• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA vs Evroliga: Umešala se i politika

Autor mondo.rs

Franc Bogovič, slovenački član Evropskog parlamenta, pridružio se grupi EP koja je uputila pismo Evropskoj komisiji sa zahtevom da omogući košarkašima da igraju u nacionalnim timovima.

 FIBA vs Evroliga: Umešala se i politika Izvor: MN PRESS

Slovenački član Evropskog parlamenta (SLS/EPP) Franc Bogovič pridružio se grupi članova EP koji su danas uputili pismo Evropskoj komisiji sa zahtevom da omogući košarkašima da igraju u nacionalnim timovima i tako reše problem u procesu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci i Olimpijske igre.

Pismo grupe od 30 poslanika, čiji je prvi potpisnik hrvatska poslanica Ivana Maletić, upućeno je danas predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru, evropskom komesaru za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tiboru Navračiču i komesarki EU za konkurentnost Margrete Vestager, saopštio je Kabinet Franca Bogoviča.

"Ono što se proteklih meseci događa u evropskoj košarci, kada međunarodni košarkaški savez FIBA i predstavnici Evrolige nikako ne mogu da se dogovore o kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. i Olimpijske igre 2020. i učešću evropskih igrača, prelazi sve granice", saopštio je Bogovič.

On je to naveo u obrazloženju zašto se pridružio grupi evropskih poslanika koji su Junkeru i komesarima danas poslali pismo sa pozivom da hitno posreduju u tim pregovorima koji su "očigledno u ćorsokaku".

Bogovič ističe da je reč o sportu s dugom tradicijom i da, iako se klupski uspesi sve više beleže u većim zemljama sa ogromnim finansijskim doprinosima, nacionalni timovi ostaju "poslednji branik tradicionalnih košarkaških zemalja", ali teže zadovoljavaju finansijske zahteve vrhunskog sporta", napominje Bogovič.

On ističe da je "mala Slovenija pre dva meseca postala evropski šampion u košarci" što je, kaže, dokaz da postoje vrhunski sportovi u kojima nema "malih" i "velikih", već samo bolji i nešto lošiji.

"U snažnom je interesu Evropske unije da države članice pošalju svoje najbolje igrače na najveća sportska takmičenja u svetu i time se nadmeću sa ostatkom sveta", zaključuje Bogovič uz napomenu da evropski klubovi ne bi trebalo da postavljaju ograničenja s tim u vezi.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC