• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Ne pomaže ni snimak, Partizan dobio Barsu!

Dogodilo se i to! Barselona je prvi put izgubila ove sezone. Pobijedio ju je - Partizan!

 EL: Ne pomaže ni snimak, Partizan dobio Barsu! Izvor: MONDO

Deset minuta čekali su navijači Partizana da proslave nešto čemu se ove sezone u Evroligi niko širom Evrope nije radovao.

I dočekali su...

Poslije mučnog i dugog pregledanja usporenog snimka, tačnije premotavanja situacije koja je odigrana na obruču srpskog šampiona, u trenutku kada je vrijeme već bilo isteklo, sudijska trojka odlučila je da je pobijedio tim, koji je to sasvim zaslužio.

U drugom kolu Grupe E, Top 16 faze Evrolige: Partizan - Barselona 67:66, 61:61 (23:12, 12:12, 8:23, 18:14, 6:5)! POGLEDAJTE FOTOGALERIJU!

Da, dogodilo se i to! Poslije 11 mečeva bez poraza u Evroligi, izgubila je i moćna Barselona. I to na mjestu gdje su prethodnih sezona padali Real Madrid, Panatinaikos, Makabi, Olimpijakos, Unikaha, Taukeramika, Montepaski... Pa i sama Barsa, sa Dejanom Bodirogom.

Poslednji u nizu podviga crno-bijelih, uživo je pratilo 8.125 navijača u Pioniru.

Sedam dana poslije pobjede nad prvakom Evrope Panatinaikosom, u njegovoj kući, momci koje na nestvaran način vodi Duško Vujošević, napravili su još jedan podvig i poslije dva kola nalaze se na prvom mjestu u grupi, pred dva uzastopna duela sa Marusijem (10. i 24. februar).

Svih 45 minuta besomučne borbe pod oba obruča, "ozvučene" nesnosnom bukom sa tribina, stalo je u jedan šut... Tačnije, ne u šut Pita Mikela za pobjedu, kada je lopta odlučila da izađe iz obruča, već u kontakt Lorensa Robertsa sa loptom, nakon što je ona već krenula napolje, ka pobjedi crno-bijelih.

Dok su svodovi Pionira prijetili da se sruše od buke, sudijska trojka Luiđi Lamonika, Jakub Zamojski i Sergej Mihajlov očas posla utišala je sve i dovela Grobare u stanje neverice. Dok su se treneri oba tima i arbitri okupljali oko malog monitora za zapisničkim stolom, pojavila se dilema: da li je Roberts dirao obruč ili možda loptu, dok je ona bila u zamišljenom "valjku" iznad obruča.

Italijan, Poljak i Rus su na kraju rekli da je sve bilo po propisima i Barselona je ostala samo sa jednom pobjedom u prestonici Srbije, onom ostvarenom u FIBA Evroligi, u sezoni 1997/98, kada je legenda Partizana Saša Đorđević isporučio svom timu 39 poena i doneo Barsi pobjedu poslije dva produžetka.

Od tada, u plavo-crvenom dresu, iz Pionira su poraženi izlazili i Dejan Bodiroga i Huan Karlos Navaro, Jaka Lakovič, Erazem Lorbek...

Djelovalo je da će ova NBA generacija Barselone "preživjeti", kada je Partizan stao u trećoj četvrtini, a gost došao do svoje igre. Serijom 21:3 od sredine treće, pa do trećeg minuta poslednje četvrtine, košarkaška sekcija Fudbalskog kluba Barselona potpuno je preokrenula rezultat u svoju korist (od 40:30, do 43:51), unervozila publiku i slomila Partizanov odbrambeni koncept iz prvog poluvremena.

Međutim, tada se potvrdilo nešto drugo, manje očekivano: da se Partizan bolje oseća kada u finiš meča uđe sa zaostatkom.

Seriju gostiju prekinuo je Bo Mekejleb, koji je ulazom pod koš prekinuo gotovo desetominutni embargo na Partizanove poene iz igre, ali se na novu buku u dvorani čekalo do pet i po minuta prije kraja meča, kada je kapiten Petar Božić pogodio prvu trojku za svoj tim u nastavku - 49:54.



Tada već momcima Havijera Paskvala nije bilo svejedno. Možda su prerano pomislili da slomili otpor desetostruko siromašnijeg protivnika.

Koš Robertsa, zakucavanje Vraneša, odbojka Stevana Miloševića... Očas posla, serijom 6:0 Partizan je prišao na "minus 1", a onda je crno-bijela "La Bomba" Aleksandar Rašić pogodio trojku za novo vođstvo (58:56)!

Da je svim srcem uz Partizan, Aleksandar Đorđević otkrio je minut i 35 sekundi prije isteka četvrte četvrtine. Ni Sale Nacionale nije mogao, a da ne skoči na trojku Lorensa Robertsa, kojom je Partizan došao do 61:56 (serija 15:2).

Ipak, do pobjede je moralo da se dođe poslije bisa, jer za minut i po crno-bijeli nisu postigli poen! Na nekoliko promašaja u šutu za tri, nadovezala se izgubljena lopta Slavka Vraneša 51 sekund prije kraja, što je Jaka Lakovič kaznio trojkom sa osam metara (61:61).

Za preostalih 35 sekundi, Roberts je uspio da promaši trojku, a sreća je bila uz crno-bijele kada se Lakovič digao na još jednu, iz veće razdaljine, ali lopta nije ušla.

Uz zvuk sirene, sa više od pola terena nemoguće je probao Jan Veseli. Moralo se u produžetak...

A, tamo je Partizan morao da izvede još jedan "kam-bek". Posle poena Erazema Lorbeka za 66:63, ličilo je na sličan ishod kao pre 12 godina. Međutim, na zakucavanje Robertsa i novi promašaj Lakoviča za tri, nadovezao se faul Frana Vaskeza nad Rašićem.

Partizanova "desetka" nije promašila, 21 sekund prije kraja, na semaforu je pisalo 67:66 i gost je imao pravo na "pun" napad. Šta će tražiti Vujošević? Faul? Presing? Udvajanje?

Ne!

Trener Partizana postavio je zonu i potpuno zbunio protivnika, Pit Mikel morao je na ulaz, posle kontakta šutnuo je iz reketa, lopta je izašla iz koša i svi su morali ka monitoru.

Partizan 67, Barselona 66.

Samo u prvih 20 minuta, Partizan je iz napada u napad dokazivao da za Barsu ne igraju vanzemaljci. Poslije serije 10:0 na startu, Partizan je sveo Barselonu na rekordnih 12 poena na kraju prve četvrtine (23:12), a potom još drastičnije umanjio ustaljeni napadački učinak "La Bombe" Navara i ostalih. Na poluvremenu, crno-bijeli su vodili sa 35:24.

Kako je Barsa doživjela izlazak iz zloslutnog tunela Pionira, govori i podatak da su Katalonci najmanji broj poena posle 20 minuta u Evroligi ove sezone imali u prvom kolu, kada su stali na 38! A, potom postizali 39, 40, 41, 41, 41, 41, 42, 43, 45, 45, 46...

Huan Karlos Navaro odigrao je prvo poluvrijeme bez poena, sa indeksom (ne)uspješnosti 9, ali u negativnom smjeru.

PARTIZAN: Roberts 12, 11 sk, Sinovec, Mekejleb 4, Kecman 5, Strahinja Milošević 2,Rašić 11, 6 as, Mitrović 2, Božić 10, Veseli 13, 15 sk, 2 as, Đekić, Vraneš 6, 7 sk, Stevan Milošević 2, 3 sk.

BARSELONA: Bazile 7, 6 sk, Trijas, Rubio 8, 5 as, Lakovič 14 (4/8 za tri), Navaro 7, Vaskez 2, 4 sk, N'Dong 8, 5 sk, Moris 2, Sada, Lorbek 10, Mikel 8, Grimau.(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC