• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ludo i brzo - Superliga po grupama, treći put!

Autor mondo.rs

Posle 2006. i 2009, prva faza domaće Superlige ponovo će se igrati u dve grupe. Zvezda brani titulu, plej-of i za treće mesto...

 Pocinje-kosarkaska-Superliga Srbije-2016 Izvor: MN PRESS

Svemu jednom dođe kraj, pa tako i takmičarskoj pauzi domaćih košarkaških klubova, koja je za Partizan i Metalac trajala puna dva meseca, a za FMP Železnik, niški Konstantin, Borac iz Čačka i pančevački Tamiš - mesec i po.

Utakmicom Partizan - Borac u subotu od 21 čas (ironično, pred praznim tribinama, zbog suspenzije od prošle godine) počinje Superliga Srbije, koja će se zbog plej-ofa ABA lige, obaveza Crvene zvezde u Evroligi i neuobičajeno ranog početka priprema reprezentacije, igrati po skraćenom sistemu.

Prethodnih sezona je osam timova igralo po dvokružnom bod-sistemu, ukupno 14 kola, a sada su zbog manjka termina formirane dve grupe od po četiri tima, tako da nas od polufinala plej-ofa deli samo šest kola ligaškog takmičenja.

Sastav grupa određen je po plasmanu u ABA ligi i Košarkaškoj ligi Srbije, tako da su spojeni prvi i četvrti, odnosno drugi i treći iz oba takmičenja.

Grupu A čine Crvena zvezda, Metalac, FMP i Tamiš, a grupu B Mega Leks, Partizan, Borac i Konstantin.

Ovo nije prvi put da se prva faza domaćeg prvenstva igra po grupama. U sezoni 2005/06, kada su Srbija i Crna Gora bile jedna država, u dve grupe bilo je podeljeno 12 ekipa, a u sezoni 2008/09 osam ekipa.

Jedina razlika u sistemu takmičenja odnosi se na način određivanja domaćina u finalu plej-ofa.

Ako budu igrali prvoplasirani u jednoj protiv prvoplasiranog u drugoj grupi (ili drugoplasirani protiv drugoplasiranog) prednost će imati ekipa sa boljim skorom u ABA ligi. Nekada je kriterijum bila ukupna koš-razlika u grupi.

Svako kolo u principu će trajati dva dana, tako da se prvo igra grupa B, pa grupa A, ali biće i povremenih odstupanja, kao ovog vikenda, kada će jedna utakmica biti na programu u subotu, a preostale tri u nedelju.

Kraj prve faze Superlige planiran je za 25. maj, a već dva dana kasnije počeće doigravanje.

Termini polufinala plej-ofa (na dve dobijene) su 27, 29. i eventualno 31. maj, a finala (na tri dobijene) 3, 5, 7, eventualno 9. i 11. jun.

Kako trenutno stoje stvari, Srbija će u ABA ligi 2016/17 imati tri predstavnika, pa će se zbog toga igrati i plej-of serija za treće mesto, takođe do tri pobede.

Titulu brani Crvena zvezda, koja je prošle sezone pobedila Partizan 3:0 i prekinula vladavinu "večitog" rivala dugu 13 godina.

PAROVI 1. KOLA

Grupa A

Partizan - Borac Čačak (subota, 21.00, TV Arena sport)
Mega Leks - Konstantin (nedelja, 19.00)

Grupa B

Crvena zvezda - Tamiš (nedelja, 19.00)
Metalac - FMP Železnik (nedelja, 19.00, TV Arena sport)

Partibrejkers - Ludo i brzo
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC