• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odjeci Kupa: Da li je Partizan stigao Zvezdu?

Autor mondo.rs

Okršaj "večitih" u finalu Kupa najavio je njihove nove, uzbudljive duele u ABA ligi...

 Kup-Koraca-2019-odjava-Partizan-Crvena-zvezda-ABA-liga Izvor: MN PRESS

Završni turnir Kupa Radivoja Koraća uvek je bio interesantan ne samo zbog borbe za sam trofej, nego i zato što terminom svog održavanja predstavlja "odskočnu dasku" za najvažniji deo sezone.

Po univerzalnoj teoriji, koja se ne pokaže baš uvek tačnom, pobedniku raste samopouzdanje i dobija dodatnu energiju za finiš ABA lige i plej-of, potom i domaću Superligu. Najbolji pozitivan primer je Mega, koja je 2016. posle osvajanja Kupa napravila novu senzaciju, stigavši do regionalnog finala, dok je, recimo, Partizanu prošle godine Kup bio vrhunac sezone, pošto je na proleće doživeo neuspehe u ABA ligi i Superligi.

Utisak je da se ove sezone tako nešto neće ponoviti, jer crno-beli deluju kvalitetnije, sigurnije i jače u svakom pogledu.

Finale protiv Crvene zvezde jeste bilo "na jednu loptu", ali da li je slučajno što se u napetoj završnici bolje snašao, i iz nje kao pobednik izašao tim koji je od početka turnira igrao jaku košarku i gradio pobednički mentalitet, u odnosu na rivala koji je i u četvrtfinalu i u polufinalu imao ozbiljne krize protiv objektivno mnogo slabijih ekipa?

Izvor: MN PRESS

U kakvom god da je sastavu, koliko god organizaciono slab ili jak, Partizan u Niš uvek dolazi spreman i sa ciljem da osvoji trofej.

Pobedio je evroligašku Zvezdu u polufinalu 2016. i u finalu 2018, a u finalu 2017. joj pružio jak otpor, uprkos nekompletnosti zbog trovanja hranom. Sada kada je situacija oko kluba stabilnija nego ikad u poslednjih šest-sedam godina, sa iskusnim trenerom kakav je Andrea Trinkijeri i dobro popunjenim "rosterom", crno-beli su bez okolišanja istakli osvajanje Kupa kao svoj cilj i to su i ostvarili.

POVEZANE VIJESTI

U tome su tokom sve tri utakmice imali zdušnu pomoć navijača, koji ne igraju na terenu, ali konstantnim prisustvom sigurno doprinose stvaranju atmosfere koja na kraju dovodi do slavlja.

Na drugoj strani, crveno-belima ovaj turnir kao da iz nekog razloga "ne leži".

I kada su osvajali "Žućkovu levicu", bilo je to po principu "povuci-potegni", nikada sa autoritetom kakav je trebalo da pokažu, s obzirom na kvalitet igračkog kadra. Mučila se Zvezda sa Megom u "Pioniru" 2014. i u Nišu 2015, takođe i sa nekompletnim Partizanom 2017, iako je u Evroligi pre i posle toga pobeđivala daleko kvalitetnije protivnike.

Prošle godine je poraz u finalu Kupa bio uvertira za gubitak trona u ABA ligi, a time i evroligaškog statusa. S obzirom na neiskustvo trenera Milana Tomića u upravljanju kriznim situacijama, na predsedniku kluba Nebojši Čoviću je najveća odgovornost da se to ne dogodi ponovo.

Izvor: MN PRESS

Prvi čovek prvoplasirane ekipe regionalnog takmičenja je odmah posle poraza u Nišu osuo paljbu po sudijama i Košarkaškom savezu Srbije, konkretno je "prozvao" jednog od najboljih evropskih arbitara, Iliju Beloševića, koji će verovatno suditi Zvezdi još mnogo utakmica do kraja sezone. Da li će time obezbediti svojoj ekipi bolji tretman, ili će mu se oštre reči vratiti kao bumerang, videćemo narednih nedelja i meseci.

Crveno-beli imaju dve nedelje do sledećeg meča u ABA ligi da se psihološki konsoliduju, a onda samo tri utakmice da uklope Kej Sija Riversa i pronađu željenu formulu za plej-of, u kome će se rešavati pozicija kluba u narednoj sezoni.

Sticajem okolnosti, prvi meč posle pauze biće - "večiti" derbi. Igraće se 3. marta, pred Zvezdinim navijačima, čija podrška je ekipi potrebnija nego ikad. Zvezdaši su tradicionalno više okrenuti fudbalu, sada je na krilima nastupa u Ligi šampiona to još izraženije nego pre godinu-dve. Sve dok je tako, Partizan će u košarci imati jedan značajan adut na svojoj strani.

Zvezda je u aktuelnu sezonu ušla "na papiru" jača od Partizana. Crno-beli su prvenstveno zahvaljujući dovođenju Trinkijerija napravili krupne korake napred i došli do toga da Milan Tomić uoči finala Kupa proglasi rivala favoritom.

Povratkom na ABA terene, nestaće ograničenje broja stranaca, pa će Tomić pored pomenutog Riversa moći da računa i na Fajea i Odža. Trinkijeri će u odnosu na Niš imati Nikolića i Zagorca (ako sanira povredu). Utisak je da obojica imaju na raspolaganju i više igrača nego što je potrebno, a vreme će pokazati ko će bolje "složiti kockice" i izvući više iz svog tima.

Crno-beli su "zadali udarac" i poslali poruku, na Zvezdi je da odgovori, uz podsećanje da eventualnom pobedom u predstojećem derbiju praktično "biraju" Partizan za protivnika u polufinalu ABA.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zlato

Po vama partizan nije doveo Renfroa.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC