• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo u srpskoj ligi, a sad je u NBA, kod Džordana

Autor mondo.rs

Američki košarkaš srpskih korena takođe je ovih dana u Žarkovu, na NBA kampu "Košarka bez granica".

Na čelu sa Gregom Popovičem, živom legendom NBA lige i svetske košarke, u beogradskom naselju Žarkovo ovih dana gostuju i poznati igrači iz najjače lige.

To su mahom sadašnji i bivši košarkaši koji su rođeni u ovim krajevima (Žarko Paspalj, Peđa Stojaković, Nikola Jokić, Saša Pavlović, Beno Udrih, Boban Marjanović, Raša Nesterović, Boštjan Nahbar, Vladimir Radmanović, Beno Udrih, Dragan Tarlać...), dok jedan od gostiju nije odavde, ali vuče korene iz Srbije.

U pitanju je Frenk Kaminski (25 godina), krilni centar Šarlot Hornetsa i visoki, deveti "pik" na NBA draftu 2015. godine.

Rođen u Vinfildu u blizini Čikaga, Kaminski je odrastao u srpskoj zajednici i ima svest o tome da joj takođe delimično pripada, iako ne govori naš jezik.

"Imam srpske korene. Igrao sam u srpskoj ligi u Čikagu dok sam odrastao. Znam kakva je srpska kultura iz američkog ugla i sjajno je doći ovde. Sa očeve strane vodim poreklo ovde, ali njegova porodica nije mnogo inteligentna, pa je teško",  nasmejao se Kaminski.

Košarkaš Šarlota ne krije da mu prija boravak u Beogradu.

"Sjajno je. Kada shvatite koliko je ovaj region mali, a koliko talenta proizvodi, to je neverovatno. Juče sam sedeo i slušao ostvarenja svih koji su krenuli odavde odavde. Mnogo je talenta i mnogo je znanja odavde poteklo", dodao je on.

Izvor: MONDO/V.Sukdolak


Učešće u kampu takođe vidi kao posebnu čast.

"Sjajno je. Očigledno je da ovde ima dosta talenta, da ima mnogo dobrih igrača. Kada čujete koliko NBA igrača je prošlo kroz ove kampove, onda shvatite da je odlično. Ovde se vidi ko 'iskače', ko zna da igra, ko će biti profesionalac... Možda mogu da im ponudim neki savet".

Kada se vrati u SAD, Kaminski će sa Šarlotom imati zadatak da se bori za ulazak u plej-of, pod vođstvom lidera ekipe - Kembe Vokera i veterana Tonija Parkera, koji je ovog leta došao iz San Antonija.

"Mislim da imamo dovoljno talenta za plej-of. Biću razočaran ako se ne plasiramo. U Šarlotu još nismo pobedili u plej-of seriji i želimo da to ostvarimo. Kemba je najbolji. Ne samo kao igrač i ne samo zato što je poslednje tri sezone bio učesnik ol-stara, već je odličan i kao čovek. Vođa je, svi vole da ga prate i uživam da budem uz njega. Što se tiče Tonija Parkera, o njemu se sve zna. Budući je član Kuće slavnih. Veteran, lider i biće neverovatno vredno pojačanje za sve nas. Još se nisam video sa njim u Šarlotu i uzbuđen sam zbog povratka i tog susreta".

Izvor: MONDO/V.Sukdolak



Kada je bio klinac, Frenk je imao privilegiju da uživo i na treninzima gleda Čikago Bulse i Majkla Džordana, jer su mu rođaci radili u organizaciji Bulsa. Sada je ponovo uz "Em-Džeja", jer je najveći igrač svih vremena vlasnik Šarlota.

"On je vlasnik tima. Učestvuje u košarkaškim aktivnostima, nudi nam savete. Sjajan je gazda. Najveći je košarkaš koji je ikad igrao. Teško je pretočiti u reči to koliko znače njegovi saveti
".

Dok nastupa u NBA ligi, Kaminski se neizbežno sreće i sa srpskim košarkašima.

"Sjajni su. Upoznao sam Nikolu Jokića, volim da se zabavljam sa njim, odličan je igrač. Na koledžu nemate taj doživljaj upoznavanja igrača iz inostranstva. Na mom koledžu ih nije bilo, ali kada uđete u NBA vidite igrače iz svih krajeva sveta. Nik Batum igra u Šarlotu i sjajno je videti kako su igrači iz inostranstva razvili košarkašku kulturu i sam sport", dodao je Kaminski, pre nego što su srpski novinari zamoljeni da prekinu razgovor, da bi se krilni centar posvetio radu sa učesnicima kampa.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC