• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lebron je sve rekao: Kej-Di!

Autor mondo.rs

"Oni su najbolji koje sam ikada video. Imaju 13-0. Konstantno obaraju rekorde iz sezone u sezonu", rekao je trener Klivlenda, Lu. Ali, daleko od toga da se ovde zna pobednik...

Ako postoji jedna stvar koju biste izdvojili vezano za njih večeras, da li je to brzina ili nešto... šta biste rekli?

"Kej-Di".

To je bio odgovor najdomimantnijeg košarkaša današnjice o presudnom faktoru na otvaranju dugo čekanog i trećeg uzastopnog NBA finala između, ovog puta, izazivača - Golden Stejt Voriorsa i branioca prstena - Klivlend Kavalirsa.

Lebronu Džejmsu bilo je sasvim jasno da je Kevin Durent bio nezaustavljiva sila u noći između četvrtka i petka po našem vremenu, kada je u Ouklendu odigran prvi meč između dva najjača košarkaška tima današnjice.

"Kej-Di" je postao tek treći košarkaš u istoriji, koji je u finalu ubacio 37 i više poena bez izjedne izgubljene lopte. Pre njega, to je uspelo samo Šakilu O'Nilu (41 poen, 2000) i Majklu Džordanu (37 poena, 1998).

Durent je za 38 minuta na parketu rasprodate "Orakl arene" postigao isto toliko poena uz šut iz igre 14/26, imao je i osam skokova i osam asistentcija, a "ratnici" su s njim u petorci napravili 16 poena razlike za, manje-više, rutinsku pobedu – 113:91.

Skoru 13-0 od starta plej-ofa i drugom porazu prvaka, Stef Kari doprineo je sa 28 poena, šest skokova, deset asistencija i tri ukradene lopte, uz šut 11/22 iz igre.

Niko više u redovima ekipe koju ni ovog puta nije mogao da vodi prvi trener, Stiv Ker, nije ubacio više od devet poena, ali u isto vreme, Kerov zamenik i bivši trener Klivlenda, Majk Braun, uveo je u igru svih 13 košarkaša i samo se jedan nije upisao - Patrik Mekau.

Utoliko, loše šutersko veče Kleja Tompsona, koji nije ubacio trojku iz pet pokušaja (6 poena, 3/16 iz igre) nije došlo do izražaja.

Srčani Drajmond Grin bio je u okvirima svog "olaraund" učinka: devet poena, 11 skokova, dve asistencije, dve ukradene lopte i blokada, uz nekoliko odličnih defanzivnih rola, kako na "Kingu" Džejmsu, tako i na ostalim napadačima Klivlenda, koji su negde od polovine utakmice počeli da donose neshvatljive odluke u napadu i prilično nezainteresovano posmatraju kako "sevaju" kontre na drugoj strani nedugo zatim.

Džejms je za 40 minuta na parketu ubacio 28 poena uz šut 9/20, imao je i 15 skokova, osam asistencija i dve blokade, ali i osam izgubljenih lopti, što je posledica segmenta igre Voriorsa o kojem se, usled prebrze distribucije lopte u napadu, retko govori. A, to je odbrana.

Golden Stejt je Džejmsu priredio paklen doček u Ouklendu, ostavljajući "Kinga" da vreme do drugog meča serije (sreda na četvrtak) razmišlja kako se dogodilo da je njegov tim napravio minus od 22 poena s njim u igri.

Kajri Irving ponovo je bio briljantan u kreiranju svojih poena, ubacio je 24 uz šut 10/22, ali je kao plejmejker meč završio sa svega dve asistencije i čak četiri izgubljene lopte.

Najčešće kritikovan član Klivlendove "Big 3" grupe, Kevin Lav, odradio je lavovski posao, sakupio 21 skok, podelio tri blokade, ubacio tri trojke iz šest pokušaja i meč završio sa 15 poena. Tristan Tompson nije ubacio ništa za 22 minuta u igri, ali je - eto - pokupio četiri skoka i imao dve asistencije.

Bez poena bili su i Deron i Derik Vilimajs, kao i Kajl Korver koji je doveden u jeku sezone da ojača ionako odličan šut Kavsa za tri poena, ali je omašio sva tri pokušaja sa distance i takođe "krompirom" otvorio ovo finale u koje su momci koje na klupi ima Tajron Lu "zakoračili" sa ukupno 21 poenom - devet je ubacio Ričard Džeferson, sedam Dontej Džons i pet Iman Šampert, mahom u "garbage time" periodu.

"Možemo mnogo bolje nego što je to bilo večeras, ali pošto je ovo finale možemo da kažemo: 'Prihvatamo i ovo'", rekao je Durent posle meča.

Džejms, koji je pred prvi meč doživeo neprijatnost, utoliko što je neko na ogradi njegove kuće u Los Anđelesu sprejom napisao "nigger" (crnčuga), rekao je da je njegov tim uspeo da se odbrani od šuta za tri poena, ali da je Durent uspevao da iskoristi druge mane.

"Odradili smo odličan posao braneći liniju za tri poena, ali osim toga, oni su odigrali đavolski dobar meč", izjavio je Džejms, koji je pred utakmicu poručio da će dati sve od sebe da bude koncentrisan na košarku, ali da su mu misli bile usmerene ka surpuzi i deci koji su ostali u Ohaju.

"Oni su najbolji koje sam ikada video. Imaju 13-0. Konstantno obaraju rekorde iz sezone u sezonu", rekao je trener Klivlenda, Lu, koji je i sam ispisao istoriju NBA lige pre godinu dana kao jedini trener koji je uspeo da osvoji titulu nakon što je njegov tim "pao" na 1:3 posle prva četiri meča serije.

Utoliko, bez obzira što je Golden Stejt bio neprijatno dominantan na otvaranju serije, niko ne može da kaže da je ovo rešena stvar. Šteta samo što ćemo na drugu utakmicu čekati punih pet dana.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC