• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet kobni po Hrvate: Prva ruska "stotka" od 2001.

Autor mondo.rs

Trijumf nad starim rivalom i utakmica koju je Rusija čekala 16 godina.

Interesantnim spletom okolnosti, istorija je ponovo spojila košarkaške reprezentacije Rusije i Hrvatske u završnici velikih takmičenja. Ovog puta, na štetu "kockastih".

Od jučerašnje, bolne eliminacije ekipe Aleksandra Petrovića u osmini finala Eurobasketa, u mnogim tekstovima podseća se na takozvano "Atinsko prokletstvo" hrvatskih košarkaša i činjenicu da nisu osvojili medalju od kada su 1995. godine u Grčkoj sišli sa podijuma, odbivši da pozdrave šampione Evrope - selekciju SR Jugoslavije.

Hrvatsko rivalstvo sa Rusima seže i pre tog "prokletstva", kada su upravo "baćuške" bile protivnik koji je zaustavljao "kockaste" u polufinalima Eurobasketa (1993) i Svetskog prvenstva (1994). Aktuelni selektor Sergej Bazarevič bio je deo tih timova, koji su posle oba trijumfa osvajali srebra.

Prošle noći, u Istanbulu, ruski stručnjak ponovo je slavio važnu pobedu nad Hrvatskom, istorijsku zbog zanimljivog podatka: Ruska reprezentacija 16 godina nije postigla 100 poena na evropskim prvenstvima!

Ovako je to izgledalo sinoć:

...
Izvor: YouTube


Poslednji put Rusi su bili tako efikasni u pobedi nad Grčkom na Eurobasketu 2001. godine, takođe u najvećem turskom gradu. Tada su slavili konačnim rezultatom 106:81, a interesantno je da je važan deo tog tima bio i aktuelni predsednik saveza Rusije Andrej Kirilenko (23 poena), koji je tada imao samo 20 godina, dok je najefikasniji bio Sergej Čikalkin, sa 27 poena.

Zadovoljni osvrtom na nedelju i na istorijski podvig, ruski košarkaši sada se spremaju za sredu i četvrtfinalni duel protiv Grka.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC