju pripadne zaista veliko priznanje.

Naprotiv!

Na potezu su i kolege, i on sam.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC