• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA čvor: Može li Sale da NE ODE posle Istanbula?

Autor mondo.rs

Svetislav Pešić "načeo" je temu koja je nekoliko meseci ranije dovela u prvi plan ono što će biti neizbežno - novi sistem kvalifikacija i veoma sužen prostor za manevar selektora, ali i saveza.

 Da li Aleksandar Đorđević odlazi sa mjesta selektora Srbije poslije Eurobasketa Izvor: MN PRESS

Možda trenutak za priču o ovome nije bio najsrećniji, kao ni redosled - da o Đorđevićevoj odluci saznamo od Pešića - ali, okolnosti u svetskoj i evropskoj košarci zaista jesu takve da će naš selektor po završetku Eurobaskreta morati da bira:

Klub ili reprezentacija.

Jer...

Bez obzira na to da li će se reči Svetislava Pešića o odlasku Aleksandra Saše Đorđevića sa klupe reprezentacije ispostaviti kao tačne i, iako je selektor "orlova" rekao da ni od koga ne krije da je ugovorom vezan za KSS do 2019. godine, jasno je da će predstojeća jesen biti poput leta važna za srpsku, ali i za mnoge reprezentacije.

Posle Eurobasketa 2017, svi nacionalni timovi ući će u "revolucionarni" sistem kvalifikacija za Mundobasket 2019, koje će prvi put biti organizovane poput fudbalskih, sa utakmicama reprezentacija u toku sezone, odnosno u takozvanim "prozorima".

Termini kvalifikacionih utakmica za SP u Kini biće:

20-28. novembar 2017.
19-27. februar 2017.
25. jun - 3. jul 2018.
30. avgust - 18. septembar 2018.
26. novembar - 4. decembar 2018 i
18-28. februar 2019.

Selektor Aleksandar Đorđević i kapiten Miloš Teodosić
Izvor: MN PRESS


U svakom od "prozora" biće odigrane po dve kvalifikacione utakmice (kod kuće i na strani), a takmičarske obaveze selekcija trajaće po devet dana - od ponedeljka, do utorka sledeće nedelje.

Činjenica da se dva termina "prozora" preklapaju sa klupskim sezonama stvara novu zamršenu situaciju, o kojoj se NBA već izjasnila, očekivanom porukom da neće dozvoliti svojim igračima i trenerima da napuštaju timove. Utoliko, SAD je već sada najavila da će napraviti selekciju od igrača iz razvojne lige i onih koji igraju u inostranstvu, dok će ekipu voditi saradnici selektora Grega Popoviča.

Kada su u pitanju Evroliga i Evrokup, i dalje se čeka definitivni stav rukovodstva tih takmičenja, a najavljeno je da će biti iznet do početka Fajnal-fora u Istanbulu. Trenutno, postoje dva scenarija:

- Ako klubovi Evrolige (samim tim i Evrokupa) pristanu na "prozore" i na po dve nedelje bez evroligaških utakmica, onda će sledeća sezona tih takmičenja početi u prvoj nedelji oktobra, a evroligaši će SEDAM puta igrati po dva meča nedeljno.

- Ako klubovi odbiju "prozore", kalendar će ostati isti kao i u sezoni 2016/17 i "preklopiće" utakmice evroligaša i reprezentacija, što ostavlja mogućnost da u kvalifikacijama ne učestvuju ni igrači iz NBA, kao ni iz još dva najjača evropska takmičenja.

Istrajavši u zamisli da sprovede "prozore", FIBA je zamrsila situaciju mnogim savezima i selektorima, jer će biti dovedeni u nezavidan položaj, uključujući i KSS i Đorđevića, koji je prošle godine potpisao ugovor sa Bajernom na dve sezone, dok mu pomenuti ugovor sa srpskom "Kućom košarke" ističe 2019.

Da li će Bajern blagonaklono gledati na Đorđevićeve odlaske usred sezone, pogotovo dok se sve glasnije nagoveštava da bi Bavarci mogli da dobiju bar pozivnicu Evrolige?

Teško je poverovati u takav scenario.

Miroslav Muta Nikolić i Aleksandar Đorđević
Izvor: MN PRESS


Treba reći i da krivica prosto nije ni na čijoj strani, jer je Đorđević postigao dogovor sa Bajernom pre nego što je ideja o "prozorima" bila ozvaničena, dok FIBA istovremeno KSS-u ne ostavlja prostor i mehanizam za konkretan manevar. Drugim rečima, FIBA se na drastične promene kalendara, pravila, sistema takmičenja i svega što to za sobom povlači odlučila bez prethodnog dogovora sa NBA i EKA, kompanijom koja organizuje Evroligu i Evrokup. A, odnosi između FIBA i EKA dobro su nam poznati od ranije i jednako su loši i kada su tema klubovi, i kada se radi o nacionalnim timovima.

Nije samo Đorđević u problemu

U celoj priči, ne radi se samo o tome da li će Đorđević uspeti da se dogovori sa Bajernom ili će morati da bira - klub ili reprezentacija. I svaki budući trener s kojim KSS bude razgovarao o poziciji selektora moraće da se odrekne ideje da radi u klubu, a jasno je od kakve bi vrste izazova, i prilike, morali da odustanu najtalentovaniji treneri Srbije, regiona, Evrope...

Na pitanje da li će Bavarci dozvoliti Đorđeviću da vodi reprezentaciju, Pešić je u petak poručio: "To ja ne mogu da vam odgovorim, pitajte ljude iz Bajerna"

FIBA kalendar, jednostavno, neće ostavljati prostor za paralelni rad u reprezentaciji i NBA ligi, a moguće i u Evroligi i Evrokupu, što jasno nagoveštava da bi period posle Eurobasketa mogao da bude vreme promena ne samo u našoj, već i u drugim "A" selekcijama.


U takvoj situaciji, "kuće košarke" mogle bi (i po svemu sudeći - morale) da se okrenu stručnjacima koji bi bili profesionalno zaposleni samo u savezima i koji tokom godine ne bi radili ništa osim selektorskog posla, jer za drugačiji rad ne bi ni imali prostor.

FIBA je jednostavno rekla svoje. NBA je u svom svetu i ne namerava da napravi ni najmanji iskorak prema Evropi. Evroliga i Evrokup za sada nisu napravile nikakav "ustupak" u pronalaženju zajedničkih rešenja sa FIBA, a pitanje i da li će, tako da je sve nastavilo da se lomi preko nacionalnih saveza, klubova, kao i pojedinaca - trenera, selektora, igrača, sudija..

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC