• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nimburk u NLB ligi od 14 timova!

Regionalna košarkaška liga i ubuduće će brojati 14 timova, a jedan od njih biće češki Nimburk, odlučeno je na Skupštini preduzeća Sidro u Ljubljani.

 Nimburk u NLB ligi od 14 timova! Izvor: MONDO

Dugo očekivanom sastanku tijela koje je nosilac svih prava NLB lige, u ponedeljak su prisustvovali predstavnici svih klubova.

Ranije donesena odluka o smanjenju broja učesnika lige na 12 timova, sada je preinačena tako da će se na Jadranu i dalje takmičiti 14 ekipa, ali ipak neće ostati sve isto kao do sada.

Prije svega, broj timova iz jedne zemlje biće ograničen na četiri, što znači da je aktuelna sezona posljednja u kojoj je Srbija uživala kao košarkaški lider regiona, sa čak pet predstavnika u NLB ligi.

To je loša vijest sa sastanka u Ljubljani, a dobra je da je dogovorom otklonjena opasnost da Srbija sa pet spadne na samo tri ekipe.

Liga će od sezone 2010/11 biti popunjavana po sljedećem principu:

- po jedno garantovano mjesto imaće Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora (Budućnost) - UKUPNO PET MJESTA.

- po jedno dodatno mjesto imaće Srbija, Hrvatska i Slovenija, kao zemlje sa predstavnikom u Evroligi - UKUPNO TRI.

- jedno dodatno mjesto ide zemlji sa najboljim koeficijentom uspješnosti u NLB ligi u posljednje dvije sezone (broj ostvarenih pobjeda podijeljen sa brojem timova), a to je u ovom trenutku Hrvatska - UKUPNO JEDNO.

- po jedno dodatno mjesto ide zemljama sa najboljim koeficijentom uspješnosti u posljednjoj sezoni, a to su trenutno Hrvatska i Srbija - UKUPNO DVA.



Za preostala tri mjesta biće dodjeljivane takozvane specijalne pozivnice, takozvane "vajld karte".

Prvu će dobiti Nimburk. Prema nezvaničnim informacijama, češki klub je kupio mjesto u NLB ligi finansijskom garancijom kojom će biti pokriven značajan dio troškova organizacije takmičenja.

Tako će na Jadranu prvi put poslije sezone 2002/03, kada je igrao izraelski Makabi, učestvovati ekipa koja nije sa prostora bivše SFR Jugoslavije.

Za uključivanje Nimburka dobijena je saglasnost Uleba, a bitno je da Česi neće preko NLB lige ostvarivati pravo na učešće u evropskim takmičenjima. Srbija, Hrvatska i Slovenija će i dalje imati po jedan tim u Evroligi, dok će iz NLB lige u Evrokup ići četiri tima po plasmanu, nezavisno od toga iz koje su zemlje (ne važi za Nimburk).

Druge dvije "vajld karte" biće dijeljene po svojevrsnom "ključu". Na jednu mogu da računaju Srbija ili Hrvatska, a na drugu Slovenija ili Bosna i Hercegovina. Poenta je da Srbiji i Hrvatskoj budu obezbijeđena po četiri mjesta, a Sloveniji i Bosni po dva.

Bilo je riječi i o promjeni vlasničke strukture, tako što bi se Bosna odrekla dvije trećine od svojih 20 odsto akcija u korist FMP Železnika i Hemofarma. Po istom principu su Partizan i Crvena zvezda ranije dobili po 6,66 odsto akcija (na račun Budućnosti), odnosno Zadar i Split (na račun Cibone).

Odluka o tome je odložena za mjesec dana, što je period tokom kojeg će KK Bosna obaviti konsultacije u Košarkaškom savezu BiH.


(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC