• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podigao je Dalas i uštedeo mu skoro 200.000.000 $

Autor mondo.rs

Dirk Novicki i ovog je leta delom, a ne rečima pokazao koliko mu je stalo do franšize čiji je postao sinonim.

Narednog leta, Dirk Novicki proslaviće 40. godina i lep jubilej - dve decenije boravka u Dalasu.

Na taj način, Nemac iz Vircburga obeležiće tačno polovinu života provedenu u SAD - u timu, gradu i državi gde ga vole bar podjednako koliko i njegova rodna zemlja.

Nakon protoka toliko vremena, nije potrebno naglašavati da je ta ljubav obostrana i da NBA šampion iz 2011. Teksas posmatra kao drugi dom. Tu emociju često je isticao u javnim obraćanjima i dokazivao je načinom za koji se i dalje bori za Dalas, kao i delima na koje bi samo malobrojni bili spremni.

U prethodnih 19 godina, Nemac se čak TRI puta odricao ogromnog novca i stavljao vrtoglave svote na raspolaganje timu, a ne sebi.

Godinu po godinu, to je izgledalo ovako...

Uoči sezone 2001/02, Novicki je kao nadolazeća zvezda potpisao maksimalni ugovor na šest sezona, za iznos od 90 miliona dolara. U tom trenutku, postao je drugi najplaćeniji nemački sporista posle najvećeg vozača u istoriji Formule 1, Mihaela Šumahera.

Četiri godine posle te sezone, dok su još dve dolazile na naplatu, Dirk je pristao na prekid postojećeg i potpisivanje novog, trogodišnjeg ugovora vrednog 59 miliona. Da to nije uradio, u leto 2008. mogao je da potpiše novi šestogodišnji ugovor, na maksimalan iznos od 158 miliona dolara.

Mogao je, ali nije.



Ako na trenutak tu odluku stavimo po strani i zamislimo da Dirk jeste iskoristio mogućnost da uzme sav navedeni novac, možemo da stvorimo zanimljivu pretpostavku. Maksimalni ugovor iz 2008. istekao bi mu 2014, kada bi mogao da potpiše novi ugovor, ali tada na pet godina, za maksimum od 239 miliona dolara!

Umesto toga, Novicki je u stvarnosti 2014. potpisao trogodišnji ugovor za 25 miliona dolara, a potom je i taj prekinuo 2016. potpisavši novi (ispostavilo se) jednogodišnji za 25 miliona. Ovog leta, Dalas je u dogovoru sa njim odbacio mogućnost da Nemac u takmičarskoj 2017/18 zaradi još 25 i obavezao se da mu u naredne dve godine isplati "samo" 10 miliona.

Pošto govorimo u brojkama, nije teško izračunati da je Nemac propustio šansu da uz dva maksimalna ugovora ukupno zaradi čak 446 miliona dolara, umesto stečenog 251 miliona. Ušteda Maveriksa je, dakle, oko 195 miliona dolara!

Iako niko ne može da garantuje da bi mu Mark Kjuban predstavio maksimalne ponude, takvu situaciju je sasvim lako zamisliti, poznajući njihov odnos i značaj Novickog za Dalas. Taj status zaslužio je igrama, titulom, kao i žrtvovanjem sebe i novca, koji čini skoro četiri petine njegove ukupne zarade!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC