• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ribrejk Panatinaikosa, navijači Olimpijakosa besni

Autor mondo.rs

Tvrd, nervozan, napet derbi u finalu plej-ofa i jedna sudijska odluka usled koje je umalo prekinut meč. Sada je 1:1.

Brejkom na brejk!

Košarkaši Panatinaikosa pobedili su ovog četvrtka uveče pred punim tribinama navijača najvećeg rivala, koji su se teško pomirili sa porazom svog tima u sporoj, teškoj, nervoznoj, napetoj utakmici... karakterističnoj za redovne duele atinskih giganata u finalima plej-ofa.

Posle pobede Olimpijakosa u OAKA dvorani na startu serije rezultatom 67:75, ovog puta bilo je - 66:71 (27:25, 18:13, 7:16, 16:15).

Treći meč serije zakazan je za nedelju u 18 časova uz direktan prenos na Areni sport, a titula prvaka pripašće ekipi koja prva stigne do tri pobede.

Sudijska trojka koja je od podbacivanja imala pune ruke posla, jer se ekipe trenera Janisa Sferopulosa i Ćavija Paskvala po navici nisu štedele, odlučila je da u obostranom povlačenju Janisa Papapetrua i Krisa Singltona pod košem na 21 sekund pre kraja vidi samo faul košarkaša Olimpijakosa i, na zapreprašćenje velike većine prisutnih u dvorani, pošalje Singltona na liniju penala pri rezltatu 66:69.

Kontroverzni vlasnik Panatinaikosa, Dimitris Janakopulos, poručio je preko društvenih mreža igračima da bi trebalo sami da se pokupe i odu ukoliko izgube titulu od, kako je rekao, najlošijeg tima Olimpijakosa u poslednjoj deceniji. Da li je pomogao ili ne... procenite sami.

Amerikanac jeste pogodio samo jedan penal, ali je i to bilo dovoljno za dva poseda prednosti u korist "zelenih", dok su na parket uletali razni predmeti iz ruku ražestenih navijača Olimpijakosa. I pre nego što je Singlton opalio dva penala, Sferopulos je najavio tajm-aut, posle kojeg je Vasilis Spanulis pokušao ulazom pod koš i polaganjem levom rukom da smanji na "minus 2" i natera rivala na bar još dva slobodna bacanja, ali je promašio i tu je povratak crveno-belih u meč bio zvanično okončan.

Bez obzira na ovu halabuku u poslednjem minutu meča, Olimpijakos je utakmicu izgubio u trećoj četvrtini tokom koje je ubacio sedam poena, vođstvo od 43:40 pretvorio u zaostatak od 50:56 pred poslednjih deset minuta igre. Tamo, teško da bi se stvari promenile da Sferopulos u očaju na dnu klupe nije pronašao zaboravljenog Bobija Brauna, čoveka koji je doveden krajem februara da popuni broj na treningu...

Kada se verovatno i sam iznenadio što ga je trener pozvao da uđe u igru, nekada jedan od najboljih strelaca Evrolige podigao se na trojku i pogodio prvi koš iz igre za Olimpijakos od početka treće deonice usled čega je na semaforu uveliko bilo ispisano 52:65. Tih 13 poena prednosti gotovo sam je obezbedio Majk Džejms, koji je u drugom poluvremenu igrao isključivo izolacije protiv visokih igrača Olimpijakosa, međutim kada je Braun prekinuo horor period igre domaćih od deset i kusur minuta bez pogotka iz igre - podigla se i publika, a gostima "ušla voda u uši".

U narednom napadu naš centar Nikola Milutinov izblokirao je Džejmsa Gista u njegovom pokušaju da kucanjem odgovori na Braunovu trojku, a Jorgos Printezis "trademark" poenima smanjio na 57:65 i naterao Paskvala na hitan minut odmora (4:15 do kraja).

Nik Kalates imao je tri trojke iz pet pokušaja do tada (nakon što je šutirao 29 odsto tokom plej-ofa), ali nije pogodio narednu, što je Printezis kaznio sa još dva poena i izazvao zaglušujuću buku pri rezultatu 61:65 na svega 3:45 do poslednje sirene. Bilo je to sasvim dovoljno vremena za pun preokret i vođstvo od 2:0, ali je energični Džejms pronašao način da penalima zaustavi seriju rivala i izazove ishitrenu akciju koju je Kostas Papanikolau završio "air ball" polaganjem iz kontre.

Treći atinski velikan, AEK, osvojio je Kup Grčke u februaru pobedama nad Panatinaikosom u polufinalu (73:69) i Olimpijakosom u finalu (88:83), zbog čega će jedan od dva grčka evroligaša ostati bez trofeja ove sezone. Panatinaikos ima 35 titula prvaka i brani šampionski pehar, koji su košarkaši Olimpijakosa podizali 12 puta u istoriji.

Džejms je potom sporim prevođenjem lopte preko centra "častio" Olimpijakos ekstra posedom posle Spanulisove promašene trojke, što je "Bili" iskoristio i polaganjem sa desne strane smanjio na pet poena razlike (64:69) na svega 1:57 do kraja. PAO na to nije imao odgovor, ali je imao i sreće jer je Papapetru sa linije penala ubacio samo jedan pokušaj i potom na drugoj strani podelio rampu Kalatesu omogućivši svom timu napad za prilazak na dva ili jedan poen razlike...

Tu akciju u prodor na koš pretvorio je Braun, istrpeo jak Gistov faul i na 46,5 sekundi pre kraja (kao i mnogi pre njega) ubacio samo jedan penal za alarmantnih tri razlike - 66:69. Otuda, jasno vam je zbog čega su zaurlali navijači Olimpijakosa zbog faula koji je dosuđen u korist Singltona, a nakon još jednog Džejmsovog promašaja sa poludistance...

Kao što smo već opisali, Singlton je pogodio jedno bacanje i naterao Spanulisa na ishitren ulaz sa slabe strane, koji je završio na obruču u koji je Olimpijakos pred svojim navijačima ubacio 64 odsto pokušaja za jedan, 48 odsto za dva i 32 odsto za tri. Premalo!

Iako su bili tek nešto bolji (67, 49, 39), Paskvalovi momci oslonili su se na minijature Kalatesa (18 poena, 7 skokova, 6 asistencija), Džejmsa (17 poena, 5 skokova) i bivšeg igrača Olimpijakosa, Meta Lodžeskog, koji je postigao 13 poena i odigrao odličnu odbranu na Spanulisu kod njegovo pomenutog promašaja.

Spanulis je meč završio sa 12 poena, šutem 5/8 za dva i 0/5 za tri poena, dok je Papapetru uspeo da ubaci poen više. Milutinov je za 19 minuta ubacio pet poena, uz četiri skoka, asistenciju i dve izgubljene lopte.

Odlaskom Željka Obradovića iz Panatinaikosa 2011. godine završena je i nezapamćena dominacija ovog kluba u prvenstvu Grčke u kom su "zeleni" trijumfovali četiri puta u nizu, prepustili AEK-u titulu u sezoni 2001/02, pa vezali još devet trofeja. Od tada, šampionat su po tri puta osvajali večerašnji rivali:

2011/12 Olimpijakos
2012/13 Panatinaikos
2013/14 Panatinaikos
2014/15 Olimpijakos
2015/16 Olimpijakos
2016/17 Panatinaikos

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC