• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlade Divac pisao košarkašima

Autor mondo.rs

Legenda jugoslovenske i srpske košarke otvorenim pismom istakao prednosti novog FIBA kalendara, koji će u muškoj košarci zaživeti od jeseni.


Revolucionarna košarkaška 2017. godina u punom je jeku, a njen drugi deo doneće "tektonske" potrese i dosad neoprobane promene.

Uvođenjem čuvenih FIBA prozora - kvalifikacionim utakmicama reprezentacija i tokom sezone, krovna "Kuća košarke" napravila je veliki zaokret i učinila nacionalne timove prisutnim i mimo letnjeg perioda.

U kakvim će sastavima "A" selekcije nastupati u "prozorima" - još je neizvesno, s obzirom na to da u njima neće biti NBA igrača, kao ni košarkaša koji nastupaju u Evroligi, a možda odsustvuju i učesnici Evrokupa.

U znak podrške ideji i konceptu novog kalendara, naš legendarni košarkaš Vlade Divac napisao je otvoreno pismo košarkašima, koje je objavljeno na sajtu FIBA.

Prvi operativac Sakramento Kingsa u ličnom obraćanju je istakao pogodnosti novog sistema i svoju čvrstu veru da će promene doneti značajno poboljšanje košarci u globalu.

Pročitajte Divčevo pismo:

"Kada sam počeo, kao klinac, u rodnom Prijepolju, inspirisalo me je posmatranje našeg nacionalnog tima i naših najboljih igrača"

"Nikad neću zaboraviti uzbuđenje koje sam osetio gledajući reprezentaciju Jugoslavije u akciji i znao sam od ranog doba da želim da budem kao oni i da mi je cilj da steknem priliku da predstavljam svoju zemlju na Eurobasketu, Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Bio sam blagosloven da to i uspem".

"U oblačenju dresa reprezentacije postoji nešto magično. Tu se radi o timu koji nije zajedno samo na terenu, već i šire od toga. Predstavljanje svoje zemlje je najveća čast i znam da mnogi od vas osećaju isto"

"U svim delovima sveta, utakmice reprezentacije stvaraju ambijent kakav ništa drugo ne može da izazove. One izazivaju interesovanje i ohrabruju mlade da igraju košarku, kanališući tako talenat, koji je izuzetno važan za budućnost sporta".

"Ipak, posmatrajući duži period, uticaj nacionalnih timova bio je ograničen, jer su mogle da prođu godine, a da reprezentacija ne odigra meč kod kuće. Navijači nisu imali priliku da vide lokalne zvezde i da osete uzbuđenje koje donose utakmice 'A' selekcija pred domaćom publikom. Najveći turniri bili su odigravani samo u nekoliko zemalja i samo jednom godišnje, limitirajući na taj način medijsko i javno prisustvo tim događajima".

"Novi format takmičenja, koji počinje u novembru, bio je kreiran tako da ne razdvoji Svetsko prvenstvo od letnjeg perioda, ali i da osigura utakmice reprezentacija na domaćim terenima. Ovaj sistem će stvoriti zajedništvo sa klupskim takmičenjima, pomažući tako čitavoj košarkaškoj porodici"

"Što se tiče igrača, novi kalendar znači da će prvi put imati jedno slobodno leto u četvorogodišnjem ciklusu, što će smanjiti pritisak i omogućiti im vreme za odmor i oporavak, u zaista zgusnutom rasporedu. Sve to, zajedno sa mogućnošću da se sastavi reprezentacija menjaju tokom kvalifikacija i ograničenjem priprema za veliko takmičenje od 28 dana, doneće generalno manje napore igrača kada borave u nacionalnim timovima"

"Zaista je važno da novi, globalni kalendar takođe stvara šanse i pruža prilike za razvoj novih talenata, tako što mladim igračima iz više zemalja omogućava da igraju međunarodne utakmice. Više mečeva protiv dobrih protivnika znači i šansu da povećate veštine i da povećate generalni igrački standard"

"Vidim novi kalendar FIBA kao 'win-win' i za igrače, navijače, nacionalne federacije, lige, klubove... Za sve aktere ove igre i na kraju, za sport koji svi volimo. Zbog svih tih razloga, ohrabrujem sve igrače da podrže (ovaj kalendar), kako bi iskusili jedinstvenu košarkašku karijeru poput one u kojoj sam ja imao priliku da uživam", napisao je Divac.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC