• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarka se vraća u Bersi!

Predstojeći F4 biće četvrti u Bersiju za posljednje dvije decenije, ali prvi poslije 2001. Učestvovaće i klub kojem je ta dvorana sve samo ne srećna...

 Košarka se vraća u Bersi! Izvor: MONDO

Velike sportske dvorane često se nazivaju "ponosom" grada u kojem se nalaze, mediji im "prišivaju" razne epitete, upoređuju ih sa sličnim objektima u komšiluku...

Ko se nađe u blizini, ili unutar dvorane Bersi, složiće se da ona zaslužuje da bude nazvana "pariskom ljepoticom", mada nije poznato da li je Francuzi zovu tako - vjerovatno ne.

Ono što posebno imponuje jeste svježina kojom Bersi odiše. Locirana na obali Sene, obrasla u zelenilo, sa arhitekturom koja do pola podsjeća na piramide iz doba Asteka, očuvana i funkcionalna iznutra...

Stara je 26 godina, ali malo ko bi joj "dao" više od 18.

Domaćin je košarkaškim i rukometnim utakmicama, teniskim i boks mečevima, karting i biciklističkim trkama, takmičenjima u atletici i skokovima na motociklima, naravno i koncertima... pa čak i surferima!

Predstojeći Fajnal for košarkaške Evrolige biće četvrti takav turnir u Bersiju za posljednjih 20 godina.

Tadašnji Pop 84 (Jugoplastika) iz Splita ovde je 1991. osvojio treću uzastopnu titulu, kada je zahvaljujući Toniju Kukoču i Zoranu Saviću pobijedio Barselonu rezultatom 72:67.

"Žuti" su uoči te sezone ostali bez Dina Rađe i Duška Ivanovića, ali su uspjeli da vežu i treći trijumf, što je prije i poslije toga uradila samo ekipa ASK iz Rige (1958-60).


Pet godina kasnije, grčka košarka je upravo u Bersiju dobila svog prvog kontinentalnog šampiona. U jednom od finala koja se pamte doživotno, Panatinaikos je savladao Barselonu 67:66, ali tek pošto je centar "zelenih" Stojko Vranković zaustavio "polaganje" Hozea Montera u silaznoj putanji.

Sudijski par Dorizon (Francuska) - Virovnik (Izrael) procijenio je da je Vranković na regularan način blokirao šut za pobjedu Barse, a kolege iz Katalonije kažu da je Virovnik baš prije nekoliko dana dao izjavu jednom njihovom radiju, priznavši da su on i Dorizon te večeri u Parizu napravili grešku...

Titula, naravno, ostaje Grcima i Božidaru Maljkoviću, uz podatak da je njihovom uspjehu najviše doprinio NBA superstar Dominik Vilkins, strijelac 35 poena.

Makabi i Panatinaikos u Bersiju su 2001. godine odigrali finale FIBA Suprolige, dok su pod okriljem novoosnovanog Uleba za titulu igrali Kinder i Taukeramika. Ta sezona ušla je u istoriju kao jedina u kojoj je Evropa dobila - dva šampiona!

"Ponos Izraela" lako je stigao do naslova u "FIBA verziji", pobijedivši Panatinaikos 81:67, što je bio revanš za poraz u finalu prethodne sezone.

U Bersiju je održana i završnica Evrobasketa 1999, kada je Italija pod vođstvom Bogdana Tanjevića u polufinalu prekinula vladavinu reprezentacije Jugoslavije (71:62). "Azuri" su poslije u borbi za zlato bili bolji od Španije, dok je Jugoslavija osvojila bronzu pobjedom nad Francuskom.

Ostaje da se vidi kome će se ovog puta posrećiti ta "pariska lepotica".

Da li će to biti Barselona, koja je na tom parketu doživjela jedan težak poraz i jednu veliku nepravdu?

Punim imenom "Palais Omnisports de Paris-Bercy", nalazi se u jugoistočnom dijelu grada, u nekadašnjoj komuni Bersi, koja je prije tačno 150 godina pripojena Parizu.

(tekst i foto: I. Bogunović - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC