• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zagorac za MONDO: Miško je rekao "Onesvestićeš se"

Autor mondo.rs

Talentovani košarkaš podvukao je crtu ispod najuspešnije godine u karijeri, koja je obuhvatila povratak iz povrede, osvajanje Kupa, pripreme reprezentacije, NBA draft i jednu iznenađujuću odluku.

 Zagorac za MONDO: Miško je rekao "Onesvestićeš se" Izvor: MN PRESS

Rade Zagorac (21 godina, 205 cm) kaže da mu se u 2016. dogodilo toliko dobrih stvari za kratko vreme, da u nekima od njih nije ni stigao da uživa.

"Ovo mi je na svim planovima najuspešnija godina u životu", konstatovao je u intervjuu za MONDO, posle tradicionalne prednovogodišnje egzibicije Mega Leksa, odigrane prošle nedelje.

Nakon pauze od tri i po meseca, zbog preloma šake, vratio se na teren 15. januara i mesec dana kasnije dao doprinos osvajanju Kupa Radivoja Koraća, prvog trofeja u seniorskoj konkurenciji od osnivanja Mege. Utisci iz Niša jedva da su se slegli, a "Milojevi klinci" napravili su možda još veću senzaciju, plasmanom u finale plej-ofa ABA lige.

U dva meča eliminisali su Budućnost, koja je sa skorom 23-3 bila šampion ligaškog dela sezone.

Upravo Zagorac je bio najzaslužniji za "brejk" u Podgorici, gde je postigao 27 poena i ostvario indeks korisnosti 40!

"Ulazak u finale ABA iz uloge totalnih autsajdera me je snažno odguralo u samopouzdanje i dobre igre do kraja sezone. Žalim što u finalu protiv Zvezde nismo uspeli da pobedimo bar jednu utakmicu, ali i to je uz osvajanje premijernog Kupa i treće mesto u Superligi bilo dovoljno za najuspešniju sezonu od nastanka kluba, kao i u karijerama svih nas".

Na individualnom planu se prvo desio poziv u seniorsku reprezentaciju.

"To je za mene bio veliki uspeh. Godinu dana ranije bio sam na širem spisku, sada sam otišao korak dalje, ulaskom u 16 najboljih. Dobio sam priznanje za dobre igre u klubu i priliku da budem sa svim tim igračima koji su kasnije osvojili srebro na Olimpijskim igrama".

"Uspesi su se nadovezivali jedan na drugi i mogu da kažem da sam tih meseci živeo svoj san. Možda su se neke stvari čak prebrzo desile, tako da nisam ni stigao posebno da uživam u njima", priseća se Zagorac.

A photo posted by Rade Zagorac (@zagorade) on



Poziv selektora Aleksandra Đorđevića i rani početak priprema, zbog kvalifikacija za Rio, sprečili su ga da uradi ono što bi u "redovnim" okolnostima sigurno uradio - da otputuje u SAD i na "vorkautima" se dodatno predstavi NBA timovima uoči drafta. Mogao je da se uzda samo u utisak koji je na njihove skaute i generalne menadžere ostavio u dresu Mege.

"Od početka sezone, kada sam razmišljao šta je realno, očekivao sam da izađem na draft, ali nisam znao da li mogu da očekujem da me neki tim i izabere. Završio sam, po mom mišljenju, na dobrom 35. mestu, u jako dobroj organizaciji Memfis Grizlisa. Odmah su mi predočili plan za budućnost, proveo sam tamo mesec dana, uživao i upoznao igrače koje sam prethodno gledao samo na televiziji. Boravak u Americi obeležili su velika ljubaznost i dobrodošlica, tako da sam poneo kući samo najbolje utiske".

Njegov agent Miodrag Ražnatović pre nekoliko dana je rekao da veruje da će Zagorac iduće sezone biti član Grizlisa, a Radeta smo pitali šta je aktuelno na relaciji Memfis - Beograd.

"Čujemo se, ne mogu da kažem svakodnevno, ali vrlo često. To je vrlo širok spektar ljudi, od trenera, kondicionih trenera, fizioterapeuta, generalnih menadžera, sa svima se povremeno čujem. Za tih mesec dana sam se stvarno dobro upoznao sa njima i zbližio više nego što sam očekivao. Tokom sezone mi je bio u poseti internacionalni skaut Memfisa, za desetak dana dolazi Džon Holindžer, asistent generalnog menadžera, poznat i kao jedan od tvoraca napredne statistike, a tokom Ol star pauze će doći trener zadužen za razvoj igrača, sa kojim sam provodio najviše vremena dok sam boravio u Memfisu".

U danima uoči, ali i posle drafta, bio je zvezda prelaznog roka u Srbiji. Što je neuobičajeno za takve igrače - na kraju, ipak, nije promenio sredinu!

"Bilo je u tom periodu i mnogo pogrešnih informacija... Nekako sam uspeo da se isključim iz svih tih stvari, ali moram da kažem da je i za mene bilo jako veliko iznenađenje kada mi je Miško (Ražnatović) saopštio svoju ideju", kaže Zagorac.

Do prelomnog razgovora došlo je u Areni, posle prijateljske utakmice Srbija - Francuska.

"Sreli smo se u hodniku i rekao mi je da ću da se onesvestim kada čujem šta bi po njegovom mišljenju bilo najbolje rešenje. Inače sam desetak dana pre toga napisao neki sastav posvećen rastanku sa Megom. Odmah sam ga pitao 'Jel Mega?' i on mi je rekao da jeste. Popričali smo tridesetak sekundi i shvatio sam da je to stvarno najbolja varijanta za mene. Nisam mogao da ostanem imun na priče oko 'večitih' rivala i nekih drugih klubova, ali jednostavno, najbolje je bilo da ostanem još jednu sezonu".

Na konkretno pitanje, odgovara da tako misli i sada, iako su posle samo nekoliko utakmica u oktobru počele priče da je upao u stagnaciju...

"Ne kažem da imam previše iskustva, ali kada god su bile na dnevnom redu neke krucijalne odluke, gledao sam da pričam sa ljudima koji mi znače i da poslušam, ustvari, šta mi srce kaže. U tom trenutku je to bilo da ostanem u Megi. Šta god da se desi, a nadam se da će biti dobro, znam da neću zažaliti zbog toga".

Izvor: MN PRESS


Mnogi smatraju da mu je ove sezone bio potreban izazov nove sredine i izlazak iz zone komfora.

"Jasno, potpuno to razumem. Zdravom logikom, posle pet sezona u Megi i igranja na jednom objektivno visokom nivou, sledeći korak je bio prelazak u uslovno rečeno jaču konkurenciju i u kvalitetnije takmičenje. Ali, meni je cilj oduvek bio i ostao da jednog dana zaigram u NBA ligi. Uz dužno poštovanje evropske košarke i svih drugih liga, jači faktor mi je uvek bio NBA. Podredio sam se tom cilju i moja odluka je donesena shodno tome. Ne žalim, poštujem mišljenje svih ljudi i smatram da su ta mišljenja vrlo logična, ali nekad ne mora da se postupi logično".

Ako sve bude onako kako želi, ovog leta krenuće stopama Nikole Jokića, koga je Denver draftovao 2014, a potpisao 2015. Do tada, mora da se posveti Megi, koja je sa skorom 5-11 pri dnu tabele ABA lige i u narednih par meseci joj ostaje ili da konačno uđe u pozitivnu seriju, ili da ostatak takmičenja provede u "batrganju", pa možda i borbi za opstanak.

Rade Zagorac je ubeđen da će na kraju sve biti u redu i da će sa naslednicima Luvavua, Ivanovića, Jankovića i Nikolića imati još jednu uspešnu sezonu.

"Sa kim god da pričam izvan kluba, upoređuju nas sa prošlogodišnjom ekipom. Samo bih napravio paralelu. Ta ekipa dobila je recimo osam od devet utakmica igranih na poen ili dva razlike. Ove sezone to nije slučaj, od devet takvih dobili smo jednu ili dve. Mislim da uopšte nije tolika razlika u kvalitetu, nego da je faktor sreće bio dosta važan i prošle, a pogotovo ove sezone".

"Što se tiče trenutnog stanja, mislim da nije dobro i da ekipa igra dosta ispod svog kvaliteta (razgovorali smo uoči gostovanja u Podgorici, gde je Mega ispustila ranu prednost od 17 poena - prim.aut), ali nemam nijedan procenat sumnje da ćemo se za neko vreme dići i završiti sezonu svi zadovoljni učinjenim".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC