• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hemofarm nije došao, Partizan šampion

Košarkaši Hemofarma nisu se pojavili na trećem meču finala plej-ofa u košarci. Koji sekund poslije 18.15 u petak, Partizan je prolašen za prvaka.

 Hemofarm nije došao, Partizan šampion Izvor: MONDO

Hemofarm nije došao, treći meč finala plej-ofa nije odigran, a novi šampion (p)ostao je Partizan.

Nesvakidašnja, ali ne i nikad viđena scena u Pioniru. Četvrti put u istoriji srpske košarke, nije se čula posljednja sirena.

Kao što su najavili, Vrščani zbog "straha za bezbjednost ekipe i neujednačenog sudijskog kriterijuma", nisu doputovali u petak na treći meč finalne serije plej-ofa.

Nikoga u narandžastom nije bilo na zagrijavanju, u 18.00 počelo je sa odbrojavanjem 15 minuta, koliko se prema propozicijama pruža gostujućem timu da se, ipak, pojavi na parketu. Kada je istekao i 15. minut, trener Partizana Duško Vujošević izveo je svoju petorku (Dušan Kecman, Aleks Marić, Jan Veseli, Lorens Roberts, Bo Mekejleb) na teren, sudijska trojka podbacila je loptu, Marić je bio "najviši u skoku" i...

...Partizan je proglašen za šampiona. POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU!

Tako je stavljena tačka na sezonu u kojoj su crno-beijli osvojili novu "triplu krunu" (NLB, Kup, Superliga), ali stili i do Fajnal fora Evrolige.

Komesar Superlige Tihomir Bubalo upozorio je Vrščane da će, ukoliko zaista ne dođu u Pionir, meč biti registrovan pobjedom Partizana od 20:0 i da će crno-bijeli tako osvojiti devetu uzastopnu titulu prvaka Srbije, odnosno 17. u istoriji.

Tako se i dogodilo.

Malo poslije 18 časova, Bubalo je rekao:

"Sačekamo još 15 minuta i tada ćemo utakmicu proglasiti završenom, odnosno pobjedu Partizana od 2:0. A, pošto je to treća pobjeda u ovoj finalnoj seriji, Partizan će biti proglašen za prvaka".

Na spekulacije da bi Hemofarm zbog ovoga mogao da bude drastično kažnjen, Bubalo je odgovorio:

"Naše propozicije su jasne. Hemofarm će biti kažnjen sa 5.000 bodova i gubljenjem utakmice", rekao je Bubalo.

"Kazneni bod" najčešće je drugi izraz za "evro", mada trenutno jedan "bod" iznosi 85 dinara.

Protivnik je izostao, ali ne i slavlje u Pioniru. Nekoliko hiljada navijača Partizana proslavilo je novu titulu sa igračima, koji su obukli majice sa natpisom "Deveta godina zaredom i naša priča se nastavlja".

Pošto je ostala uskraćena za pravi košarkaški meč, igrači crno-bijelih častili su prisutne navijače egzibicijama i šutevima sa pola terena. Prvi je ubacio Aleks Marić...

"Ja bih više voio da se večeras ovdje igrala utakmica", rekao je Vujošević i nadovezao se:

"Imaju Italijani jednu poslovicu, a određena ponašanja mogu se definisati tako... Ona glasi: 'Kad se čovjek uveče umokri u postelji, jer je neke strašne snove sanjao, pa se ujutru probudi, on kaže da se znojio'".

KK PARTIZAN (2009/2010): Lorens Roberts (SAD), Stefan Sinovec (Srbija), Lester Bo Mekejleb, Dušan Kecman (Srbija), Milošević Strahinja (Srbija), Aleksandar Rašić (Srbija), Vladimir Lučić (Srbija), Darko Balaban (Srbija), Sava Lešić (Srbija), Nemanja Bešović (Srbija), Aleksandar Mitrović (Srbija), Petar Božić (Srbija), Aleks Marić (Australija), Jan Veseli (Češka), Branislav Đekić (Srbija), Slavko Vraneš (Crna Gora).

TRENER: Duško Vujošević.

Ovakve ili bar slične scene viđene su dva puta u doba SFRJ i jednom u vreme samostalne Srbije.

1983: BOSNA - ŠIBENKA

KK Šibenka je 1983. godine postala šampion tadašnje Jugoslavije, pošto je u "majstorici" savladala sarajevsku Bosnu. Dan kasnije, međutim, izvršni organ Košarkakog saveza Jugoslavije je zaključio da je lična greška, koja je rezultirala slobodnim bacanjima za pobedu Šibenke, dosuđena poslije isteka vremena i naložila novi meč, u Novom Sadu. Šibenka se tada nije pojavila, a Bosna je proglašena šampionom.

1989: JUGOPLASTIKA - PARTIZAN

U finalu plej-ofa 1989. godine igrali su Partizan i Jugoplastika. Prva utakmica odigrana je u Beogradu, Jugoplastika je pobijedila. Drugi meč igrao se u Splitu, a Partizan je u samom finišu napustio teren, otišao u svlačionicu i nije želio da nastavi utakmicu, jer su čelni ljudi crno-bijelih procenili da je bezbednost igrača ugrožena. Arbitri su potom odsvirali kraj, a komesar takmičenja Radomir Šaper proglasio je potom Jugoplastiku za šampiona, jer su tada važila pravila da ekipa koja napuštanjem izgubi duel, automatski gubi i celu seriju.

2007: PARTIZAN – ZVEZDA

U sezoni 2007/08 finalna utakmica plej-ofa Partizana i Crvene zvezde prekinuta je zbog nereda na tribinama. U tuči pristalica Zvezde i Žandarmerije bilo je dosta povrijeđenih, jedna tribina sa navijačima se čak srušila, ispražnjen je potom dio sa pristalicama Zvezde, a sa njima su se solidarisali navijači Partizana. Utakmica nije nastavljena, jer se Zvezda nije vratila na teren, pa je Partizan proglašen pobjednikom tog meča. Treći meč odigran je bez publike.

Nažalost, crnu stranicu dobila je i sezona 2009/10. Sve je počelo u srijedu uveče u Vršcu, gdje je u finišu drugog meča serije došlo do masovne tuče igrača dva tima, u koju su se uključili i navijači. Susret je završen sa po trojicom igrača obje ekipe na terenu i Partizan je pobijedio sa 86:81.

Poslije toga, uslijedile su novčane kazne od strane Bubala, ali i najava ministra policije Ivice Dačića da će "protiv vinovnika tuče možda biti podignute prijave".

U međuvremenu, Hemofarm je saopštio da neće doći u Pionir, a Partizan odgovorio da želi da igra.

Bubalo je odmah po objavljivanju Hemofarmovog saopštenja najavio da će utakmica biti registrovana rezultatom 20:0.

Nažalost, tako i bi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC