• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Furija" izdržala batine i otpisala domaćina

Autor mondo.rs

Reprezentacija Španije u četvrtoj četvrtini slomila otpor upornih Turaka i u četvrtfinalu Eurobasketa ide na Nemačku.

Vicešampion i trećeplasirani sa prethodnog šampionata su eliminisani, ali branilac titule je i dalje "živ", nakon 40 minuta žestoke borbe sa selekcijom domaćina, tokom kojih je napravljeno mnogo, mnogo više faulova nego što su ih svirale sudije iz Brazila, Japana i Litvanije.

Turska - Španija 56:73 (10:19, 15:14, 18:16, 13:24) u pretposlednjoj utakmici osmine finala Evropskog prvenstva!

Turci su se tako oprostili od takmičenja sa samo dve ostvarene pobede, nad Belgijom i Velikom Britanijom, dok će se "crvena furija" u utorak u četvrtfinalu sastati sa Nemačkom.

TURSKA: Vejseloglu 4, Balbaj, Guler 2 (4as), Osman 8 (4sk, 3as, 3izg), Heršek, Erden 6 (10sk), Mahmutoglu 10, Aldemir, Šanli 4, Korkmaz 20 (5sk, 2as), Sipahi 2, Koksal.

ŠPANIJA: P. Gasol 11 (7sk, 4as, 2blk), Rodrigez 11 (4sk, 9as, 3ukr), Navaro 8, Rubio 15 (trojke 3/6, 3as), M. Gasol 10 (5sk, 2as), V. Ernangomez 2, Sastre 2, Vives, Oriola 2, San Emeterio, H. Ernangomez 8 (4sk).


Vodili su Španci u nedelju popodne od početka do kraja, ali nije to za njih bilo rutinsko obavljanje posla, kako se moglo naslutiti kada je Pau Gasol trojkom u 13. minutu doneo 12 poena prednosti (24:12).

Izabranici Ufuka Saridže igrali su odbranu preko ivice faula, pokušavali da presingom i niskim postavama ubrzaju igru i povećaju izglede na pobedu nad oslabljenom i već prilično vremešnom španskom reprezentacijom.

Međutim, Španci su u svakom kriznom momentu imali odgovor i reakciju. Osim što su i oni igrali čvrsto u odbrani i marljivo izlazili Turcima na šuteve za tri poena (sveli su ih na učinak 3/20 - 15 odsto), iskustvom i kvalitetom dolazili su do neophodnih koševa, kojima su sa tri, četiri ili pet poena razlike "bezbroj" puta odmicali na bezbednu distancu.

Navaro i Rodrigez ubacili su teške šuteve za 33:25 na poluvremenu, a Rodrigez je u poslednjim sekundama treće četvrtine bio "režiser" najboljeg poteza na utakmici, kada je posle kontre Mahmutoglua za 46:43 odvezao "slalom" po celom terenu i trojkom uz zvuk sirene izbio entuzijazam iz grudi gotovo 10.000 navijača.

Huančo Ernangomez bio je najzaslužniji za seriju od 7:0, kojom je Španija u 33. minutu ponovo stekla dvocifreno vođstvo (56:45), da bi nakon odgovora Turaka i trojke raspoloženog Korkmaza (56:50) na scenu stupio Riki Rubio.

NBA plejmejker, u čiju nepreciznost su se domaći košarkaši uzdali tokom čitavog meča, dao je osam poena - od toga dve trojke - u seriji od 10:2, kojom je Skariolova četa otišla na 66:52. Tri minuta pre kraja, bilo je vreme da se borbeni i agresivni Turci oproste od sna o iznenađenju...



Španija bez Ljulja, Fernandeza, Mirotića, kao i Abrinesa, koji se povredio u prvoj utakmici ovog Eurobasketa, nije više mašina na visokooktanski pogon. Pau, Mark i ekipa igraju mnogo sporije, "cede" vreme za napad do poslednjih sekundi, kontre su retke, šut za tri poena jedva prosečan, a klupa prilično "kratka".

Turci su svojim nastupom pokazali preostalim kandidatima za tron da imaju čemu da se nadaju, ali neće svako (Nemci, pa Slovenija ili Letonija u eventualnom polufinalu) imati iza sebe publiku da unese dodatnu energiju, izvrši pritisak...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC