• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NLB (FINALE): Ovo nema nigdje!

Partizan je odbranio titulu šampiona NLB lige, košem Dušana Kecmana sa više od pola terena, kada je za to ostalo samo 0,6 sekundi!

 NLB (FINALE): Ovo nema nigdje! Izvor: MONDO

Ovo nema nigdje!


Cibona - Partizan 74:75 (14:15, 17:16, 13:13, 16:16, 14:15), u potpuno ludom finalu regionalnog takmičenja, zvanično pred 16.200 gledalaca u Zagrebačkoj areni.

Crno-bijelima je to četvrta titula zaredom iz šest nastupa u finalu, dok su "cibosi" poslije tri odigrana finala i dalje bez šampionskog prstena.

A, od velikog slavlja ih je dijelilo onoliko koliko je potrebno oku da trepne, kada je Bojan Bogdanović pogodio trojku iz desnog ćoška, preko ispruženih ruku Slavka Vraneša. Publika, igrači i klupa domaćih su "eksplodirali" od radosti, ali vremena je ostalo taman za jedan šut.

Kecman je od Rašića prihvatio loptu nekoliko koraka ispred polovine terena i odmah je izbacio. Pogodila je tablu i naočigled hiljada zapanjenih očiju završila u košu!

"Kada sam primio loptu gledao sam da je izbacim što prije. Gledao sam u nju, vidio da ide u tablu, a zatim i u koš kao po nekom nalogu. Jeste fraza, ali sreća prati hrabre", opisao je odlučujući momenat finala junak Dušan Kecman.

VIDEO pogledajte na www.mondo.rs

Poslije takve završnice, praktično sve što joj je prethodilo pada u vodu, ili bolje rečeno - postaje blijedo. A utakmica je za tih 44:59 minuta imala više nego dovoljno uzbuđenja da opravda epitet velikog derbija bivše Jugoslavije.

Rezultat je bio neriješen na poluvremenu, poslije treće četvrtine i na kraju regularnog toka, kada Marko Tomas nije pogodio sa istog mjesta, sa kojeg je Bogdanović kasnije donio Zagrebu preuranjeno veselje.

Partizan je zbog pet prekršaja ostao bez Mekejleba, Božića i Marića, a Cibona bez Andrića i Bagarića.

Početkom trećeg kvartala došlo je i do tuče na tribinama, iza klupe crno-bijelih, zbog koje je utakmica bila prekinuta na desetak minuta.

Da je Cibona pobijedila, mogla bi pored nesuđenog junaka Bogdanovića da zahvali tandemu Tomas - Gordon. Njih dvojica su postigla po 31 poen, a ostatak tima samo 12!? Do 35. minuta i koša Andrića, domaćin je imao samo trojicu igrača na listi strijelaca - treći je bio Samo Udrih.

Crno-bijeli su daleko bolje rasporedili poene, pa je Marić bio najefikasniji sa samo 14. Roberts je postigao 13, ali je imao čak 14 skokova.

Cibona je u prvom poluvremenu potpuno osujetila ofanzivni skok, glavno oružje crno-bijelih tokom čitave sezone. Ali nije uspjela da to uradi i u nastavku, pa je Partizan završio meč sa 16 uhvaćenih lopti u napadu, poslije samo dvije u prvih 20 minuta.

"Čupali" su se skokom Vujoševićevi izabranici, kada im ništa u fazi napada nije polazilo za rukom. Živjeli su od energije pod protivničkim košem i poena sa linije slobodnih bacanja, koja ponovo nisu dobro izvodili (20/32).

Tragičar je umalo postao Lorens Roberts, koji je u posljednjih pola minuta izveo osam penala i pogodio samo četiri. Njegova dva promašaja na osam sekundi prije kraja, pri vođstvu od 72:71, omogućila su Bogdanoviću da trojkom napravi preokret. Ispostavilo se, privremeni...

Kako je sve počelo?

Crno-bijeli su na zagrijavanje izašli 40 minuta prije podbacivanja i dočekao ih je zvižduk manje od hiljadu ljudi, koliko je tog trenutka bilo prisutno u dvorani. Sa razglasa su puštani strani rok i hip hop hitovi, a himna Cibone tek pred zvanično predstavljanje ekipa.

Zvanični spiker najavio je košarkaše Partizana kao "drage goste iz Beograda". Njegov glas iz impresivnog ozvučenja nadjačao je zvižduke sa tribina. Djelovalo je da su upućeni više reda radi, nego da bi se iskazalo "neprijateljstvo" prema Beograđanima.

Dobra organizacija ulaza u Zagrebačku arenu uticala je da do početka utakmice ipak bude popunjen najveći broj sjedišta. Kako su organizatori i najavili, finale je odigrano pred punom dvoranom. Mada je saopštena cifra od 16.200 ljudi možda malo "napumpana", nema dileme da je prošlogodišnji NLB rekord iz Beograda ubjedljivo nadmašen.

Ako se izuzme pomenuti incident, kada se cijela hala digla na noge i uputila nekoliko uvredljivih parola gostima, ponašanje zagrebačke publike bilo je za svaku pohvalu. Sportski su bodrili svoj tim, a na parket jedva da je doletio pokoji upaljač ili navijački rekvizit.

Dragan Todorić (Partizan) pred početak meča je dobio nagradu namijenjenu najboljem sportskom direktoru NLB lige za ovu sezonu, koju mu je uručio generalni menadžer Roman Lisac. Za najboljeg košarkaša proglašen je Marko Tomas iz Cibone.

DVORANA: Zagrebačka arena. Gledalaca: 16.200.

CIBONA: Tomas 31, Gordon 31, Radošević, Andrić 2, Bogdanović 5, Vrbanc, Brans, Troha, Vukušić, Bagarić, Zubčić, Udrih 5.

PARTIZAN: Roberts 13, Mekejleb 7, Milošević, Božić 11, Marić 14, Sinovec, Veseli 8, Rašić 11, Kecman 7, Mitrović, Vraneš 4, Đekić.

ŠAMPIONI

2002. Olimpija
2003. Zadar
2004. FMP Železnik
2005. Hemofarm
2006. FMP
2007. Partizan
2008. Partizan
2009. Partizan
2010. PARTIZAN

(Ivan Bogunović - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC