• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Ne postoji nemoguće za crno-bijele

Čuda se u Pioniru ponovo događaju. Partizan - Olimpijakos 86:80.

 EL: Ne postoji nemoguće za crno-bijele Izvor: MONDO

EL: Ne postoji nemoguće za crno-bijele

Ne postoji riječ "nemoguće" kada na teren istrče košarkaši Partizana. I ovako podmlađeni, sa osmoricom novih igrača, većinom golobradih, nastavljaju da čine čuda u Evroligi.

Jedan od najskupljih timova Evrope Olimpijakos, po imenima kadar da se nosi sa NBA konkurencijom, posljednji je u nizu velikana koji je doživio poraz na najomraženijem mestu za učesnike Evrolige - Dvorani "Pionir".

U 5. kolu Grupe B, Partizan - Olimpijakos 86:80 (19:19, 19:24, 22:18, 26:19).

"Biću zadovoljan ako moji igrači pruže maksimum, mada znam da ni to ne mora da bude dovoljno da se pobedi ovaj tim. Pobjeda protiv Olimpijakosa bila bi ravna trijumfu fudbalera Partizana protiv Reala iz Madrida", rekao je trener najmlađeg tima Evrolige Duško Vujošević u najavi gostovanja atinskih "crveno-bijelih".

Na njegovu radost, prevario se!

Crno-bijeli jesu dali svoj maksimum pred 6.852 navijača, ali je to bilo dovoljno za pobjedu, kojom su odškrinuta vrata plasmana u Top 16 fazu - četvrtu godinu zaredom.

Samo odškrinuta, jer Partizan poslije prvog kruga u grupi ima skor 2-3, tako da bi prema prvim projekcijama pobjede kod kuće protiv Efes Pilsena i Lijetuvosa mogle da budu dovoljne.



Svaka velika pobjeda ima svoje heroje, a ova nad Olimpijakosom ima ih trojicu.

Prvi među jednakima je Aleksandar Rašić!

Javno osporavan za mlaku formu na početku sezone, što je uostalom i sam priznao, plej Partizana odigrao je jednu od najboljih utakmica u karijeri. Duel je završio sa 25 poena, uz pet asistencija i četiri skoka, a njegove dve trojke u poslednjoj četvrtini nanijele su veliku štetu ekipi Panajotisa Janakisa.

Posao koji je započeo Rašić, dovršio je njegov imenjak Marić...

Centar Partizana dominirao je u finišu utakmice, minut i 40 sekundi prije kraja pogodio je šut iz ugla u poslednjoj sekundi napada za 77:70, a već u narednom napadu zakucao i iznudio petu ličnu grešku Joanisa Burusisa, potom i pogodio slobodno bacanje za maksimalnih 80:72.

Do kraja je ostalo da se igra minut i 14 sekundi i iako je taj finiš, prepun penala, ishitrenih šuteva igrača gostiju i nevešte selekcije faulova crno-bijelih, trajao čitavu vječnost - spasa za omiljeni tim Grčke među navijačima Crvene zvezde nije bilo!

U penal završnici, Olimpijakos jeste u jednom trenutku prišao srpskom šampionu na četiri poena zaostatka (84:80), ali u preostalih 14,6 sekundi loptu je kroz obruč poslao samo Rašić sa linije penala i donio neočekivanu, a tako slatku pobjedu svom timu u susretu dva bivša prvaka Evrope (Partizan 1992, Olimpijakos 1997).

Ovakvog opisa finiša meča vjerovatno ne bi bilo, da Partizan u prvom i početkom drugog poluvremena nije imao Lestera Mekejleba. Američki plej u nekoliko navrata bio je čovjek na kojeg je mogla da se osloni kompletna petorka, pa i klupa, tribine... Meč je završio ranije, zbog pet ličnih grešaka, ali je na semaforu ostavio 19 poena i tri asistencije.

Marić i Rašić ozbiljni su kandidati za petorku 5. kola u Evroligi, prvi sa indeksom uspješnosti 38, a drugi 31.

Indeks uspješnosti navijača Partizana bio bi "plus milion", ali nije nemoguće da na kraju bude negativan! Na početku utakmice, nošeni ljubavlju prema svom timu, a i animozitetu prema gostima, ekipi koju najviše mrze i "bratski" navijači solunskog PAOK-a, Grobari su napravili atmosferu za špice.

Dvoranu su prekrili papirići i rolne i da se na tome završilo, sve bi bilo bajno. Ali nije... U više navrata tokom drugog poluvremena, pojedinci su bacali rolne u teren i ne da bi postigli koreo-efekat, već da bi pogodili protivničke igrače. Nije vrijedio ni Vujoševićev apel: "Pa, ljudi nemojte... Ajde da dobijemo utakmicu", nije vrijedilo ni upozorenje sudijske trojke da će dvorana biti ispražnjena, rolne su nastavile da padaju, a dve su pogodile igrače Olimpijakosa.

Prva Linasa Kleizu, druga Jotama Halperina, u trenucima dok su obojica izvodila slobodna bacanja.

Kako je to bilo nakon sudijskog upozorenja, prava je sreća što Bahar, Kerebuk i Konde nisu ispunili obećanje, a pitanje je da li će glavu okrenuti i Disciplinska komisija Evrolige.

Nije slutilo na slavlje, poslije uvodnih minuta utakmice, naročito kada je eks-NBA zvijezda Džoš Čildres pogodio za 2:11 na semaforu. Djelovalo je kao da će Olimpijakos bez povrijeđenog Teodorosa Papalukasa i kažnjenog Vona Vafera (posvađao se sa Janakisom), kontrolisati meč sa neuporedivo "jeftinijim" domaćinom.

Već u 3. minutu, Sofoklis Skorcijanitis izvrnuo je zglob i tada se Janakis suočio sa problemom pod košem, jer mu je startni centar Nikola Vujčić bio nedovoljno oporavljen od povrede.

Ipak, tek je ulaskom Rašića prednost gostiju počela da se topi i Partizan je sredinom druge četvrtine došao do prvog vođstva (27:25). Tandem bekova Mekejleb/Rašić promijenio je ritam, počeli su da ulaze i prvi šutevi spolja i dva po novcu neravnopravna rivala ušla su u egal na terenu, iz kojeg je gost ipak nešto spretnijom igrom ponio pet poena razlike na poluvreme - 38:43.

Sve je znatno lošije za Vujoševićev tim postalo na početku prvog poluvremena, kada je gost košem Halperina došao na devet poena prednosti (38:47), ali ispostavilo se da je to bio samo izazov za Mekejleba i Rašića.

Trojka Amerikanca, pa kontra jedna, druga, ulaz, koš i faul... Zbunjen pokretljivom odbranom Partizana, Olimpijakos se odjednom našao u zaostatku - serijom 12:0, domaćin je poveo sa 50:47. Tokom tog "presretanja" pogođen je Kleiza, a buka u dvorani postala nepodnošljiva i crno-bijeli su kao nebrojeno puta u svojoj istoriji uživali u pomoći šestog igrača.

Sa dva zakucavanja, Jan Veseli je otvorio posljednju četvrtinu, a kada je Partizanu bio očajnički potreban koš, trojku je tresnuo Rašić za 68:66 (34. minut). Novu, iritirajuću po protivnika, iz neizgrađene akcije sa osam metara, Rašić je postigao tri i po minuta prije kraja za tada maksimalnih 73:68, što je Janakisa natjeralo na brzi tajm-aut.

Tokom minute odmora, uspio je svojim igračima da objasni kako da zaustave Rašića, ali je zaboravio da je pod košem Marić i to mu se osvetilo - Partizan ponovo čini čuda!

U narednom kolu, šampion Srbije gostuje u Malagi neporaženoj Unikahi, a potom u "Pionir" stiže Efes Pilsen.

PARTIZAN: Roberts 5, 9 sk, Sinovec, Mekejleb 19, Kecman 6, 3 sk, Milošević, Rašić 25 (4/5 za dva, 4/8 za tri), 4 sk, 5 as, Mitrović, Božić 2, Marić 23 (8/11 za dva), 15 sk, 5 ukr, Veseli 5, Đekić 1, Vraneš.

OLIMPIJAKOS: Čildres 18, 7 sk, Vujčić 4, Burusis 7, Halperin 15, Kleiza 18, Vasilopulos 2, 5 sk, Glinijadakis, Papanikolau, Beverli 2, Teodosić 12 (0/5 za tri), 4 sk, Skorcijanidis 2, Vafer.

REZULTATI 5. KOLA:

GRUPA A:

Montepaski - Barselona 65:84

U srijedu:

Žalgiris - Fenerbahče 78:84

Asvel - Cibona 71:68

TABELA: Barselona 5-0, Montepaski 4-1, Fenerbahče 3-2, Žalgiris 1-4, Asvel 1-4, Cibona 1-4.

GRUPA B:

Efes Pilsen - Orlean 77:64

Unikaha - Lijetuvos Ritas 91:84

Partizan - Olimpijakos 86:60

TABELA: Unikaha 5-0, Olimpijakos 3-2, Lijetuvos 3-2, Efes 2-3, Partizan 2-3, Orlean 0-5.

GRUPA C:

Makabi - Marusi 75:67

Kaha Laboral - CSKA 67:71

U srijedu:

Olimpija - Lotomatika 87:70

TABELA: Makabi 4-1, Kaha Laboral 3-2, Lotomatika 3-2, CSKA 3-2, Marusi 1-4, Olimpija 1-4.

GRUPA D:

Real Madrid - Armani Džins 82:69

U srijedu:

Himki - Prokom 89:67

Panatinaikos - Oldenburg 96:63

TABELA: Panatinaikos 4-1, Himki 4-1, Real 4-1, Armani Džins 1-4, Prokom 1-4, Oldenburg 1-4.

(MONDO, foto: Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC