• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bertomeu: Partizan ne dobija A licencu

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu rekao je da Partizan neće u skorijoj budućnosti dobiti "A" licencu za to takmičenje, kao nijedan drugi klub iz regiona.

 Bertomeu: Partizan ne dobija A licencu Izvor: MONDO

"Prošle godine imali smo sastanke sa klubovima iz NLB lige da bismo riješili sva pitanja koja se godinama postavljaju u tom regionu. Taj dogovor je i dalje na snazi. Partizan, Cibona i Olimpija će igrati Evroligu dve godine. Kada istekne taj dogovor, pregledaćemo ponovo sve 'A' licence, ali ne očekujem da je neki klub iz te regije dobije", rekao je Bertomeu u razgovoru sa izvještačima iz Srbije.

Novinare iz Srbije je najviše zanimala mogućnost da Partizan dobije "A" licencu, odnosno trogodišnje pravo nastupa. Ta tema izbila je u centar interesovanja košarkaške javnosti ove sezone, kada su crno-bijeli bilježili rezultate, ali i imali stalno rasprodatu halu, što je jedan od kriterijuma za klubove iz prvog ranga licenciranja.

Bertomeu je, međutim, otklonio takva nagađanja i objasnio proces licenciranja i namjere Evrolige da ima stabilnu grupu timova na dobrom tržištu.

"Želimo da imamo grupu stabilnih timova sa velikih tržišta, ali bez zaboravljanja nacionalnih šampiona. Želimo da uključimo velika tržišta i treba nam u Evroligi nešto iz Njemačke, iz Francuske i vjerovatno iz Poljske. Moramo i da prihvatimo i realnost regionalnih liga, a veliki timovi moraju da igraju, mada i tu imamo problema. Želimo pune hale, a neki timovi, kao što su Barselona, Fenerbahče, imaju problema sa posjetom, dok Sijena, na primjer, ima malu salu", rekao je Bertomeu.

Na primjedbe novinara da ljubitelji košarke strahuju da će se Evroliga pretvoriti u elitističko takmičenje i igralište bogatih, Bertomeu je odgovorio da je istina da uprava takmičenja želi kod sebe samo elitu, ali je naveo i da novac uopšte nije presudan.

"To su teorijske brige, a mi ne volimo da govorimo 'bogati' i 'siromašni'. Vi dolazite iz Beograda i imali ste u petak potvrdu šta može da uradi klub bez mnogo novca. Partizan je najbolji pokazatelj da se u Evroligi može biti uspješan vrijednim radom, koji je konstantno dobar. Tada možeš svakog da pobijediš, bez obzira na budžet", odgovorio je Bertomeu.

"Ali, istina je da hoćemo da budemo elita i da elita bude kod nas. Želimo bogate kod nas, jer želimo da predstavimo svoj proizvod na najbolji mogući način. Uslovi za takmičenje postoje sa razlogom. Kada ljubitelji košarke dođu da gledaju neki klub u Evropi, treba da imaju uslove za to. I ne samo oni, igrači i novinari takođe. U slovi zato postoje", objasnio je prvi čovek Evrolige.

Bertomeu je, međutim, naglasio da se vodi računa o suštini košarke u Evropi.

"Iako se trudimo da imamo što bolji proizvod i da budemo uspješni i da ga unaprijedimo, uvijek vodimo računa o suštini košarke. Ljudi ovdje vole košarku, navijači su predani i strastveni, vole i neizvjesne utakmice. Svjesni smo tradicije i ona nam je važna, zato nećemo uvoditi novine koje se protive tradiciji", rekao je Bertomeu.

On je dodao i da očekuje da Beograd jedne sezone bude domaćin završnog turnira Evrolige, ali je otkrio i da je uprava lige ranije razgovarala sa vlastima Beograda i Zagreba, koje su odbile organizaciju Fajnal-fora.

"Nudili smo Fajnal-for i Beogradu i Zagrebu i na obe strane smo odbijeni. Zagreb nije pokazao interesovanje, a u Beogradu nam je rečeno da je prioritet Univerzijada, koja se tada tamo održavala", rekao je Bertomeu.

"Vjerujte mi, jako je dugačak spisak gradova koji žele da organizuju završni turnir, što nama prija jer pokazuje koliko interesovanje postoji za naše takmičenje. Mi imamo Beograd u vidu, on jeste opcija, ali je sad pitanje kada će se to desiti. Mislim, prije ili kasnije idemo kod vas", rekao je Bertomeu.

Prvi čovjek Evrolige govorio je i o suđenju u tom takmičenju, primijetivši da su priče o zavjerama i namještanjima sastavni dio košarkaškog navijanja, ali je istakao da je jako zadovoljan suđenjem u elitnom evropskom klupskom takmičenju, uprkos greškama.

"Ne znam. Mašta je lijepa i besplatna", rekao je Bertomeu uz osmijeh i slijeganje ramenima.

"Jasno mi je da se tako priča, ali moramo da se vratimo u realnost. Izuzetno sam zadovoljan suđenjem, koje može biti i dobro i loše, kako je sudija raspoložen, isto kao što igrač može da ima dobar i loš dan. Sudije su isto ljudi, kao što smo mi ljudi", rekao je Bertomeu.

"Stvar je u tome što se priča da sudije namjerno griješe ili da griješe više nego što bi trebalo, a to nije tačno. Treneri vole da koriste priču o suđenju kao izgovor za izgubljene utakmice, kažu 'sudije su krive' i tako speru odgovornost sa sebe. Nažalost, dešava se da imamo jako loše suđenje, ali to je ljudski, to su greške, nema tu nikakvih dogovora", dodao je Bertomeu.

Evroliga ima propise o novčanim kaznama za kritike suđenja poslije utakmica, jer želi da zaštiti sudije.

"Vi ste iz Beograda i to znate, jer je Partizan naš glavni sponzor", rekao je šaljivo Bertomeu.

Prvi čovjek Evrolige uozbiljio se međutim i rekao novinarima da je jedini problem Partizana sa Evroligom povremeno incidentno ponašanje navijača, zbog kojih je šampion Srbije nekoliko piuta plaćao visoke kazne.

"Naš problem sa Partizanom je ponašanje navijača ponekad, kada se u teren ubacuju predmeti. To želimo da iskorijenimo. Tako je bilo u Grčkoj ranije, svi su se plašili da idu dole, ali se to sredilo. Očekujemo da će tako biti i sa Srbijom. Rješavanje problema došlo je poslije zajedničkog rada i dogovora klubova i lige", rekao je Bertomeu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC