• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grbović: Za mene je Partizan već prvak Evrope

Crno-bijela legenda vjeruje da bi "Duletova vojska" pobijedila i na ledu, a smatra da se Kostas Rigas boji Vujoševića.

 Grbović: Za mene je Partizan već prvak Evrope   Izvor: MONDO

Legendarni košarkaš Partizana Goran Grbović učestvovao je na prvom Fajnal foru Evrolige, 1988. u belgijskom Ganu. Tada je Makabi bio koban za crno-bIJele i on to ne može da prežali.

Zato je, kaže, bio najsrećniji kada je Partizan baš preko "ponosa Izraela" stigao do završnog turnira. Jer, dotle su ga "proganjali demoni" i nije mogao normalno da spava.

Sada bolje spava, priznao je u intervjuu za "Press".

"Kako da ne! Taj poraz od Makabija u Ganu bio je jezivo iskustvo. Odigrali smo toliko utakmica, strašno teških mečeva, pobijedili najbolje ekipe u Evropi, bili nadomak cilja, ali nismo uspjeli. Te 1988. godine pobijedili smo čak i Barselonu, koja je tada bila još dominantnija nego ove sezone, sa devet reprezentativaca i dvojicom Amerikanaca. Poraz od Makabija ubjedljivo je najgori trenutak u mojoj karijeri, zbog čega mi sve ovo što se dešava još više znači", poručio je Grbović.

U Pariz neće ići jer je sujevjeran, a nije bio bio u Istanbulu 1992. kada je Partizan postao šampion Evrope.

"Duletovi igrači su vojska! Svako zna šta da radi, svako je u funkciji tima, jedne ideje, nema stajanja! Možemo da igramo na ledu ako hoćete, sa klizavim loptama, trulim koševima, šta god! To je vojska, a vojska izvršava zadatke".

Za Vujoševića kažu da je stvorio mnoge igrače, ali Grbović misli da je stvorio samo jednog.

"Jednom igraču se posvetio, vaspitavao ga, podizao, naučio ga svim mogućim košarkaškim tehnikama. To je bio Predrag Danilović. Poslije je Dule postao prvi trener i više nije imao vremena da se toliko posveti pojedincima. Ali, Dule stvara tim. Svakom igraču nađe mjesto i to jeste njegov talenat. A, pri tom, na svakoj utakmici neki drugi igrač iskoči. Svi su vojnici, nema činova! Olimpijakos generalno jeste bolja ekipa, imaju veći budžet, svima je jasno da su favoriti. Ali, nisu ni blizu tako pouzdana ekipa kao Partizan".

Smatra da izjava komesara za suđenje Evrolige Kostasa Rigasa da će sudije u Parizu znati sankcionišu ponašanje Vujoševića nije normalna.

"Ne znam da li je to neko sufliranje sudijama, ili šta? Ali, Rigas je Grk, i ono što je rekao samo pokazuje koliko se plaši jednog čovjeka. I to čovjeka koji čak i ne igra. Plaši ga se zato što ovaj gestikulira, zato što je temperamentan. A svi znaju kada Dule dobija tehničke. Igrači njega ne smiju da lažu. Ako je Veseli napravio faul, reći će mu da je faul. Ako nije, e onda će Dule svašta reći sudijama i dobiti tehničku".

Ne može da zamisli da će u nedjelju Partizan ponovo postati šampion Evrope.

"Da budem iskren, ne mogu. I ne treba da zamišljam. Za mene je Partizan najbolji tim u Evropi i drago mi je što su ti igrači dobili priliku da igraju za ponos. Da svi vide ko su i šta su. Mnogo sam srećan zbog njih, jer sve su to dobri i veoma pametni momci. Brzo razmišljaju. A profesor Nikolić je govorio: 'Poslije treninga treba da te boli glava, a ne noge".

Grbović tvrdi da je trojka Dušana Kecmana za trijumf na Fajnal foru NLB lige jedna, jedina i neponovljiva u košarci.

"Najprije sam bio ubijeđen da će se igrati i drugi produžetak. Međutim, čim je u posljednjem Ciboninom napadu lopta stigla do Bogdanovića, znao sam da će ovaj da pogodi. Znao sam zato što je on šuter, a cijelu utakmicu nije ništa ubacio. Preko Vraneša u posljednjoj sekundi, trojka za pobjedu... Ali, košarka se igra do kraja... Svi smo mi davali takve trojke, neko u posljednjoj sekundi, neko sa pola terena, ali ono što je Kecman zatim uradio... To nikad nisam vidio! To se nikad nigdje nije desilo. Ne na taj način, ne u finalu, u djeliću sekunde"...

O Dušku Vujoševiću, sa kojim je radio, govori u superlativima.

"Što se tiče posvećenosti košarci, a za Duleta je to najvažnija stvar! Nije se promijenio u posljednjih 20 godina. Jedino za njega znam da se nikada neće zasititi ovog posla. Potpuno je opsjednut. Svaki dan nešto novo pronađe, nauči, 24 sata razmišlja o košarci. Kada sam ga upoznao, kao mladog trenera, nisam mogao da vjerujem koliko on zna o ovom sportu. Takođe, nikada nisam vidio ni da je neko tako ekstremno talentovan za trenera, a da prethodno nije ostvario značajnu igračku karijeru. Dule je pokazao neku novu košarku. Inovaciju. Ja to mogu da kažem, jer me je trenirao najbolji trener svih vremena, profesor Nikolić", zaključio je Goran Grbović.

(MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC