• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barsa počišćena, Kaha Laboral šampion!

Košem Emeterija pet desetinki prije kraja produžetka uz dodatno slobodno bacanje Kaha Laboral je "počistila" Barselonu u finalu 27. ACB lige!

  Barsa počišćena, Kaha Laboral šampion! Izvor: MONDO

Poslije čudesnih 0:2 u Kataloniji, Baskijci su u svoju korist riješili rijetko viđenu košarkašku dramu u svojoj Fernando Buesa dvorani i maksimalnim rezultatom 3:0 u pobjedama, došli do treće šampionske titule u istoriji: Kaha Laboral (eks Taukeramika) - Barselona 79:78, 66:66.

Sedam i po sekundi prije kraja, Đanluka Bazile pogodio je jedno od dva slobodna bacanja, tako da je na semaforu ostalo 76:78. To je ostavilo mogućnost Emeteriju da pogodi trojku za pobjedu, čak su ga košarkaši Barse i "mamili" na to, ali je u posljednji čas, bek tima iz Vitorije krenuo na ulaz, podigao se, pa spustio i "provukao" na drugi obruč, kada ga je faulirao Moris.

Lopta je ipak završila u obruču, a sudije dosudile dodatno slobodno bacanje za Emeterija, koji je znao da će njegov tim 99,9 odsto postati šampion ukoliko ga ubaci. I ubacio je - 79:78!

Za pet preostalih desetinki, sa pozicije odakle je Dušan Kecman utišao Zagreb, pokušao je Viktor Sada, ali je njegov šut iz očaja završio na obruču, a ne u obruču kao Dušanov. "Drim tim" Barselone nije uspio drugi put u istoriji da osvoji "Tripletu", što je bio slučaj 2003. godine kada su Svetislav Pešić i Dejan Bodiroga donijeli Kataloncima sva tri trofeja u sezoni.

Ova generacija ostala je sa Evroligom i Kupom Kralja u džepu, a titula je otišla u Vitoriju, gdje je boravila i poslije sezone 2007/08. Prvi put, Duško Ivanović bio je šampion sa tada Taukeramikom 2002. godine. Čim se vratio na klupu Baskijaca, vratio je i titulu u grad.

Originalan naziv novog šampiona Španije je Saski Baskonija, ali je taj tim uzimao imena sponzora, tako da će ostati zapisano da je 2002. i 2008. godine šampion bila Taukeramika, a 2010. godine Kaha Laboral.

Košarkaška sekcija Fudbalskog kluba Barselona ostala je na 15 titula.

Prvi meč u Barseloni, novi šampion dobio je "ladno" sa 63:58, a u drugom je bilo drame iako je desetak sekundi prije kraja Kaha Laboral imala pet poena prednosti. Ipak, završeno je sa 70:69.

Uistinu, sudije su odložile promociju novog šampiona Španije za dodatnih pet minuta igre, jer je šut Liora Elijahua, četiri sekunde prije isteka 40. minuta, jako kasno blokirao Terens Moris. On je lupio "bananu" Izraelcu tek kada je lopta bila u silaznoj putanji, što su potvrdili usporeni snimci, ali je sudijska trojka na zaprepašćenje više od 10.000 navijača domaćeg tima odlučila da ne prizna koš Kahe za 68:66.

U cijeloj "halabuci", sa polovine terena pokušao je Riki Rubio, ali nije pogodio, tako da je meč otišao u produžetak u kojem je Barselona imala vođstvo od 75:70, svega minut i 20 sekundi prije kraja, ali nije uspjela da dobije meč.

Najveću grešku, košarkaši Barse napravili su devet sekundi prije kraja, kada su kod vođstva 77:74, pogledom ispratili Mirzu Teletovića u ulazu prema košu. Reprezentativac BiH je zakucao i "oživio" nadu svog tima u konačan preokret, a ono što je potom Emeterio uradio, tik prije sirene, vrtiće se nedeljama na TV špicama.

Do sedmog finala ACB plej-ofa, Kaha Laboral stigla je poslije mučnih pet mečeva sa Realom iz Madrida, dok je Barselona sa 3:0 dobila Unikahu.

Kaha Laboral - Barselona 79:78, 66:66.

KAHA LABORAL: Ribas 3, Palasio 4, Uertas 9, Elijahu 18, 4 sk, Teletović 8, San Emeterio 6, Spliter 14, 13 sk, Golubović, Ingliš 3, Oleson 7, Buesa, Herman 7, 6 sk.

BARSELONA: Bazile 1, Trias, Rubio 14, 8 sk, Lakovič 2, Navaro 18, Vaskez 2, Ndong 4, Moris 9, 9 sk, Sada 3, Lorbek 9, 4 sk, Mikel 16, 3 sk, Grimau.

(MONDO, foto: EFE)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC