• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva velika turska derbija, Turaka nigde...

Autor mondo.rs

U danu kada su se u turskom prvenstvu međusobno sastala četiri predstavnika u Evroligi, bilo je zanimljivo videti učinak domaćih košarkaša.

 Fener Efes, Darušafaka - Galatasaraj, Gdje su turski košarkaši Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Evroligaški dan u turskom prvenstvu i pobede bolje dva plasirana predstavnika te zemlje u najjačem takmičenju.

Nakon što je Fenerbahče pobedio Anadolu Efes 81:75 (20:14, 21:20, 20:22, 20:19) i popeo se na prvo mesto na tabeli, Darušafaka je odigrala fantastično drugo poluvreme u još jednom istanbulskom derbiju protiv Galatasaraja i pobedom 72:87 (22:18, 18:20, 16:24, 16:25) stigla do skora 9-4 za petu poziciju.

Fener, Efes i Bešiktaš dele prvu poziciju sa skorom 11-2, Banvit ima 10-3, a Galatasaraj je pao na šesto mesto sa skorom 8-5.

Bobi Dikson (18), Kostas Slukas (17, 7 as) i Luiđi Datome (16, 5 sk) predvodili su ostatak tima Željka Obradovića u utakmici koja je odlučena na dva minuta pre kraja, kada je Fener napravio mini-seriju za 79:70, na šta gosti nisu imali odgovor.

Tomas Ertel ubacio je 20 poena, Čedi Osman 14, ali uz šut 5/16 iz igre, a dvocifreni u timu Velimira Perasovića bili su još Brajant Danston sa 11 poena i pet skokova i Džejson Grendžer sa 11 poena.

Utakmicu je, između ostalog, obeležila čarka Jana Veselog i Derika Brauna, koja nije završena nekim većim incidentom.

Tuča
Izvor: YouTube



Na drugom kraju grada, Galatasaraj Ergina Atamana držao je kontrolu do polovine treće četvrtine, kada je tim Dejvida Blata "ubacio u petu brzinu".

Bilo je 52:49 za domaćina, a potom početkom četvrte četvrtine 56:70 za goste, koji su serijom 4:21 rešili pitanje pobednika. U poslednjih 15 minuta igre rezultat je bio 20:38 za Darušafaku, koja je na istom mestu, 18. novembra, poražena u evroligaškom okršaju 81:77.

Atamanov sastav, koji trpi velike promene u toku sezone (otišli su Džastin Dentmon, Ras Smit i Dion Tompson, koji je potpisao za Crvenu zvezdu) doživeo je peti uzastopni poraz u oba takmičenja. Galatu su redom nadigrali Uniks (EL), Efes (EL), Karšijaka (TL), Bamberg (EL) i Darušafaka (TL).

Ovaj tim ima tri pobede u poslednjih 11 mečeva.

Bredli Vonamejker predvodio je Darušafaku sa 15 poena i sedam asistencija, Skoti Vilbekin takođe je ubacio 15, koliko je imao i Džejms Anderson uz šest skokova. Adrijen Moerman ubacio je 13, uz pet skokova i četiri asistencije, a dobru rolu imao je i Birkan Batuk sa 13 poena.

Tibor Plajs bio je najbolji u poraženom timu sa 18 poena i 11 skokova, naš košarkaš Vladimir Micov postigao je 17, a Blejk Šilb 16 poena.

Već smo rekli da su u jednom danu međusobno igrala sva četiri predstavnika turske Superlige u Evroligi. Iako treneri Fenera, Galate, Darušafake i Efesa generalno više i češće upotrebljavaju turske košarkaše u domaćem prvenstvu, nego u Evroligi, na prste dve ruke mogu se nabrojati Turci koji su imali značajnu minutažu i učinak danas.

Sinan Guler je ubacio 11 poena za Galatasaraj, a "upisao" se samo još Goksenin Koksal sa dva poena. Batuk je ubacio 13 za Darušafaku, Semih Erden 10, a Mehmet Jagmur dva.

Nijedan turski košarkaš, osim naturalizovanog Amerikanca Bobija Diksona, koji tursku Superligu igra pod imenom Ali Muhamad, nije se upisao u timu Fenerbahčea. Igrali su Ahmet Diveroglu i Melih Mahmetoglu, ali bez da su ubacili loptu kroz obruč.

U Efesu istakao se već pomenuti Osman sa 14 poena, Doguš Balbaj ubacio je pet, a Džan Maksim Mutaf takođe završio sa "krompirom" u rubrici poeni.

Zbirno: Od 48 košarkaša u četiri tima, nastupila su desetorica turskih igrača, Guler, Batuk, Erden i Osman ubacili su zajedno 48 poena (12 prosečno), a Koksal, Jagmur, Diveroglu, Mehmetoglu, Balbaj i Mutaf ukupno devet (0,67 prosečno).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC