• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakva je to karijera bila: Morala je ta Amerika!

Autor mondo.rs

Peđa Stojaković, jedan od najvećih šutera evropske košarke, danas slavi 40. rođendan.

Pre tačno 40 godina, u Slavonskoj Požegi, rodio se jedan od najvećih srpskih košarkaša u istoriji - Predrag Stojaković.

NBA šampion, trostruki učesnik Ol-stara, dvostruki šampion Ol-star takmičenja u šutiranju trojki (prvi Evropljanin!), najbolji strelac Evrolige, četvrti u izboru za MVP nagradu NBA lige 2004. godine...

Mnogo bi vremena bilo potrebno da se samo nabroji šta je sve uspeo popularni "Peja", šuter koji je za 13 godina u NBA ligi zadivio ceo svet i postao jedan od 14 najboljih trojkaša najjače lige na svetu u istoriji.

Građanski rat u SFRJ primorao je njegovu porodicu da se početkom devedesetih preseli u Beograd. U dresu Crvene zvezde je kao tinejdžer trenirao po četiri-pet sati dnevno i to brzo počeo da "naplaćuje".

U Grčkoj je ekspresno postao legenda PAOK-a, osvojivši titulu najkorisnijeg igrača tamošnje lige i ubacivši legendarnu trojku kojom je eliminisao Olimpijakos iz plej-ofa i prekinuo petogodišnju vladavinu Pirejaca.

...
Izvor: YouTube



NBA mu je bio suđen i tamo se brzo i našao, istog leta (1998), kada je preko "bare" počeo veliku karijeru, najviše provedenu u Sakramentu, koji mu se pre nekoliko godina odužio podizanjem njegovog dresa pod svodove "Golden 1 Centra".

Napadi na titulu "srpskih" Kingsa, na čelu sa Peđom i Vladom Divcem, budili su celu Srbiju (i šire) iz noći u noć, a Los Anđeles Lejkersi su se potrudili da ljubimci ovdašnjih navijača, udaljeni od njih oko 10.000 kilometara, ipak ne osvoje titulu. Za to vreme, Stojaković je nizao rekorde, cepao mrežice i pobeđivao u takmičenju za tri poena.

STOJAKOVIĆ: JOŠ NE SPAVAM ZBOG KINGSA

...
Izvor: YouTube



U sezoni 2003/04 prosečno je postizao 24,2 poena!

Posle rastanka sa Kingsima, kratko se zadržao u Indijani, pa nastupao za Nju Orleans, a karijeru je završio u dresu Dalasa, osvojivši titulu 2011. godine. U tom, svom poslednjem plej-ofu, posebno se potrudio da se dostojno oprosti od Lejkersa, koje su Maveriksi "počistili" u polufinalu konferencije (4:0).

GDE JE JOKIĆ OD SRPSKOG REKORDA? BEŽI MU PEĐA!

...
Izvor: YouTube



U dresu reprezentacije učestvovao je u ogromnim uspesima početkom u 21. veka, osvojivši Evropsko prvenstvo 2001. (i to kao MVP turnira) i Svetsko prvenstvo 2002, kao član idealne petorke, uz Manu Đinobilija, Dirka Novickog, Jao Minga i Peru Kameruna.

Danas, na svoj 40. rođendan, Stojaković je visoki funkcioner Sakramenta, gde je zadužen za razvoj igrača, a ujedno je i generalni menadžer razvojnog tima Kingsa.

Iz tog razloga, već nekoliko godina ponovo živi u Americi, sa suprugom i troje dece, koja polako shvataju da im je otac bio veliki košarkaš.

"Ćerka je nedavno zaključila joj je otac popularan, pa je počela da me voda po školi", rekao je Stojaković pre par godina u jednom intervjuu.

Dok je Peđina NBA karijera bila na vrhuncu, njegov otac je učestvovao u jednoj reklami, zapamćenoj po čuvenoj rečenici: "Predraže, sine, mora li ta Amerika?"

I zaista je morala baš ta Amerika, jer je NBA liga dobro zapamtila Peđu, Šutera, o čijem je putu Edin Avdić napisao kolumnu za MONDO.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC