• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Majstorica" koju smo čekali!

Autor mondo.rs

Golden Stejt i Klivlend treću godinu zaredom se sastaju u finalu NBA plej-ofa.

 Golden Stejt i Klivlend finale NBA plej ofa 2017 Izvor: Youtube printscreen/MONDO ilustracija

Ovakva dominacija dva tima nije zabeležena u sedam decenija dugoj istoriji NBA lige.

Golden Stejt Voriorsi i Klivlend Kavalirsi došli su do velikog finala sa "pola snage", mada se mora istaći da je lakoća kojom je Golden Stejt eliminisao San Antonio dobrim delom proistekla iz povrede Ol stara Kavaja Lenarda u prvom meču finala Zapada, pri vođstvu Spursa od 78:55.

Ali, takve stvari posle nekoliko godina padnu u zaborav. Ostaju "gole" brojke, koje kažu da su Voriorsi i Kavsi odbranili primat u svojim konferencijama uz ukupan skor 24-1!

Golden Stejt je postao prvi tim koji je od početka plej-ofazabeležio 12 uzastopnih pobeda, a Klivlend je mogao da uradi isto to, da se u trećem meču finala Istoka protiv Boston Seltiksa nije opustio posle "plus 21" sredinom treće četvrtine.

"Dobro je za ligu kada ima velike igrače i velike timove, ali još bolje je kada postoji neko ko tim veličinama može da postavi izazov. Klivlend i Golden Stejt to nemaju. Jedinu prepreku na putu ka tituli imaju jedni u drugima", rekao je nekadašnji trener, sada uvaženi TV analitičar Džef Van Gandi.

Prethodnih decenija bilo je mnogo rivalstava, ono najpoznatije kreirali su Los Anđeles Lejkersi i Boston Seltiksi, ali ovo je prvi put da se tri godine zaredom za šampionski prsten bore isti timovi.

TERMINI

PRVI MEČ: Petak (2. jun) od 3.00 DRUGA: Ponedeljak (5. jun), 2.00 TREĆA: Četvrtak (8. jun), 3.00 ČETVRTA: Subota (10. jun), 3.00 PETA: Utorak (13. jun), 3.00 ŠESTA: Petak (16. jun), 3.00 SEDMA: Ponedeljak (19. jun), 2.00

Voriorsi su iskoristili drastičan rast "seleri kepa" da prošlosezonski tim ojačaju superstarom Kevinom Durentom (žrtvovali su najmanje važne "startere", Barnsa i povređenog Boguta, kao i nekoliko igrača sa klupe), dok se Kavsi vraćaju sa identičnom prvom petorkom i osam od devet igrača iz osnovne rotacije (otišao je samo Delavedova), kojima su tokom sezone pridodali veterane Korvera i Derona Vilijamsa.

Na prvo podbacivanje, u noći između četvrtka i petka po srednjeevropskom vremenu (3.00), izaći će:

Stef Kari, Klej Tompson, Kevin Durent, Drejmond Grin i Zaza Pačulija, a nasuprot njima Kajri Irving, Džej Ar Smit, Lebron Džejms, Kevin Lav i Tristan Tompson.

Sa klupe će ulaziti Andre Igudala, Šon Livingston, Džavejl Mekgi, Jan Klark, Dejvid Vest i Met Barns, odnosno Iman Šampert, Deron Vilijams, Ričard Džeferson, Kajl Korver i Čening Fraj.

Anketa

Ko će biti NBA šampion 2017?

  • Golden Stejt

    75% (6)

  • Klivlend

    25% (2)

  • Nisam siguran/na

    0% (0)



Ono što, pored samih tih imena, obećava zaista epske duele je timski kvalitet koji finaliste krasi na oba kraja terena.

Voriorse mnogi doživljavaju kao primarno napadačku ekipu, a njihov defanzivni rejting (99,1 primljenih poena na 100 protivničkih poseda lopte) je najbolji u aktuelnom plej-ofu.

Kavsima je trebalo vremena da se uozbilje na tom polju, pa ukupno gledano imaju treću odbranu, ali zato i najefikasniji napad! Oni su na 100 poseda postizali čak 120,7 poena, a Golden Stejt 115,8.

Golden Stejt je prošle sezone na svom parketu izgubio sedmi meč, jer su Kari i Tompson posustali pod pritiskom jake odbrane, a Grin - kome to nije osnovno zaduženje - ofanzivno je uspeo da "iznese" samo jedno poluvreme na vrhunskom nivou.

Harison Barns je u poslednje tri utakmice uglavnom ostavljan sam i Klivlendu se ta strategija obilato isplatila, jer je ovaj krilni igrač postizao pet poena po meču uz skandaloznih 16 odsto pogođenih šuteva iz igre. Kako će Kavsi braniti Karija, Tompsona i Durenta istovremeno, uz Grina koji se nikada ne sme potceniti?


Na drugoj strani nema nikakvih tajni. Sve počinje od Lebrona Džejmsa, koji je nakon incidenta sa Grinom u četvrtom meču finala 2016. uspeo da "pronađe" šut za tri poena, što ga je uz ostale nesporne kvalitete učinilo nezaustavljivim i podiglo mu samopouzdanje na potpuno novi nivo.

"Kralj" je u petom i šestom meču ubacio po 41 poen, a u sedmom imao "tripl-dabl". On nije direktno rešio šampiona, ali je njegova fenomenalna igra stvorila pretpostavke da Irving preko Karija pogodi prelomnu trojku i da titula prvi put ode u Klivlend.

Kavsi ove godine imaju mnogo sigurnijeg Lava, više opcija u šutu spolja i naravno Irvinga, koji u igri "1 na 1" može da zatrpa koševima svaku odbranu.

Važan faktor u mnogim NBA finalima bile su povrede i druge nepredviđene okolnosti, a ni okršaji Golden Stejta i Klivlenda tu nisu izuzetak.

"Ratnici" su 2015. iskoristili kompletno odsustvo Lava i tešku povredu kolena koju je Irving pretrpeo već u prvom meču, da relativno lako trijumfuju sa 4:2.

Prošle godine je Golden Stejt početkom petog meča izgubio Boguta, koji je bio važniji za timsku igru nego što su mu odavali priznanje, a ogroman uticaj na konačan ishod (3:4) imala je suspenzija Grina pri vođstvu od 3:1, kada su Voriorsi na svom terenu propustili prvu "meč loptu".


Ove sezone je u međusobnim susretima 1:1 - na katolički Božić u Klivlendu bilo je 109:108, posle velikog preokreta u finišu meča, a tri nedelje kasnije u Ouklendu čak 126:91.

To ne bi trebalo da bude pouzdan indikator onoga što ćemo gledati u finalu, jer je aktuelni šampion sada kompletan i izgleda značajno bolje nego zimus. Međutim, kladionice su ipak stavile Golden Stejt u ulogu favorita.

Jedna od vodećih srpskih kladionica za trijumf Voriorsa od 4:0 nudi kvotu 9,50, a za isti takav rezultat u korist Kavsa - kvotu 35! Trijumf Golden Stejta 4:3 množi se koeficijentom 4,50, a 4:3 u korist Klivlenda kvotom 11.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC