• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oštar odgovor FIBA: Evroligo, sama reši problem!

Autor mondo.rs

"Vama smetaju reprezentacije!", poruka je krovne organizacije najjačem takmičenju.

 FIBA odgovorila Evroligi Izvor: MN PRESS


Predlog Evrolige da se kalendar takmičenja promeni tako da izbaci predstojeće kvalifikacione "prozore" izazvao je očekivanu reakciju Međunarodne košarkaške federacije - FIBA.

Naravno - taj predlog je odbijen.

Evroliga je u četvrtak zatražila da reprezentacije igraju kvalifikacije tokom leta (jula), uz predviđeni odmor tokom avgusta, ali je FIBA još jednom ostala pri odluci da se takozvani "prozori" odvijaju i tokom sezone.

Izvesno - bez košarkaša iz Evrolige i NBA lige.

"Možemo da pretpostavimo da je predlog Evrolige diverziona taktika, smišljena u vreme kada je kompanija 'ECA' (koja rukovodi Evroligom) prijavljena Evropskoj komisiji jer je napravila spor oko takmičarskog kalendara. Ovaj predlog dolazi dva meseca pre početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine, i on još više 'stiska' kvalifikacione turnire i ubacuje ih u vremenski razmak od četiri nedelje meseca jula. Cilj tog predloga je da glavni FIBA turnir bude pomeren iz jula 2019. u septembar, a čak pokušava i da pomeri datum održavanja Olimpijskih igara. Stoga, predloženo nije ozbiljno i stoga je neprihvatljivo", saopštila je FIBA.

Svetska kuća košarke taksativno je podsetila i da je kalendar FIBA za sledeću sezonu dogovoren 2014. godine, da su fiksni datumi određeni još 2015, kao i da je Evroliga još 2016. poručila da njen kalendar neće uticati na ispunjavanje reprezentativnih obaveza košarkaša.

"Bez obzira na sve to, pre nekoliko nedelja - u julu 2017, kompanija 'ECA' promenila je svoj stav i predložila klubovima vlasnicima da se Evroligin kalendar direktno sukobljava sa kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo", navedeno je u saopštenju.

Poruka FIBA je jasna i glasna: Evroliga može da reši problem koji je sama napravila, tako što će odložiti samo dva kola!

"To uopšte nije teško. Kompanija 'ECA' odlučila je prošle godine da zakaže pet nedelja sa po dve utakmice svog takmičenja. Ove sezone je mogla da počne sezonu ranije i da, kao mnoge nacionalne lige, doda samo jedan 'dupli program' na postojeći. Naravno, osim toga ,dostupne su i druge alternative", navodi FIBA.

"Ipak, realnost je da 'ECA' vidi reprezentacije kao nepotrebne i kao uznemirujući deo košarkaške porodice i zato je predložila dodatno smanjenje učešća reprezentacija u svom kalendaru, marginalizujući ih u mali 'ćošak' leta, što izvesno nije idealan trenutak za sportove koji se organizuju u salama i nepotrebno povećavaju napore igrača posle teških sezona".

U zaključku, FIBA ističe da kompanija 'ECA' drži u svojim rukama ključ za rešavanje problema sa kalendarom i da bi stoga trebalo da oslobodi svoje klubove i igrače iz nefer pozicije.

"Nije vreme za dalju svađu i FIBA nema interes da nastavi javnu raspravu koja šteti ugledu našeg sporta. Kao svetsko rukovodeće košarkaško telo, FIBA je uvek spremna da prouči i razmotri sve predloge koji poštuju reprezentacije i domaće lige za period posle 2021. godine".

"Sada je vreme da usmerimo sve napore i da se pripremimo za predstojeće kvalifikacije za FIBA Svetsko prvenstvo 2019, koje počinju 23. novembra, uz učešće 80 nacionalnih timova na pet kontinenata. Uz to, nastavljamo rad i u pomaganju svojih nacionalnih asocijacija u svakoj od svojih zemalja", poruka je FIBA.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC