• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bye bye Dalas!

U polufinalu Zapada igraće Finiks Sansi i San Antonio Sparsi.

 Bye bye Dalas! Izvor: MONDO

Treći put u četiri sezone Dalas Meveriksi ispali su u prvoj rundi plej-ofa. Za to su, poslije dva poraza u teksaškim derbijima, opet zaslužni Tim Dankan, Manu Đinobili i Toni Parker.


Umjesto da jure što bolju poziciju na Zapadu, košarkaši Dalas Meveriksa mogli bi sljedeće sezone da odigraju tako da (bar) u prvom kolu plej-ofa izbjegnu San Antonio Sparse.

Kao drugi najbolji tim zapadne konferencije, Dalas je eliminisan u prvoj rundi od teksaškog rivala. U šestom meču serije, Sparsi su bili bolji deset razlike, tako da će se u polufinalu konferencije sastati sa Finiks Sansima - 97:87!

Bio je to tek treći slučaj u NBA ligi od 1987. godine da sedmi nosilac u plej-ofu eliminiše drugog, a dva puta su žrtve bili upravo Meveriksi. Ugašeni Sijetl Supersoniksi izbacili su ih sa 3:1 1987, potom su 1989. Golden Stejt Voriorsi bili bolji od Jute Džez sa 3:0, 1991. godine takođe Voriorsi izbacili su San Antonio sa 3:1, 1998. godine Njujork Niksi su u pet mečeva (3:2) bili bolji od Majami Hita i..

Evo, 2010. godine, San Antonio je postao prva ekipa koja je kao sedmi "pik" prošla prvu rundu plej-ofa od kada je 2003. godine startna serija produžena sa tri, na četiri meča.

"Od danas, ova sezona je potpuni promašaj za nas", rekao je bek Dalasa Džejson Teri, znajući da su Sparsi u plej-of ušli sa najgorim skorom u ligi od kada je Tim Dankan zaigrao u NBA ligi.

Ipak, sa zdravim Dankanom, Manuelom Đinobilijem i Tonijem Parkerom, a sa reputacijom četvorostrukog NBA šampiona, San Antonio bio je sve, samo ne autsajder u duelu sa manje uspješnim rivalom iz Teksasa. Sparsi imaju četiri prstena, četiri titule na Zapadu i 12 titula u diviziji, dok Mevsi imaju jedno finale NBA lige, što podrazumjeva i jednu titulu u konferenciji, uz dvije titule u diviziji.

Ipak, Mevsi su bili ti koji su u posljednje dve plej-of serije izbacivali Sparse. Prošle sezone, bez povrijeđenog Đinobilija, San Antonio je glatko poražen u prvoj rundi sa 4:1, a u sezoni 2005/2006 odigrana je najdramatičnija serija dva rivala. Igrao se sedmi meč u polufinalu Zapada, kada je 2,6 sekundi prije kraja Novicki pogodio trojku za produžetak!

Tamo, sa preumornim Dankanom (igrao svih 48 minuta do produžetka), Sparsi nisu mogli da se odupru - 119:111, poslije čega su Meveriksi, preko Finiksa, stigli do Velikog finala i izgubili od Majami Hita (2:4).

Prve dvije plej-of serije, od kada je Mark Kjuban napravio moćan Dalas, dva tima odigrala su u sezonama 2000/2001 i 2002/2003. Oba puta, sa 4:1 i 4:2, pobjeđivao je San Antonio, s tim što je 2003. to bilo u finalu Zapada i što je to bila najuspješnija sezona u istoriji Dalasa. Kasnije, San Antonio je postao šampion...

"Nisam ponosan na NBA. Nisam ponosan na moju nemogućnost da u prethodnih deset godina imam uticaj kakav sam želio da imam. Stoga, osjećam kao da dugujem izvinjenje navijačima. Ali, biznis je nekada takav", izjavio je atipični predsjednik Dalasa Mark Kjuban, koji nije želio da dalje elaborira ovu uvijenu izjavu.


Sparsi će se za finale Zapada boriti sa još jednim timom sa kojim imaju burnu plej-of istoriju, a to su Finiks Sansi. Serija kreće u ponedeljak uveče, a to je odlučeno nakon što je Finiks dobio Portland u gostima sa 99:90 i rezultatom 4:2 okončao posao u prvoj rundi.

Džejson Ričardson pogodio je pet trojki u Rouz Gardenu, dok su "pioniri" motrili na prve zvezde tima Amarea Studemajera i Stiva Neša. Ričardson je meč završio sa 28 poena i apostrofirao se kao uticajan igrač među Sansima, jer je u drugom meču serije sa Portlandom ubacio 29 poena za pobjedu od 119:90, a onda u trećem duelu otišao čak do 42 poena za novi trijumf od 108:89.

"Svako zna šta Stiv (Neš) umije da uradi i svako zna šta Amare (Studemajer) umije da uradi. Ja samo pokušavam da osvojim taj 'vajld kard', da budem treći strijelac i pomognem timu da ode što dublje u plej-of", rekao je Ričardson.

Ovo je Finiksu prvo polufinale Zapada od sezone 2006/2007, kada su eliminisali LA Lejkerse, a kasnije u finalu konferencije izgubili upravo od San Antonija. Poraz od istog tima, u sezoni 2007/2008, Sansi su doživjeli već u prvoj rundi, tako da im je ovo jedinstvena prilika da se osvete Sparsima.

Možda ne bi trebalo da čitaju podatak da su četiri puta uzastopno eliminisani od San Antonija u plej-ofu, odnosno u šest od posljednjih sedam navrata.

Rivalitet između dva tima rođen je još 90-ih, kada su nezaboravne mečeve plej-ofa igrali Čarls Barkli na jednoj i Dejvid Robinson na drugoj strani.



ZAPAD

PRVA RUNDA

(8) Oklahoma Siti - (1) LA Lejkers (petak na subotu), rezulat u seriji je 2:3

(7) San Antonio - (2) Dalas 87:97, rezultat u seriji je 4:2
/Đinobili 26 - Novicki 33/

(6) Portland - (3) Finiks 90:99, rezultat u seriji je 2:4
/Vebster 19 - Ričardson 28/

(5) Juta - (4) Denver (petak na subotu), rezultat u seriji je 3:2

POLUFINALE KONFERENCIJE

LA Lejkers/Oklahoma Siti - Denver/Juta

(3) Finiks - (7) San Antonio (prvi meč serije ponedeljak na utorak)

ISTOK

PRVA RUNDA

(1) Klivlend - (8) Čikago, rezultat u seriji 4:1

(2) Orlando - (7) Šarlot, rezultat u seriji 4:0

(6) Milvoki - (3) Atlanta (petak na subotu), rezultat u seriji 3:2

(4) Boston - (5) Majami, rezultat u seriji 4:1

POLUFINALE KONFERENCIJE

(1) Klivlend - (4) Boston (prvi meč serije subota na nedelju)

(2) Orlando - Atlanta/Milvoki

(MONDO, foto: FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC