• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaskrs Grčke!

Autor mondo.rs

Sjajni Slukas predvodio Grke do trijumfa nad Litvanijom u meču osmine finala Eurobasketa.

Reprezentacija Grčke je na Svetskom prvenstvu 2014. kao prva u grupi ušla u osminu finala i onda doživela šok u susretu sa Srbijom, koja je do tada već imala tri poraza.

Ovog puta su Grci bili ti koji prave iznenađenje i dižu se "iz mrtvih", a kući se ranije nego što je planirala vraća Litvanija - 77:64 (25:17, 12:13, 24:18, 16:16)!

Litvanija Grčka
Izvor: YouTube


Izabranici selektora Kostasa Misasa pregrmeli su brojne unutrašnje probleme i slabu igru, zbog kojih su došli u situaciju da pred meč protiv Poljske, u poslednjem kolu A grupe u Helsinkiju, strepe od ispadanja.

Sada su sa potpuno drugačijom psihologijom u četvrtfinalu, gde čekaju Hrvatsku ili Rusiju, a do sledeće utakmice imaće čak 96 sati za predah i dobru pripremu. Pobednik tog dela "kostura" u polufinalu će na Italiju ili pobednika meča Srbija - Mađarska (nedelja 14.15).

GRČKA: Kalates 14 (6as), Burusis 11 (8sk, 6ukr), Slukas 21 (5sk, 4as), Papas 3, Papajanis 4 (4sk), Printezis 8 (3sk, 4as), Papanikolau 11 (6sk), Mancaris, Agravanis, Papapetru, Bogris, Adetokunbo 5.

LITVANIJA: Kalnietis 11 (3sk, 7as, 4izg), Juškevičijus, Mačiulis 5 (7sk), Gecevičijus, Valančunas 13 (15sk), Kuzminskas 20 (5sk), Motiejunas 1, Milaknis, Bendzius, Grigonis 7, Gudaitis, Ulanovas 7.

Već u prvim minutima, kada su ton igri davali Nik Kalates i Jorgos Printezis, videlo se da Grci imaju koncentraciju i spremnost da se bore za pobedu nad aktuelnim vicešampionom Evrope, koji je ispao u osmini finala kao i nekoliko sati ranije Francuska, osvajač bronzane medalje u Lilu 2015.

Nakon početnih 0:4 i 5:6, vođstvo je sve vreme bilo na strani plavo-belih. Papas je postigao koš i dodatno bacanje za 25:14 u devetom minutu, da bi u drugoj četvrtini Litvanci prišli na 30:27. Onda je na scenu stupio Kostas Slukas, koji je igranjem kod Dušana Ivkovića u Olimpijakosu i kod Željka Obradovića u Fenerbahčeu postao veoma, veoma dobar košarkaš.

Do tada bez postignutog poena, ovaj plejmejker je od 18. do 26. minuta ubacio 18 od 22 poena Grčke, uključujući četiri trojke u trećoj četvrtini, čime su Heleni poveli čak 52:36.

Trojkom iskusnog Burusisa u 28. minutu otišli su još za korak dalje, na 57:40, a od tog momenta su viđene četiri velike serije, po dve na obe strane.

Prvo su Litvanci napravili 8:0 (57:48), pa Grci 6:0 (63:48). Zatim je Litvanija "grunula" još jače, prišavši serijom od 11:0 na samo 63:59, a kada je četiri minuta pre kraja trebalo da smanji na samo dva poena razlike, brža od Valančunasovog zakucavanja bila je sirena koja označava kraj napada...

Burusis je na jedvite jade prekinuo petominutni "post" Grka i taj njegov koš iz okreta bio je uvod u presudnu seriju od 14:2!

Tanasis Adetokunbo je pogodio trojku, "osvetivši" povređenog brata, NBA zvezdu Janisa, Kalates je položio uz visoki luk, Slukas ubacio svoju petu trojku, a onda izveo "ali-up" akciju sa Burusisom...

Tačku na ovaj odlični "nokaut" meč stavio je Adetokunbo zakucavanjem u kontri za 77:61.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC