• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sale "skratio" spisak: Desetorica iz Evrolige

Prvo okupljanje košarkaške reprezentacije Srbije zakazano je za 21. novembar, a ovo su igrači koje je selektor Đorđević ostavio na spisku.

 Sale "skratio" spisak: Desetorica iz Evrolige Izvor: MN PRESS

Prvo okupljanje "orlova" za revolucionarne i kontroverzne FIBA kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019 sve je bliže, a shodno time - kraći je i spisak košarkaša na koje će selektor i trener Bajerna, Aleksandar Đorđević, računati za predstojeći "prozor".

Reprezentacija će se okupiti 21. novembra u Beogradu, u hotelu "Kraun Plaza" i trenirati u Dvorani "Aleksandar Nikolić", gde će već u petak, 24. novembra u 20 časova, igrati sa Austrijom u 1. kolu. Tri dana kasnije Srbija će ugostiti i Gruziju, na istom mestu u isto vreme.

Đorđević je već, 20. oktobra, obavestio javnost sa kojih 35 igrača se računa u narednom periodu u kojem će najuspešnija evropska selekcija u prethodne četiri godine morati da se bori za učešće na Mundobasketu bez igrača koji nastupaju u NBA i Evroligi.

Desetorica "zabranjenih"

Sukob FIBA i Evrolige doveo je do paradoksalne situacije da se od igrača koji nastupaju u najjačem evropskom klupskom takmičenju očekuje da budu na dva mesta u isto vreme - da igraju za klub u Evroligi i reprezentaciju u FIBA kvalifikacijama. Evroliga se od trenutka kada je FIBA uvela "prozore" izjasnila da neće korigovati svoj kalendar, a iz Barselone stizali su predlozi da se od ove prakse odustane što se očigledno nije dogodilo. Đorđević i KSS odlučili su da uvrste na spisak desetoricu igrača koji nastupaju za evroligaške klubove, tako da ćemo morati da sačekamo i vidimo šta će biti epilog ove jako neprijatne situacije po sve, naročito same košarke.

U odnosu na taj spisak, precrtana su dvojica teško povređenih igrača koji su učestvovali u istanbulskom pohodu na srebro prošlog leta, Ognjen Kuzmić iz Real Madrida i Vladimir Lučić iz Bajern Minhena, kao ni Nikole Kalinića iz Fenerbahčea koji je zaradio povredu tokom priprema za Eurobasket i bio u povećoj grupi igrača koja je morala da odustane iz različitih razloga. Kalinić se u međuvremenu nije vratio na parket, tako da nije bilo ni realno da se nađe na spiku za novembarsku akciju "orlova".

Iznenađenje bi moglo da predstavlja izostavljanje Vladimira Štimca, koji je takođe igrao u Turskoj u letos i promenio tim pa od ove sezone umesto u crno-belim bojama Bešiktaša igra za Anadolu Efes u Evroligi.

Nešto kasnije, jedan od asistenata u Đorđevićevom stručnom štabu, Jovica Antonić, otkrio je šta je zapravo razlog Štimčevog izostanka sa ovog i budućih spiskova.

Nema ni Nikole Rebića iz Mege, Gorana Huskića iz Burgosa, Ognjena Dobrića i Nikole Radičevića iz Crvene zvezde, kao ni centra turskog Ješigiresuna, Ivana Marinkovića.

Grupa G

1. kolo (24. novembar): Nemačka – Gruzija, Srbija – Austrija
2. kolo (27. novembar): Austrija – Nemačka, Srbija – Gruzija
3. kolo (22. februar): Nemačka – Srbija, Austrija – Gruzija
4. kolo (25. februar): Gruzija – Nemačka, Austrija – Srbija
5. kolo (29. jun): Gruzija – Srbija, Nemačka – Austrija
6. kolo (2. jul): Srbija - Nemačka, Gruzija – Austrija

*napomena: tri od četiri reprezentacije nastaviće kvalifikacije u narednoj rundi koja će trajati od septembra 2018. do februara 2019.

Utakmice u beogradskom hramu košarke lepa su prilika za navijače da na delu vide ekipu koja će, shodno rasporedu, potom igrati kao domaćin u prvom krugu kvalifikacija samo još jednom - u julu naredne godine.

Da li će, kada i na koliko ovih okupljanja imati pravo da se pojave i igrači iz evroligaških klubova u ovom trenutku može samo da se nagađa, ali ono što piše "crno na belo" je da se na Đorđevićevom spisku se nalaze Branko Lazić, Nemanja Dangubić i Nikola Jovanović iz Crvene zvezde, Nemanja Nedović, Dragan Milisavljević i Dejan Musli iz Unikahe, Vasilije Micić iz Žalgirisa, Marko Gudurić iz Fenerbahčea i Nikola Milutinov iz Olimpijakosa.

Na spisku selektora Đorđevića su:

1. Stefan Jović (Bajern)
2. Stefan Peno (Alba)
3. Ilija Đoković (Borac Čačak)
4. Milenko Tepić (Brindizi)
5. Aleksa Radanov (FMP)
6. Aleksa Avramović (Vareze)
7. Ivan Paunić (Tofaš)
8. Vanja Marinković (Partizan)
9. Dejan Todorović (Bilbao)
10. Marko Simonović (Zenit)
11. Milan Mačvan (Bajern)
12. Sava Lešić (Otinger)
13. Stefan Birčević (Istanbul)
14. Miroslav Raduljica (Đangsu)
15. Đorđe Gagić (Ješilgiresun)
16. Vasilije Micić (Žalgiris)
17. Nemanja Nedović (Unikaha)
18. Branko Lazić (Crvena zvezda)
19. Dragan Milosavljević (Unikaha)
20. Marko Gudurić (Fenerbahče)
21. Nemanja Dangubić (Crvena zvezda)
22. Nikola Milutinov (Olimpijakos)
23. Dejan Musli (Unikaha)
24. Nikola Jovanović (Crvena zvezda)

Svetsko prvenstvo biće održano od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine u Kini.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC