• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda za Evrokup, a svi ostali za - Srbiju!

Podiže se tenzija oko plasmana u Evrokup, ali i oko najavljenog skraćenja lige. Da se sada završi NLB sezona, Srbija bi dogodine pala sa pet, na tri učesnika!

 Zvezda za Evrokup, a svi ostali za - Srbiju! Izvor: MONDO

Vrijeme odluke, bar na Malom Kalemegdanu.

Na četiri kola pre kraja NLB lige, košarkaši Crvene zvezde dotjerali su "cara do duvara" i sada moraju da načine pravi podvig kako bi obezbjedili učešće u Evrokupu naredne sezone!

U foto-finiš trke za sedmu poziciju, koja je posljednja nada za učešće u Evrokupu, crveno-bijeli ulaze sa dvije pobjede manje od Zadra i Cedevite, ali sa računicom koja taj zaostatak može da "ispegla" poslije 26. kola. Jedan od dva uslova je da se pobjeđuje, kao i da rivali malo posrnu.

Prvi od četiri meča koji Crvena zvezda mora da dobije do kraja ligaškog dijela takmičenja u NLB ligi je u subotu, od 19.30, kada u Pionir stiže pretposljednji Helios iz Domžala. Bolju priliku da prekinu niz od pet uzastopnih poraza u NLB ligi, Evrokupu i Kupu Radivoja Koraća, momci Aleksandra Trifunovića nisu mogli da dobiju.

"Helios nas je dosta namučio i u prvom susretu ove sezone", prisjeća se centar Zvezde Oliver Stević, pomalo svjestan da je njegov tim izgubio pravo da se osjeća kao favorit čak i u ovakvim duelima.

"Oni su disciplinovana ekipa, koja je dugo na okupu i to je njihov najjači adut. Ne treba bježati od uloge favorita u ovakvim mečevima, ali ono što je najbitnije je da se rezultatski vratimo u život. Sada u svaki meč moramo da uđemo kao da je finale, jer jedino tako možemo da izađemo iz krize", dodao je Stević.

"Helios i Bosna bore se za opstanak i sa takvim ekipama najteže je igrati. Slovenci su doveli Amerikanca Šildsa, koji je bio najbolji na njihovoj posljednjoj utakmici protiv Budućnosti, a već smo upoznati sa kvalitetima Snoua, Laškeviča, Delića i Moćnika. Ipak, mi i pored slabijih rezultata, igramo u Pioniru i jedino pobjeda dolazi u obzir", zaključuje Stević.

Poslije meča sa Heliosom, Crvenu zvezdu (9-13) u NLB ligi očekuje gostovanje u Vršcu, potom potencijalno presudan meč sa Zadrom u Pioniru i na kraju put u Sarajevo na duel sa Bosnom.

Zadar i Cedevita u finiš ulaze sa skorom (11-11), s tim da je Zvezda bolja u međusobnim susretima sa Cedevitom, a može da bude bolja i od Zadra, ako ga u 25. kolu pobjedi sa više od šest poena razlike. Tada bi crveno-bijeli bili bolji od rivala iz Hrvatske, ako bi ligu završili sa istim skorom.

No, pitaju se i drugi timovi, a u grupi onih koji imaju pravo da se nadaju nalaze se i Široki (9-13), Radnički (9-13), pa i FMP Železnik (8-14). Pogledajte i rasporede do kraja ekipa koje matematički konkurišu za sedmo mesto na tabeli (sa "@" su označena gostovanja).



KO S KIM DO KRAJA:

ZADAR (11-11): @Bosna, Budućnost, @Crvena zvezda, Zagreb.

CEDEVITA (11-11): FMP Železnik, @Široki, Partizan, @Cibona.

CRVENA ZVEZDA (9-13): Helios, @Hemofarm, Zadar, @Bosna.

ŠIROKI (9-13): @Radnički, Cedevita, FMP Železnik, @Partizan.

RADNIČKI (9-13): Široki, @Partizan, Cibona, @Helios.

U Evroligi dogodine igraće Partizan, Cibona i Olimpija, a gotovo sigurni učesnici Evrokupa su Hemofarm, Budućnost i Zagreb, što znači da je u NLB ligi na raspolaganju još jedna pozivnica za Evrokup i to pod uslovom da se sistem kvalifikacija i samog Evrokupa ne promijeni ovog ljeta.

Nije samo proboj u Evropu motiv za timove u finišu lige. To je i koeficijent uspješnosti po zemljama, u borbi za što veći broj predstavnika u NLB ligi za sezonu 2010/11.

Naš Savez i timovi, poneseni konstantim uspjesima u regionalnoj konkurenciji, tražili su svojevremno da liga od naredne sezone bude skraćena na 12 učesnika, ali su loši rezultati (dijela) srpskih prestavnika ove sezone, kao i uspon hrvatskih klubova, doveli do toga da su se zagovornici ove ideje zamislili.

U petak je održan sastanak predstavnika pet srpskih klubova u NLB ligi i Saveza, sa kojeg je poručeno da će naša delegacija na XVI Skupštini "ABA-Sidro" d.o.o, u Ljublani (8. mart), zahtijevati da se promijeni struktura vlasništva "Sidra" (tj. se FMP i Hemofarm uvedu vlasnike firme koja kontroliše takmičenje), a najavljeno je i da će srpska strana zahtijevati da se odustane od skraćenja lige sa 14, na 12 timova, jer postoji mogućnost da bi u tom slučaju samo tri ekipe iz Srbije igrale NLB ligu naredne sezone.

Da se liga sada završi, Hrvati bi u sezoni 2010/11 imali četiri predstavnika, Srbija tri, Slovenija dva, BiH i Crna Gora po jednog, a NLB bi u rukavu imao i jedan "vajld kard". Ipak, nije nemoguće da se ova situacija okrene u korist srpskih klubova, ukoliko bi naši predstavnici dobili veliku većinu od pet preostalih susreta sa hrvatskim klubovima do 26. kola.



SRPSKO-HRVATSKI DUELI DO KRAJA LIGE:

23. KOLO: Cedevita - FMP Železnik.

25. KOLO: Cedevita - Partizan, Radnički - Cibona, Crvena zvezda - Zadar, Zagreb - Hemofarm.

Nezvanično, bilo skraćenja lige na 12 klubova ili ne, čelnici NLB lige zahtijevaće da se prvo do kraja ispoštuje dogovor o popunjavanju lige sa 12 učesnika, a da se naknadno dogovori način na koji će biti raspoređene još dve pozicije.

Trenutno je na snazi sledeći sistem: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju po jedno mjesto (5), zemlje koje imaju učesnike u Evroligi (Srbija, Hrvatska, Slovenija) imaju po jedno mjesto (3), dve najuspješnije zemlje po koeficijentu za tekuću sezonu imaju po jedno mjesto, što su trenutno Hrvatska i Srbija (2), jedno mjesto ima najuspješnija zemlja u ciklusu od dvije godine, što je trenutno Hrvatska (1), a 12. učesnik biće odlučen dodjelom "vajld karda" (1).

Pobjedama srpskih klubova do kraja lige nad hrvatskim, naši predstavnici imaju priliku da preteknu rivale na tabeli dvogodišnjeg ciklusa i tako u pregovore oko (ne)proširenja lige uđu sa četiri tima, umesto sa tri.

Odluka o domaćinu Fajnal fora za sezonu 2009/10 biće donijeta kada budu poznati učesnici završnog turnira. Ipak, najveći favoriti su Zagreb, Vršac i Podgorica, s obzirom na to da je u prethodne dvije sezone turnir bio održavan u Beogradu i Ljubljani.



PAROVI 23. KOLA:

U subotu:

ZAGREB: Cedevita - FMP Železnik (17.00)
KRAGUJEVAC: Radnički - Široki (18.00)
BEOGRAD: Crvena zvezda - Helios (19.30)
PODGORICA: Budućnost - Hemofarm (19.30)
ZAGREB: Zagreb - Cibona (20.00)
SARAJEVO: Bosna - Zadar (20.15)

U nedjelju:

LJUBLJANA: Olimpija - Partizan (12.00)

TABELA: Cibona 18-4, Partizan 16-5, Hemofarm 14-8, Olimpija 13-9, Budućnost 13-9, Zagreb 13-9, Zadar 11-11, Cedevita 11-11, Crvena zvezda 9-13, Široki 9-13, Radnički 9-13, FMP Železnik 8-14, Helios 5-17, Bosna 4-17.

(N. J. - MONDO, foto: adriaticbasket.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC