• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Gagi" Nikolić za MONDO: Tajm-aut?Duhovito, ali...

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Trener Igokee je za naš portal govorio o sebi kao "vatrogascu", ABA ligi, iskustvima u Poljskoj, osvajanju Kupa Makedonije, svojim "urnebesnim" minutama odmora...

 Intervju Dragan Nikolić MONDO Izvor: MN PRESS

Debi na klupi Igokee trener Dragan Nikolić imao je petak protiv Cibone. I bio je uspješan.

"Igosi" su u Laktašima slavili sa 18 poena razlike, a pored pobjede srpski stručnjak veliko zadovoljstvo može da pronađe i u tome što je po prvi put ove sezone Igokea zadržala protivnika ispod 70 postignutih poena.

Nikolić je poznat kao veoma energičan trener, a regionu se "predstavio" prije dvije sezone kada je trgnuo skopski Karpoš iz potpune letargije i uspio da ih održi u ABA ligi uprkos startu od 0-8.

Tešku situaciju je zatekao i u svom narednom klubu, poljskom Košalinu. Njih je takođe zatekao na dnu lige i uspio da ih sačuva od ispadanja.

Sada je došao u Igokeu, koja nije u situaciji kao njegova prethodna dva kluba, ali je ipak u opasnosti. Uprkos pobjedi protiv Cibone.

Prvo pitanje srpskom stručnjaku se samo nametnulo, da li je postao "vatrogasac"?

"Tako se poklopilo ove posljednje tri godine. Ali publika koja malo pomnije prati košarku može da se sjeti rezultata koje smo pravili sa Tamišem od kojeg smo napravili stabilnog člana KLS. Takođe, tu je i period u BKK Radnički gdje smo krenuli treće lige i uspjeli da savladamo Crvenu zvezdu predvođenu Svetislavom Pešićem u Superligi Srbije. Ponosan sam i na uspjehe sa Karpošom i Košalinom i nadam se da ću isto ponoviti sa Igokeom. Što da ne i bolje. Dobro je i to što imam iskustvo u ovim situacijama, mada ne bih da sebe obilježim kao trenera koji dolazi samo kada je potreban 'vatrogasac'", rekao je Dragan Nikolić na početku razgovora za MONDO.

Pošto ima iskustva u situacijama kada se godinama gradi tim i rezultat, ali i kada se čini da nema "izlaza" Nikolić ističe da je najvažnije ne širiti paniku. Na terenu i van njega.

"To je nešto najgore u sportu i za tim nema potrebe. Tabela je takva kakva jeste. Razlika između klubova koji idu u Evropu i onih što propadaju u ambis je jedna pobjeda. Najnepovoljniji momenat za Igokeu u ovom momentu je raspored koji je izuzetno težak".

Izvor: MN PRESS

U naredna četiri kola Igokea gostuje Budućnosti, FMP-u i Krki, dok 12. januara u Laktaše dolazi neprikosnovena Crvena zvezda koja je bez poraza u dosadašnjem toku ABA lige. Da li je Zvezda toliko ispred svih, ili je u ligi opao kvalitet?

"Kada sam posljednji put bio u ABA ligi Crvena zvezda je bila u vrhu Evrolige tako da ne mogu reći da je liga sada bolja nego u tom periodu. Sigurno mogu reći da je izjednačenija. Gledao sam dosta utakmica i Mega je jedini tim koji bi mogao spriječiti da se u plej-ofu nađe velika 'četvorka', Zvezda, Budućnost, Cedevita i Partizan. Svi ostali su na korak od Evrope ili ispadanja. Vidjećemo ko je neprijatno iznenađenje nakon 22. kola. Teško je nešto prognozirati unaprijed jer je sport živa stvar, svašta se dešava".

Kako bi ilustrovao koliko je sport nepredvidljiv Nikolić se prisjetio puta sa Karpošem do osvajanja Kupa Makedonije.

"Osigurali smo opstanak u ABA ligi i odmah smo vezali tri debakla za sedam dana, ako se dobro sjećam nijedan ispod 30 razlike. Posljednji protiv Zvezde, Igrali smo u utorak protiv njih, a već smo u nedjelju u vazduh podigli trofej. Šta se sad tu promijenilo u pet dana pa smo dobili tri utakmice u nizu? Niko to ne može da kaže. Prosto, to je sport. Živa stvar".

Izvor: MN PRESS

Posljednji angažman je imao u Poljskoj gdje je vodio Košalin sa kojim je ostvario zacrtani cilj, opstanak u ligi, ali je ipak na kraju sezone spakovao kofere u potrazi za ambicioznijim klubom.

"U svojoj istoriji su osvojili Kup i bronzanu medalju jer se tamo igra i za treće mjesto. Unazad nekoliko godina su vraćali dugove i uvijek im je glavna ambicija opstanak u ligi. Nisam stekao utisak da će se to promijeniti, a svaki trener bi bar trebao da teži boljim rezultatima iz sezone u sezonu. Prosto da ima sportski motiv. Iz tog razloga je Igokea veliki korak naprijed jer je to trofejan klub koji ima velike ambicije i uvijek će ih imati. To je najveći i najbolji izazov za trenera i na kraju i velika šansa".

Sa Igokeom je postigao dogovor do kraja tekuće sezone.

"Nadam se da ću ostati i duže. Volio bih".

Beograđanin ističe da u poljskoj klupskoj košarci vlada vrlo specifična situacija zbog pravila koje nalaže da se na terenu u svakom trenutku minimalno moraju nalaziti dva poljska igrača.

"Na početku mi je to bio jedan od najvećih problema jer su dobri poljski igrači su na 'cijeni' i odmah se stvara veliki jaz u ligi. Moj klub nije mogao da dovede dobre Poljake i ti onda igraš 'pet na tri' ili 'pet na četiri' u toj situaciji jer su poljski igrači na drugoj strani mnogo bolji. Samim tim se stvara velika razlika i neke stvari su tamo unaprijed poznate. Bliži su američkoj koledž košarci. Mislim ima tu i taktike, igre i borbe ali na primjer ABA liga je korak ispred u mnogim stvarima i oni to znaju".

U poljskoj ligi vlada i trend dovođenja američkih košarkaša direktno poslije koledža ili onih koji su već u Evropi, ali i slabijim ligama.

"Mnogo su se Amerikanizovali i vole da dovode mlade američke igrače. Gotovo u svim timovima, pa i onim najjačim, se pojavi interesantatn 'ruki' i tamo postoji veliki odliv tih igrača. Odigraju izvanredne sezone i odlaze ono što mi kažemo, na bolje".

"Talenata nema, za razliku od ABA lige gdje mnogo više košarkaških bisera izlazi i mnogo se jače igra. Ono što je dobro jeste stroga kontrola finansija od strane lige gdje polažete račune i u periodu dok sam bio tamo dva kluba su izbačena iz lige. Prvi je bio Energa Čarni, a drugi Turov koji je ne tako davno igrao iEvroligu a sada ne postoji na košarkaškoj mapi u Poljskoj".

Srpski stručnjak je i van terena takođe bio zadovoljan, pogotovo odnosom sa medijima.

"Bio sam u lijepom gradu i ljudi su me super prihvatili. Čak sam i na konferencijama za medije od tražio da mi postavljaju pitanja na poljskom, pošto je dosta slično, a odgovarao na engleskom što je njima bilo interesantno. Trudio sam se da ih zarazim sportskim fanatizmom, ali oni, možda zato što su ušuškani u neki način života, iako jesu mnogo pretrpili u svojoj istoriji, nemaju taj pristup u sportu kao što to imamo mi".

"Kao najgoru stvar bih izdvojio putovanja. Mi gore sa Baltičkog mora prema dubini Poljske smo putovali po 10 ili 14 sati. To te ubija".

Ono po čemu je ljubiteljima košarke i regionalne lige poznat jesu njegovi "urnebesni" tajm-auti koji su među najpopularnijim na "You Tubu".

"Težak nam je posao. Nije to samo moj pristup, već i mnogih čak i najvećih evropskih i svjetskih trenera. Kada se ne igra dobro takva reakcija dođe prirodno. Zato kažem igračima - 'igrajte dobro pa ne mora tajm-aut'. Obavijestili su me da postoje klipovi i djeluju poprilično duhoviti, ali i nažalost pokazuju svu težinu i stres koji proživljavamo. Volio bih da je totalno drugačije, ali šta da se radi. Bogu hvala pa nema klipova iz poljske lige, tu je bilo svega na engleskom jeziku", zaključio je Dragan Nikolić u razgovoru za MONDO.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kopre Nedri!

A kakav je ovo lik. Prvi put vidim ove tajmaute. Pa ludilo!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC