• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veleobrt: FIBA dozvoljava Evrokup, ali...

Autor mondo.rs

Da je, ipak, u pitanju novac – naslućuje se iz poslednjih informacija vezanih za sastanke između Evrolige i FIBA.

 FBa i Evroliga može i Evrokup, ali da FIBA bude dio EKA Izvor: MN PRESS

Rat traje, izbacuju se reprezentacije sa takmičenja, pritiskaju klubovi, lobiraju savezi, a zapravo se radi o – novcu!

Iza saopštenja FIBA svet, u kom se demantuje da je Španija suspendovana sa Olimpijskih igara u Riju i u kom se traži novi sastanak na relaciji FIBA Evropa – EKA (kompanija koja vodi Evroligu), zapravo se krije spremnost ljudi iz FIBA da ostave Evroligi da vodi klupska takmičenja u Evropi, a to znači i Evrokup, a da zauzvrat FIBA postane suvlasnik kompanije EKA i ubira prihod od toga.

"FIBA nijednom rečju, bar kroz saopštenje, nije navela da je bilo ko suspendovan sa takmičenja u njenoj organizaciji (Svetski kup) i u kojima je ko-organizator (Olimpijske igre). Samim zahtevom čelnicima FIBA Evropa da opet sednu za 'pregovarački sto' s nacionalnim federacijama čiji su se klubovi 'odmetnuli' u Evrokup, indirektno je pokazala slabu poslovičnost (po ovoj temi) svoje evropske kancelarije", pišu "Večernje novosti" i dodaju:

"Na kraju, pozivom za sastanak, potvrdila da EKA nije baš tako 'neozbiljan' faktor, kojoj je, ako je verovati italijanskim medijima, spremna da u narednih pet godina prepusti organizaciju Evrolige i Evrokupa. Uslov je da FIBA postane član EKA, odnosno da zagrize deo finansijskog kolača. Ostaje da se vidi da li će EKA, čiji su glavni deoničari sami klubovi, pristati na kompromis, posle svega što se događalo poslednjih meseci, pa i godina".

Što se ideje o suspenziji "neposlušnih" saveza ziče, na papiru suspendovanje sa Olimpijskih igara izgleda lako. Međutim, kako pišu španski mediji, FIBA ne može jednostrano da odluči ko će da igra, s obzirom na to da su Španci i Litvanci na sportskom borilištu izvadili vizu. U konačnu odluku mora da bude uključen Međunarodni olimpijski komitet kao organzitor Igara.

MOK bi, verovatno, stao na stranu FIBA koja je punopravna članica olimpijske porodice, ali to bi moglo da izazove neželjene posledice, odnosno sudske tužbe, koje se zasad svi trude da izbegnu. Bilo je reči da bi na sastanku FIBA i FIBA Evropa Italija i Srbija mogle da izgube domaćinstvo predolimpijskih turnira. Ipak, zasad, to se nije desilo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC