• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA "ZAGREVANJE": Srpski Pacifik

Autor mondo.rs

Do početka NBA sezone ostalo je samo pet dana. Vreme je da se fokusiramo na diviziju u kojoj nastupaju aktuelni šampioni, neki od najvećih superstarova, ali i brojni Srbi.

/piše: Vladimir Ćuk/

U timovima divizije Pacifik igraju čak četvorica od petorice aktivnih Srba u NBA ligi (svi osim Jokića), a tu je i novopečeni glavni trener Igor Kokoškov.

Komšije i najčešći rivali biće im moćni Golden Stejt i Lejkersi pojačani Lebronom Džejmsom, što svima zajedno garantuje dodatno prisustvo u medijima. Nadamo se da će ga iskoristiti na najbolji način!



GOLDEN STEJT VORIORS

Kako kladionice kažu, novi-stari šampioni. Koliko uopšte vremena treba trošiti na njih, kada o glavnim igračima svi mi koji pratimo košarku, znamo već sve. Sada više nemaju četiri All star igrača, već je stigao i peti. Od kada pratim NBA ligu, ne znam za tim koji je imao pet igrača All star kalibra u istom trenutku. Voriorsima je na njih četvoricu stigao i Bugi Kazins.

DeMarkus izlazi iz ozbiljne povrede, posle koje nijedan visoki igrač nije ponovio stare partije. Bugi je izabrao dosta dobru sredinu, gde neće imati pritisak brzog povratka u formu. A i drugi deo priče je povoljan, to je ta titula koja se smeši Voriorsima. Eventualnim Durentovim odlaskom sledećeg leta, ostalo bi dosta mesta za Kazinsa u petorci Voriorsa, pogotovo što će i Klej Tompson moći da bira novu sredinu. DeMarkus bi u dogledno vreme trebalo da se vrati u pun status.

Prve dve napadačke opcije ostaju nepromenjene i na njima su Stef Kari i Kevin Durent. Obojica su imali gotovo identične proseke poena i bili strah i trepet za protivničke odbrane. Sa Kazinsom ispod koša, imaće još više prostora, što zvuči zastrašujuće. Odmah iza njih je nešto manje efikasni, drugi deo Splash Brothers tandema, Klej Tompson. Iako malo slabiji po nominalnom učinku, šuterski je imao sjajnu sezonu sa visokim procentima za dva i tri poena. Vrlo je moguće da će na kraju sezone promeniti sredinu, kako bi, kao nekada Harden, izašao iz senke saigrača. Klej je uvek bio tu kada nekome od pomenute dvojice ne ide najbolje. Ako ćemo iskreno, zaslužuje tim gde će dobiti više prostora, jer po svom talentu i radnoj etici može da bude vođa tima.

Sa prilično visokim, ali zasluženim ugovorom, na poziciji visokog krila je Drejmond Grin, čuveni trash talker, uvek motivisan do najviše tačke. On je bio njihova tripl dabl mašina, jer je često znao da skokovima i asistencijama, pored njegovih desetak poena, stigne do uvek atraktivnog učinka. On je, pored nekolicine igrača, živi svedok da druga runda drafta i pozicija na samom kraju ne znače ništa, ako u sebe uložite maksimum truda i rada, a pronađete mesto na kome ste produktivni za tim, pa onda i za sebe.

Od ostatka tima tu su pre svih Igudala i Livingston. koji su već starosedeoci u San Francisku. Igudala je fantastičan igrač, mada godine i sitne povrede odavno nagrizaju njegov atleticizam. Ovaj čovek ima takvu fokusiranost, koja do izražaja dolazi u najbitnijim plej-of utakmicama, kada se isticao koševima, odbranom i ukradenim loptama u prelomnim momentima. Pored Splash Brothersa, pokupio je nagradu MVP finala lige 2014/15. I tada je fenomenalno šutirao za tri kada je trebalo, a inače prosek kroz karijeru mu je 33 odsto. Livingston, nekada veliki talenat, koji je mogao mnogo više da uradi. Pouzdan realizator i kreator, sa odličnim odrazom i brzinom. Izuzetno siguran u šutu za dva, koji kao i Igudala, pokaže sve ono što zna u plej-ofu.

Od manje poznatih, tim je popunio Jerebko, koji je imao neke vrlo dobre partije u Detroitu, Bostonu i Juti. Dosta će im značiti kada bude menjao Grina, svakako kvalitetno pojačanje za male pare. Džordan Bel, kao centar, ispunio je očekivanja kao ruki prošle sezone. Svi su znali za njegovu defanzivu, ali je imao i nekoliko odličnih ofanzivnih partija. A onda i Kvin Kuk, veliko iznenađenje u pozitivnom smislu. Potpuno je iskoristio povredu Karija, iako nije bio draftovan, u proseku je beležio skoro 10 poena po meču i pokazao da se na njega može ozbiljno računati u budućnosti. Kao dodatni osigurač na poziciji 1 stigao je Ulis, koji je u Finiksu imao mnogo prostora i nije ga najbolje iskoristio.

Ostali igrači su tu da popune mesto i dobiju svojih par minuta, a na kraju sezone možda i šampionski prsten. Teško da će Bugi uneti nemir u hemiju ove ekipe. Organizacija je tako postavljena da sve jako dobro funkcioniše. Ako ih ne obore Hjuston u finalu Zapada ili Boston u velikom finalu, eto nove titule u San Francisku.

Očekivana petorka: Kari, Tompson, Durent, Grin, Bel (do povratka Kazinsa).



LOS ANĐELES KLIPERS

Manje popularan tim iz Los Anđelesa, mada u poslednjih par godina sve više ljudi navija za njih, a od skoro i Srbi. Očekivanja nisu velika, iako je tim dosta solidan, sa dokazanim igračima. Na Istoku bi se borili za visoku poziciju, sigurno. Još se nisu opredelili kojim putem žele da krenu, mada su pokupili sjajnog igrača na draftu ove godine.

Prva zvezda je sigurno Tobajas Heris, doveden prošle zime u trejdu za Grifina. Sa 26 godina, ovo mu je četvrti tim za koji igra. Svuda, osim u Milvokiju, bio je jedan od glavnih igrača. Iako ga bije glas velikog potrošača lopti, on zaista ima dosta dobre proseke, koji mu daju za pravo da koristi lopte koje dobije. Može da pokrije više pozicija, usled odličnih fizikalija koje poseduje. Ove sezone, kada je od početka dočekuje u Klipersima, očekujemo partije sa 20+ prosekom poena. Odmah iza njega je Danilo Galinari, čija potrošnja lopti često nije opravdana procentom šuta. Često zna, kada mu ne ide, da se drži stare i po njega ispravne rečenice, da šuter mora da šutira da bi pogađao. On se toga slepo drži. Sve je skloniji povredama, pa je veliko pitanje koliko još dugo će biti član Klipersa.

Na bekovskim pozicijama su prilično jaki, pre svega defanzivno, a onda i ofanzivno. Dugoročno potpisani Ejveri Bredli dočekuje spreman i zdrav ovu sezonu. U Klipersima se sećaju njegovih sjajnih igara iz Bostona, kada je bio jedan od najzaslužnijih za rezultate Seltiksa. Kada njega postavite na nekog igrača, budite sigurni da se taj neće naigrati i da će za svaki poen morati dobro da se potrudi. Patrik Beverli je, posle početka karijere u Evropi, već dokazan NBA igrač. Takođe defanzivna zver i jedan od onih dosadnih čuvara, koji vam se prosto zalepi za dres. Krasi ga izuzetna hrabrost u igri i zato ga poštuje svaki trener.

Gužvu na bekovskim pozicijama pojačavaju mladi Tornvel i naš Teodosić. O Teodosiću već svi sve znamo. Mađioničar sa loptom, još od Neša i Džejsona Vilijamsa, nije bilo igrača sa takvom asistencijom. I pokazao je prošle sezone da ima šlifa za NBA ligu, međutim povrede ga konstantno sprečavaju da ostvari još veću ulogu.

Jedan od najboljih šestih igrača lige, Lu Vilijams, ostaje u Klipersima. Njemu najviše i prija uloga šestog igrača, jer je tada najproduktivniji, kao nešto stariji kolega po poziciji, Džamal Kroford. Prošle godine odigrao je svoju ubedljivo najbolju sezonu, sa skoro 23 poena po meču! Njegove serije poena znaju da izlude protivinika. Još jedan je primer da se u drugoj rundi drafta kriju neki od košarkaških bisera.

Na draftu su u prvoj rundi birali pleja i beka šutera, što će im napraviti dodatni problem oko raspodele minuta. Prvi je Šaj Gildžus Aleksander sa Kentakija, inteligentan igrač sa prebrzim rukama u odbrani. Sa skoro 200 cm može da ostvari ne samo visinsku, nego i brzinsku prednost. Biće veliko iznenađenje ovog drafta. Drugi je klasični šuter, Džerom Robinson, koji dolazi sa Boston koledža, posle tri odlične sezone. Dobre fizikalije, idealan skok šut i visok odraz. Na leđima njih dvojice, Klipersi mogu graditi svetlu budućnost. Odlićni izbori na draftu.

Na krilnim pozicijama su malo tanji, gde imaju dobre igrače, ali profilisane kao igrače zadatka. Tu je povratnik iz Hjustona Luk Mba Mute, koji je dosta doprineo uspesima Klipersa u eri Pola, Grifina i Džordana. Pored njega, stigao je Majk Skot iz Vašingtona, nekada Atlantina četvorka koja širi reket. Izuzetno je popravio šut, a s obzirom na to da je u najboljim godinama, mogu se očekivati kvalitetne partije i u Klipersima. I na kraju, iskusni Vesli Džonson. Šeta između beka i krila, ali nikada nije bio dovoljno konstantan i teško da će se tu nešto popraviti. Verovatno limitirana uloga, na desetak minuta.

Centar Marćin Gortat stigao je iz Vašingtona u trejdu za Ostina Riversa. Najbolje partije su davno iza njega, a ovo mu je poslednja sezona masivnog ugovora potpisanog 2014. Prošla sezona je bila za zaborav, sa lošom atmosferom i svađama sa Džonom Volom. Poljski čekić će imati još jednu šansu za dokazivanje sa svoje 34 godine. Još jedan pik druge runde je Montrel Herel. Odlična prošla sezona na poziciji rezervnog centra, preko 10 poena po meču, sa 64 odsto šuta iz igre. Jak i energičan, koristan igrač za svaki tim. I na samom kraju dolazi Bobi Marjanović. Mnogi su mislili da će dobiti značajne minute u Klipersima, ali se to nije desilo. On je i dalje najpotcenjeniji igrač. Skoro svaku priliku je maksimalno iskoristio i dokazao da može. I dalje pitanje za trenere... Zašto ne date Bobanu da igra? Možda će ove sezone Dok Rivers ispraviti grešku i pustiti ga da više doprinese igri i pobedama. Odnos odigranih minuta i svih parametara je neverovatno visok, ali i dalje ga ignorišu. Videćemo...

Klipersi imaju potencijal za plej-of, ali imaju i Galinarija koji ih vuče dole. Denver je morao da ga se oslobodi, jer je često nerezonski trošio lopte i gurao ekipu u poraz. Dok Rivers mora da raščisti sa tim, ako želi uspeh na ovako jakom Zapadu. Kvalitetan i perspektivan tim, koji Dok može lepo da sredi. Biće žestoke borbe ove godine u Stejpls centru, jer je i Kralj Džejms došao u Grad anđela. Klipersi moraju ove godine da uključe nešto jači pogon.

Očekivana petorka: Beverli, Bredli, Galinari, Heris, Gortat.



LOS ANĐELES LEJKERS

LeBron Džejms je rešio da ponovo uperi svetla reflektora na Los Anđeles. Svakako da njegovo prisustvo značajno utiče na izglede Lejkersa da se domognu plej-ofa, a tu je i par mladih nada koje mogu da izrastu u igrače All star kapaciteta. Ova godine, Lejkersi su fokusirani na uigravanje Kralja sa ranije selektiranim talentima i povratak u plej-of. Sve preko prve runde bi bilo iznenađenje, što je i sam LeBron izjavio (možda i da bi rasteretio ekipu na startu sezone).

O Džejmsu ne treba trošiti reči. Već sada je na 7. mestu večne liste strelaca, a na kraju godine verovatno već na 5. mestu. Sa 33 godine još nije ni blizu oproštaja, a to je pokazao i prošle sezone, kada je praktično sam gurao Kavse kroz regularni deo, pa kroz plej-of do finala. Dalje nije mogao, jer ni on nije sposoban za borbu tri na jedan.

Stigli su i još neki iskusni igrači, koji nemaju baš preterano dobru reputaciju, ali kvalitet nije sporan. Prvi je Režon Rondo. Kralj asistencija, posle fantastične sezone sa Pelikansima, stiže da odigra bar jednu sezonu sa Džejmsom, za najpoznatiju franšizu NBA lige. Stigao je i Lens Stivenson, poznat po gomili prepucavanja sa LeBronom, ali to se sve zaboravlja, sada kada igraju za isti tim. Povratkom u Indijanu vratio je i svoju karijeru na pravi put, samo je potrebno da nastavi istim tempom.

Možda najproblematičniji, ali i najveći talenat je Majkl Bizli. Posle davne epizode u Minesoti, odigrao je dobru sezonu za Nikse, mada tamo nije bilo borbe za visoke takmičarske ciljeve. Kaže da je sada dosta pametniji i da se ne ponaša kao klinac. I poslednji je Džaval MekGi. Redovni učesnik emisije Šakila O'Nila u kojoj ismeva nespretne poteze. Čini se da je i MekGi sazreo i da igra dosta smislenije. U pravom momentu dolazi u Lejkerse. Jedva čekamo novu sezonu i ovu petorku.

Na beku šuteru će ili počinjati ili menjati Stivensona, Kentavius Koldvel Poup. Ponikao je u Detroitu, pa dobio jako dobar ugovor od Lejkersa, kada su se svi pitali zašto. Poup je kvalitetan šuter, koji je prošle sezone beležio odlične procente, ali i popravio skoka. Bilo je potrebno da više učestvuje u igri, osim oslanjanja na šut, koji ga često nije dobro služio u ranijim sezonama. Moraće da održi ovu konstantnost, ako želi novi, veliki ugovor.

A sada lista mladih zvezda Lejkersa i potencijalno odličnih igrača, pod uslovom da ulože maksimalni trud u svoj razvoj. Najveći talenat među njima je Kajl Kuzma. Od starta ruki sezone je počao da pokazuje o kakvom igraču se radi. Potpuno spreman za ovu ligu, sipao je trojke kao da je to najjednostavnija stvar na svetu, zakucavao preko protivnika, čak u jednom momentu pokazao da je već vođa ove ekipe. Iako izabran na samom kraju prve runde drafta, bez problema je zaslužio mesto u idealnoj petorci rukija.

Sa već dve sezone u NBA ligi, a samo 21 godinom, tu je i Brendon Ingram. Mnogi su mu lepili etiketu novog Kevina Durenta, na koga dosta podseća građom. Posle nešto slabije prve sezone, pokazao je zašto je izabran sa druge pozicije. Mnogo je radio na sebi i svom šutu, što pokazuje i tokom pripremnih utakmica. Džejms je pre neki dan rekao da svi gledaju u Ingrama, jer je on sledeća zvezda. Kralj sigurno zna o čemu priča...

Nakon njih dvojice, tu je Lonzo Bol. Izmakao se od očeve senke, od koje nisu pobegla ostala dva brata. I onaj čudni šut je nestao ovog leta. Svi koji su gledali i čuli Medžika Džonsona, mogli su da se uvere da je sada njegov šut mnogo prirodniji i pravilniji. Očekuje se da i on, kao Ingram, u drugoj sezoni opravda visoku poziciju na draftu i šansu koju je dobio u Lejkersima.

Manje poznat, ali sa dosta solidnom sezonom je i Džoš Hart. Na ovogodišnjoj letnjoj ligi je osvojio MVP nagradu, sa skoro 25 poena po utakmici, pokazavši da rad i trud nisu bili uzaludni. Ogroman potencijal sa sjajnim šutem, koji može da donese sigurno desetak poena po utakmici. Ivica Zubac se nada šansi u odnosu na prošlu sezonu, kada je usled prisustva Lopeza i Rendla imao vrlo malo minuta. Nada se da će ponoviti svoju ruki sezonu, vreme radi za njega. Bivša zvezda Kanzasa, Svi Mihajluk, odigrao je Letnju ligu na visokom nivou, a da li će i koliko imati prostora usled jake konkurencije na niskom krilu, videćemo.

Mislim da ove godine sigurno ulaze u plej-of, pre svega zbog miksa mladosti i iskustva. Imaju odličnog trenera, bivšeg igrača Lejkersa, koji odlično poznaje organizaciju i ciljeve franšize. Volton će imati Džejmsa kao desnu ruku na terenu, za razliku od Klivlenda, gde se Kralj pitao za sve pre trenera, sada je stavio do znanja da će se ponašati kao timski igrač. Da li će dogurati dalje od prvog kola plej-ofa, zavisiće i od pozicije na kraju regularnog dela sezone.

Očekivana petorka: Rondo, Koldvel Poup, Ingram, Džejms, MekGi.



FINIKS SANS

Počeo je istinski rebilding Sansa. Dobili su priliku da biraju sa prvog pika i očekivano uzeli DeAndre Ejtona. Momak koji je spreman da podeli lidersku palicu sa Bukerom i povede Sanse u neke bolje dane, kao pod vođstvom Ser Čarlsa ili Stiva Neša. Doveden je i naš Igor Kokoškov kao glavni trener, prvi vanamerički trener na poziciji šefa struke NBA tima. Pošto je proveo vreme u Finiksu kao asistent, jako dobro poznaje ovu sredinu. U Juti je dodatno ispekao zanat i ponesen odličnom prošlom sezonom, što u Juti, to i sa Slovenijom, ima veliki motiv da vrati Sanse na staze uspeha.

DeAndre Ejton u ligu ulazi sa samo 20 godina, ali na terenu deluje kao da ima par sezona iza sebe. Izuzetno siguran šut, iako ima 216 cm, imao je dobre i dominantne utakmice na koledžu. Embid je izjavio da mu treba još dosta snage da bi se nosio sa njim, ali to je Embid i njegov trash talk. Slični su po kretnjama, brzini i šutu, s tim što Embid zaista jeste fizički jači, ali je Ejton pokretljiviji centar. Mnogi ga pre porede sa Entonijem Dejvisom ili Dejvidom Robinsonom, ali Ejton zaista ima svoj stil u igri i tako treba da ostane. Najverovatnije ruki godine, ako ne bude velikih iznenađenja.

Pored njega, udarna igla biće vanserijski šuter Devin Buker. Svake godine je podizao svoje proseke. Izvanredan u šutu, sa savršeno dobrim i brzim izbačajem. Iako nije imao preterano zapaženu koledž karijeru, Sansu su verovali u njega i on im je vratio na najbolji način. Pravi clutch igrač, bez straha. U septembru je operisao desnu šaku, ali trebalo bi da bude na terenu oko početka sezone.

Sa drafta su dobili još jednog odličnog igrača. U pitanju je Mikal Bridžis, koji pokriva pozicije 2 i 3. Dolazi sa Vilanove, gde je podigao procente šuta za dva poena na preko 50, a za tri poena na čak 44 odsto. Pored toga, odlikuje ga jako dobar osećaj za skok, sa svojih 201 cm. Sa Bukerom i Ejtonom je pravi zalog za uspešnu budućnost.

Ti Džej Voren je prosto eksplodirao prošle sezone, kada je beležio skoro 20 poena po utakmici. Osiguran je dugoročnim ugovorom i trebalo bi da pruži nove dobre partije. Hrvat Bender, izabran kao 4. pik na draftu, nije opravdao ovu visoku poziciju. Nije se snašao u haosu Finiksa i pored dobre minutaže, ali Kokoškov je najavio da će mu dati šansu ako pre svega popravi igru u odbrani. Na centru je i dalje iskusni Tajson Čendler. I sa 36 godina odličan skakač, prvenstveno će biti tu kao mentor Ejtonu, kome treba još rada i učenja na polju defanzive.

Iz Hjustona su stigla dvojica proverenih igrača. Defanzivac i trojkaš Trevor Ariza, koji će imati bitnu ulogu i služiti kao primer rukiju Bridžisu, jer igraju na istoj poziciji i jako su slični po profilu. Rajan Anderson je vrlo sličan Čeningu Fraju, koji je nekada uspešno nastupao za Finiks. Dosta dobar šuter sa pozicije 4, kome samo treba iskontrolisati broj ispucanih lopti kada ga ne ide.

Četvrti pik od prošle godine, Džoš Džekson, dobrim delom je opravdao svoju poziciju na draftu, ali se svakako očekuje njegov dalji razvoj. U poslednjih 20-tak utakmica prošle sezone bio je sjajan, beležio je preko 18 poena u proseku i bio dobar na oba kraja terena. Inače sjajan atleta, može dobro da se snađe i na poziciji 4. Ajzea Kenan je u 20 utakmica koje je odigrao za Sanse, beležio više nego solidne proseke i kao plej pokazao da mogu da računaju na njega. Grupu rezervi zaokružuje Troj Danijels, na kome je da održi visok ritam kada se Buker odmara.

Dolaskom Kokoškova dobiće novu dimenziju u napadu i odbrani, kao i malo evropskog duha, koji u mešavini sa američkim shvatanjem košarke može da donese potpuno novi stil. Sa dominantnim Ejtonom i zdravim Bukerom, Finiks sigurno neće biti fenjeraš. U nekom scenariju, mogu stići pred vrata plej-ofa, ali je realnije da kroz uigravanje i razvoj mladih igrača ove sezone i još jednog kvalitetnog pika na sledećem draftu, jure doigravanje od 2019.

Očekivana petorka: Kenan, Buker, Ariza, Voren, Ejton.



SAKRAMENTO KINGS

Kingsi pokušavaju nešto, ali mislim da ni sami ne znaju šta žele. Toliko promašenih draft investicija i mnogo prosutih para. Ove godine, čini se da su dobro izabrali. Pokupili su Marvina Beglija, igrača koji je fizičkom spremom potpuno zreo za NBA ligu. Pokazao je i tokom Letnje lige i tokom pripremnih utakmica, da će biti jedan od glavnih igrača Sakramenta već ove sezone.

Iako dolazi kao 19-godišnjak, deluje kao da ima nekoliko sezona iza sebe. Sa 211 cm, snagom i brzinom, može da pokriva pozicije od 3 do 5. Imao je fantastičnu sezonu na prestižnom Djuku, gde je bio glavni igrač i slovio čak i za potencijalnog prvog pika na draftu. Nešto slabiji sa bacanja, ali za dva poena šutira preko 60 odsto, a skoro 40 odsto za tri. Sjajan je i skakač, prilično agresivan u skoku pod oba koša. Reklo bi se da su Kingsi ovog puta pogodili u centar. Pored Beglija, dobili su i veliki potencijal sa Djuka, Herija Džajlsa. Draftovan je 2017. ali nije ga bilo na terenu, pošto je fokus bio na fizičkom jačanju i prevenciji povreda. Pokriva pozicije 4 i 5, mada je češće igrao na centru. Tokom Letnje lige je pokazao zavidno dobar šut i tehniku, međutim još mu nedostaje snaga za igranje NBA utakmica iz večeri u veče.

Prošle godine su u prvoj rundi drafta izvukli DeArona Foksa. Sa procentima šuta koje je imao kao ruki, biće mu potrebno dosta rada i znoja da opravda poverenje. Radi se o jako hitrom igraču, sa brzim prvim korakom. Levak je i vrlo nezgodan za čuvanje, ali moraće dosta da radi na realizaciji. I dalje su mu najveće prednosti visina i skočnost.

Bogdan Bogdanović polako izlazi iz povrede i vraća se treninzima. Prošle godine je odlično odigrao drugi deo sezone, sa nekoliko 20+ utakmica. Nije se libio da uzima odlučujuće šuteve i često je bio uspešan u tome. Na kraju sezone izabran je u drugu ruki petorku, što je svakako veliki uspeh i za njega i za Kingse. Bio je MVP utakmice rukija na Ol star vikendu, što mu je dalo dodatno samopouzdanje da može dosta u NBA ligi. On sigurno može da bude lider ove ekipe.

Srpska kolonija je sada jača u Kingsima, jer pored Divca i Stojakovića koji su u upravi, Bogdanović je dobio Bjelicu za saigrača. Nemanja se prvo obećao Siksersima, razmišljao je i o povratku u Evropu, a onda je promenio odluku i došao u glavni grad Kalifornije. Svojim kvalitetom i iskustvom može da pomogne razvoju ovog tima i donese drugu dimenziju u igri. Izuzetno pokretljiv, pokriva obe krilne pozicije, sa dobrim šutom za tri poena. Problem je što bez lopte u rukama zna često da nestane na terenu. Kroz par pripremnih utakmica čini se da je spreman za ovu sezonu i odlučan da pokaže svoj kvalitet, što u Minesoti baš i nije imao čestu priliku.

Stiglo je i dobro poznato lice, Ben MekLemor. Nekada sedmi pik na draftu, najavljivan kao novi Rej Alen, nije ni izbliza opravdao očekivanja. Posle jedne blede sezonu u Memfisu, gde je imao prostora da igra, vraća se u tim gde je proveo četiri sezone. Start sezone biće ključan za njega. Stigao je i senzacionalni Jogi Ferel iz Dalasa. Tokom 2017. godine potpisao je 10-dnevni ugovor sa Mevsima i već na prve dve-tri utakmice pokazao da zaslužuje više od toga. Na četvrtom meču sasuo je Portlandu 32 poena, od toga devet trojki. Da to nije slučajnost, pokazao je tokom obe sezone sa Mevsima. Beležio je preko 10 poena u proseku, iako je imao rukija Denisa Smita i Bareu kao konkurente. Mišljenja sam da će imati jako dobru rolu u Kingsima.

Nekada velika zvezda univerziteta Oklahoma, Badi Hild, počinje treću sezonu u Kingsima. Po dolasku iz Nju Orleansa imao je nekoliko jako dobrih partija, ali se lako utapao u sivilo Kingsa. Prošle sezone, kada je krenuo rebilding, imao je nešto manju minutažu, a razlog je bio i Bogdanović. Poznat kao fantastičan šuter za tri, u NBA zbog tehnike šuta nema previše prostora. Hild šutira skoro sa zemlje i na taj način ne ostvaruje dovoljno prostora za svoje šuteve. Vidim pre Bogdanovića kao prvi izbor na poziciji 2.

Džastin Džekson počinje svoju drugu sezonu u Sakramentu. Posle osvajanja NCAA titule sa Severnom Karolinom, došao je kao 15. pik prve runde drafta. Može se reći da je imao solidnu sezonu, ali i da se mnogo više očekuje od njega. Slično Džalilu Okaforu, projektovan je kao top talenat, ali ni jedan, ni drugi do sada nisu pokazali svoj puni potencijal kao NBA igrači.

Kingsi su na draftu 2017. pokupili nekoliko dobrih pikova, među kojima je i Frenk Mejson. Posle odličnih sezona na Kanzasu, pokazao je da ima potencijala da bude dobar organizator igre, kao zamena Foksu. Izuzetno je prodoran i sigurno će znati da iskoristiti prisustvo Blejice da dodatno raširi odbranu za Bogdanovića i Beglija. Još jedan dobar potencijal je Skal Labisjer. Šeta između pozicija 4 i 5, mada je zbog građe više četvorka. Šutira kako za dva, tako i za tri poena, uz dosta dobre procente za visoke igrače. Prošle godine je poboljšao i defanzivni segment u igri, tako da ide ka statusu kompletnijeg igrača. I dalje mora da radi na snazi, kako bi bio konkurentan u borbi pod koševima.

Na centru je velika nada Kingsa, koji je tek prošle godine, od dolaska Jergera na mesto trenera, oživeo svoju karijeru. Dugo se čekalo na dobre partije Vilija Kolija Stajna. Na koledžu poznat kao izuzetan u defanzivi, u igru je polako uvodio i ofanzivne promene. Tokom prve sezone je retko kad pokazao da može da bude prvi centar ekipe, čak se razmišljalo da bude uključen u neki trejd. Dolazak novog trenera je to promenio i prošlu sezonu Vili je odigrao prilično kvalitetno i zrelo. Uveo je i povremeni šut za tri poena, što je postalo standardno za pokretljive centre u ligi. Dobio je skoro 30 minuta po utakmici i sada će opet biti startni centar, sa nadamo se još boljom igrom. Njegova zamena je Kosta Kufos. koji poćinje četvrtu sezonu u Kingsima. Idealan za drugog centra. Ne troši mnogo lopti, prilično siguran u šutu za dva poena, uglavnom kroz igru leđima i kroz ofanzivni skok. Sasvim solidna zamena za Vilija.

Od onih iskusnih, koji treba da budu prvo mentori mladim igračima, pa posle da doprinose kroz igru su Iman Šampert i Zek Rendolf. Šampert stiže iz Kavsa, vraća se iz povrede i pitanje je koliko će igrački biti spreman. Poznat kao izuzetan defanzivac, jedan od najboljih na spoljnim pozicijama. Ne toliko kao šuter, ali i tu ima svoje trenutke, posebno u tranzicionoj, brzoj igri, kakva će krasiti Kingse. Šampertu odgovara tranzicija, ali ne i Rendolfu. Sa svojih 37 godina, praktično može da bude drugi otac mladim igračima, koji mogu dosta da nauče od njega. Sada se već prilično smirio. Kroz karijeru poznat kao izuzetno efikasan, zbog svoje snage često je igrao na poziciji centra, iako je visok 206 cm. Dobar skakač i vrlo inteligentan igrač. Čak je i prošle sezone imao odličnu statistiku, ali vreme je da u Sakramentu počnu da razvijaju brojne talente.

Kingsi svakako neće do plej-ofa ove sezone. Previše su mladi, Rendolf im kvari prosek godina, inače bi bili najmlađi u ligi. Oni su u procesu izradnje dugoročno kvalitetnog tima, u kome bi nosioci igre bili Bogdanović, Foks i Begli, uz pomoć Hilda, Koli Stajna i ostalih "Young Gunsa". Glavni cilj je razvoj Beglija i njegovo uklapanje u tim i način igre u NBA ligi. Sve ostalo biće veliki plus.

Očekivana petorka: Foks, Bogdanović, Džekson, Begli, Koli Stajn.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC