• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA i Evroliga - dijalog je počeo!

Autor mondo.rs

"Cenimo to što je, za početak, FIBA napravila predlog. Daćemo odgovor uskoro", poruka je najjačeg takmičenja. Pročitajte "ponudu" i dve najveće primedbe.

 FIBA i Evroliga - dijalog je počeo! Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Dijalog na liniji FIBA - Evroliga prvi put nije u "ratnom" tonu. I prvi put je zapravo i počeo od izbijanja sukoba oko "prozora" - termina kvalifikacionih utakmica reprezentacija tokom sezone, zbog kojih Evroliga ne želi da napravi pauzu.

Dan nakon što je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) izašla sa novim predlogom, da Evroliga napravi pauze od po sedam dana tokom kojih bi "A" selekcije igrale po dva meča kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, druga strana je odgovorila.

Iznenađujuće - odgovor je ovog puta konstruktivan i ne odbacuje potpuno mogućnost dogovora.

FIBA je, u okviru svog predloga, zatražila sledeće:

Da igrači u pretposlednjoj nedelji novembra odigraju evroligaške mečeve u utorak (21. XI), da potom u sredu putuju, a da u četvrtak treniraju pred prvi meč svojih selekcija, koji bi bio zakazan za petak. Subota bi potom bila slobodan dan, a druge utakmice u tom prozoru igrale bi se u nedelju i ponedeljak.

FIBA je, dalje, zamislila da se igrači u utorak, 28. novembra, vrate u klubove, a sličan princip primenila bi i u februaru, kada bi svi evroligaški mečevi bili odigrani odmah posle kup takmičenja - 20. II (utorak), a onda bi radili u reprezentacijama po novembarskom principu.

Naravno, NBA igrači ostaju "nedodirljivi" i oni se ne spominju.



Evo šta o tome kažu predstavnici najjačeg takmičenja:

"Evroliga i njeni klubovi cene to što je FIBA prvi put napravila predlog, bez obzira na kontrapredloge koje je Evroliga godinama predstavljala", navedeno je na početku saopštenja.

"Bez obzira na činjenicu da FIBA nikad nije razmotrila ili direktno odbacivala te Evroligine ponude, poslednji FIBA predlozi biće razmotreni u evroligaškim klubovima. Bez obzira na to, Evroliga želi da iznese dva komentara:

- Predlog FIBA ne rešava glavni problem 'prozora' za utakmice reprezentacija - odsustvo najboljih igrača iz većine tih termina. Taj problem je ostao.

- Predlog FIBA stavlja dodatni pritisak na igrače, jer zahteva od njih da igraju brojne utakmice u skraćenom vremenskom periodu, bez dana odmora i sa dugačkim putovanjima u međuvremenu. Na primer, igrači bi tokom februara mogli da igraju šest utakmica za samo deset dana, uključujući domaća kup takmičenja, Evroligu i mečeve reprezentacija. Uz to, neka putovanja mogla bi da traju od 30 do 40 časova ili čak i više od 50.

Evroliga će sa svojim klubovima u narednim danima i nedaljama izneti kompletan odgovor na predlog FIBA. Sa druge strane, ostajemo otvoreni za diskusiju i razmatranje drugih predloga koji bi rešili najveći problem FIBA kalendara za 2017. godinu, a to je i dalje - nemogućnost svih igrača da pristupe reprezentaciji", saopšteno je.

Čekajući rešenje, klubovi završavaju pripreme za novu sezonu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC