• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smeh i suze San Antonija: Zbog njega smo bili šampioni!

Autor mondo.rs

Emotivno veče u Teksasu, gde je čuvena franšiza podigla pod svod dvorane dres slavnog Argentinca.

Od kraja devedesetih godina, vrtoglavi uspon San Antonija poklopio se sa trenerskim sazrevanjem Grega Popoviča (70) i sa dolaskom nekoliko igrača bez kojih tih titula ne bi bilo.

Jedan od njih je definitivno Argentinac Emanuel David Đinobili (41), celom svetu poznat kao "Manu".

Sa njim u sastavu, San Antonio je osvojio četiri od svojih pet titula NBA šampiona (2003, 2005, 2007, 2014) i postao jedan od najdominatnijih timova u novijoj istoriji košarke.

I oni koji samo površno prate košarku znaju za čuvenu trojku iz Teksasa, koju su uz Argentinca činili i još aktivni Toni Parker (36) i takođe penzionisani Tim Dankan (42).

Prošle noći, u dvorani San Antonija održana je svečana ceremonija podizanja Đinobilijevog dresa pod svod hale i to je bio povod da se na istom parketu ponovo okupi i ta trojka, ali i još neki igrači koji su igrali uz Argentinca.

Očekivano, Greg Popovič održao je govor u svom stilu...

"Još pamtim tu prvu godinu, kada je Manu prvi put stigao u naše živote. Tokom leta sam to najavljivao Timiju (Dankanu). Er-Si (Baford, generalni menadžer San Antonija) uradio je sjajan posao kada je našao ovog mladog momka, koji je bio neustrašiv, pomalo svojeglav na terenu... Ipak, bio je 'tvrd' i govorio sam Timiju da zna da igra".

"Timi je govorio: 'Da, da, Pope, u redu, čuo sam sve to'. Ali, Manu je došao i imao je problem sa zglobom. I nije mogao da uradi mnogo, pa smo odlučili da ne igra do januara, a bio je zdrav sve vreme. Kada je došao u januaru, Timi se začudio: 'Bože, ko je ovaj klinac?'. I brzo je shvatio", izjavio je Popović, uz oduševljenje dvorane.

Trofejni trener nekoliko puta je istakao da je imao čast da trenira Đinobilija.

"A, trenirao ga je još jedan ovde prisutni, moj asistent Etore Mesina. Manu je igrao u Bolonji za Mesinu i osvojili su tamo prvu titulu Evrolige. To je bilo važno. I takođe, ovde je šest članova generacije Argentine koja je 2004. godine osvojila zlatnu medalju (na Olimpijskim igrama u Atini). I oni bi trebalo da budu pozdravljeni, jer je to jedan od najboljih košarkaških timova koje sam ikad video. Fantastična grupa igrača. To sam lično video, jer sam bio asistent u američkoj reprezentaciji i bolelo me je mnogo, ali sam bio srećan zbog Manua".

Popovič i Đinobili sarađivali su 16 godina, počev od Manuovog dolaska iz Italije 2002.

"Verovali ili ne - kosa mi je tad bila tamna, tamna... Već drugu godinu sa njim sam bio potpuno beo. Davno je to bilo", nasmejao se "Pop", pa uozbiljio...

"Postajao sam uz njega bolji trener, jer sam naučio da ućutim ponekad. Gledate ga, a on ponekad ukrade loptu za pobedu. Ili uhvati skok u napadu, ili šutne trojku preko čuvara, neki najteži šut na svetu, a onda to pogodi. Jer je on pobednik. Uz njega sam morao da naučim da prestanem da zapitkujem".

Prema njegovom mišljenju, San Antonio je bio tako "sklopljen" da su svi bili zavisni jedni od drugih, a Đinobili se istakao u takvom sistemu.

"Bez Manua ne bi bilo titula. Ne bi se dogodile bez njega. Kao što je Toni rekao, njegova žestina, njegova energija i njegova neverovatna želja da pobedi bili su van svih razmera. I reći ću vam da je voleo utakmicu, voleo je takmičenje, borbu za pobedu. Ali, to je bilo to. Ono za šta je najviše brinuo i šta ga je vodilo kroz život su ovo četvoro onde. Tu je njegovo srce. I to ga čini toliko posebnim - na terenu i van njega", dodao je on, pokazujući rukom ka članovima porodice svog bivšeg igrača.

"On razume prioritete, najbolji je saigrač koga ste mogli da imate. Hteo je da razgovara o politici, religiji, crnim rupama u svemiru i uopšte ne preterujem. Zaista je poseban tip... I za kraj, najvažnije što smo uradili u našoj franšizi je kada smo ga ubedili da, uz gunđanje, ulazi sa klupe. Zvuči kao mala stvar, ali to nas je učinilo toliko 'dubljim', moćnijim i opasnijim... Nije voleo ni to, ni mene, nije hteo to da radi, ali srećom po mene i ekipu, on je veoma inteligentan i uradio je. Ući će u Kuću slavnih sa klupe", podigao je Popovič tom završnicom čitavu dvoranu, dok je Đinobili prišao i zagrlio ga, očigledno se boreći sa emocijama.

"Manu, volim te", dodao je.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC