• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakić: Rivalitet opao, ali liga je prava

Sportski direktor Cibone povlači paralele sa košarkom na prostorima ex-YU prije četvrt vijeka i priča o "krizi idola" u Zagrebu.

 Nakić: Rivalitet opao, ali liga je prava Izvor: MONDO

Mihovil Nakić nosio je dres Cibone punih deset godina i učestvovao u gotovo svim njenim velikim uspjesima.

"Cibosi" su tokom 80-ih godina prošlog vijeka osvojili dva Kupa šampiona, dva Kupa pobjednika kupova, tri prvenstva i šest kupova SFR Jugoslavije. Tek po njihovom silasku sa scene, nastupilo je vrijeme splitske Jugoplastike i Partizana.

Najveći dio tih trofeja stigao je na Tuškanac zahvaljujući neponovljivom talentu pokojnog Dražena Petrovića, ali Cibona je osvajala titule i prije Petrovićevog dolaska iz Šibenke 1984.

Primjera radi, iako nisu imali prednost domaćeg terena, Zagrepčani su u prvom plej-ofu jugoslovenskog prvenstva (1981/82) uspjeli da pobjede Partizan predvođen Draženom Dalipagićem.

Na vrhuncu svojih moći, sa Novoselom na klupi, braćom Petrović, Cvjetićaninom, Čuturom, Ušićem, Nakićem, Knegom, imali su zastrašujuću ekipu.



Dvadeset i "kusur" godina kasnije, poslije pauze prouzrokovane ratom, Cibona i Partizan redovno se sastaju u regionalnom takmičenju, nerijetko u finalima, pa je zanimljivo kako akter nekadašnjih jugoslovenskih derbija vidi taj rivalitet, ali i ukupni rivalitet hrvatskih i srpskih timova u današnje vrijeme.

"Teško je to upoređivati. Nekada je svako u Zagrebu i Beogradu znao imena košarkaša koji su igrali u Borcu iz Čačka, Splitu ili Šibeniku. Danas je zbog podvojenosti medija to manje prisutno. Vjerovatno i zbog toga rivalitet nije veliki kao što je bio", smatra Nakić.

Bez obzira na to, sportski direktor hrvatskog prvaka smatra da NLB liga konstantno napreduje i da nema pravu alternativu.

"Liga iz godine u godinu raste, na organizacionom planu, ali i po kvalitetu klubova. To se potvrđuje i u evropskim takmičenjima, gdje se Partizan plasirao na Fajnal for Evrolige, mi prošli u Top 16, dok je Hemofarm stabilan u Evrokupu. Da Olimpija, pa i svi ostali, imamo bolju finansijsku situaciju, pitanje je gdje bi nam bio kraj. Tako da mislim da je NLB liga izborila svoje mjesto i dobila na značaju".

Utakmicu Cibona - Olimpija u petak je uživo gledalo nešto manje od 10.000 ljudi, što znači da je dvorana bila popunjena sa oko dvije trećine kapaciteta.

Atmosfera je bila sasvim OK, sportska, ali za razliku od dana slave pomenutih na početku teksta, zagrebačkoj publici je sada potrebno "loženje" od strane oficijelnih spikera, ne bi li konkretnije pomogla svojoj ekipi.

Dom sportova u ono vrijeme se orio od skandiranja našem sagovorniku ("Miiiho Naakić"), a time se ne može pohvaliti nijedan od aktuelnih prvotimaca Cibone, pa ni trener Velimir Perasović.

"Zakonitosti u košarci su se u međuvremenu bitno promijenile. Onda je bilo moguće držati ekipu na okupu po deset godina. Danas je to neizvodljivo i zbog toga je publici teško da se identifikuje sa stalno novim igračima. Što klubovi duže budu uspjevali da zadrže svoje asove, to su veće šanse da se mladi 'zapale' za košarku i nove zvijezde koje će se rađati".

"Ne bi trebalo zaboraviti da su generator interesovanja za košarku u ono vrijeme bili uspjesi reprezentacije. Nažalost, Hrvatska već dosta dugo nema medalju sa velikog takmičenja, pa je i to razlog gubitka popularnosti".

Partizan se posljednjih godina nametnuo kao klub koji postiže velike uspjehe, mada i on bitno mijenja tim svakog ljeta. Praktično jedine konstante su trener i publika.

"Mi smo Partizanu čestitali drugog dana po plasmanu na Fajnal for, jer je to fantastičan uspjeh u uslovima u kojima radimo svi na ovim prostorima. Borimo se sa stvarima koje u visoko organizovanim, bogatijim zemljama ne poznaju. Zbog toga je uspjeh Partizana veći i zato treba odati priznanje Vujoševiću i igračima koji su izborili plasman".

Kao i prije godinu dana u Beogradskoj areni, Cibona i Partizan u nedjelju će odlučiti da li će "jadranska" titula promeniti vlasnika. U Zagrebu ne kriju da im je trijumf na ovom turniru, u novoj dvorani, potreban kako bi pokrenuli stvari sa "mrtve tačke".

"Želja nam je, naravno, da Cibona konačno osvoji taj trofej, vjerovatno jedini koji nam nedostaje. Sva druga takmičenja u kojima smo učestvovali, bar smo jednom uspjevali da osvojimo", zaključio je Mihovil Nakić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC