• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIBA će, ipak, kažnjavati!

Suprotno potpredsjedniku FIBA Vasilakopulosu, generalni sekretar Bauman najavio je da će vinovnici tuče na utakmici Grčka - Srbija biti kažnjeni.

 FIBA će, ipak, kažnjavati! Izvor: MONDO

Tuča košarkaša Grčke i Srbije u četvrak uveče, na utakmici Akropolis kupa u Atini, potresla je košarkaški svijet, a čak je reagovalo i grčko pravosuđe.

U petak, prvi se oglasio potpredsjednik FIBA Jorgos Vasilakopulos. Grk je najavio da od kažnjavanja igrača na nastupajućem Svjetskom prvenstvu u Turskoj "neće biti ništa".

Nešto kasnije, istog dana, javio se generalni sekretar Međunarodne košarkaške federacije Patrik Bauman. On poručuje drugačije!

Nijemac je najavio da će FIBA učiniti sve kako se ove nemile scene ne bi zataškale i prošle nekažnjeno...

"Svi smo šokirani onim što smo imali prilike da vidimo u Atini. Preduzećemo sve neophodne mjere protiv svakog igrača koji je bio uključen u masovnu tuču na terenu", poručio je Bauman i dodao da disciplinski organi FIBA "ubrzano pregledaju sve detalje vezane za incident".

U saopštenju na sajtu FIBA istaknuto je da ta organizacija "osuđuje nasilničko ponašanje do koga je došlo na utakmici Grčka - Srbija", uz ocjenu da su "takve scene nedopustive kada je o košarkaskom terenu riječ".

"Košarkaški reprezentativci dvije zemlje uzor su mladim igračima u njihovim domovinama i, ujedno, ambasadori našeg sporta u globalnim okvirima. Zato moraju da se ponašaju odgovorno i primjereno u svakom trenutku", navodi se u saopštenju FIBA.

Tuče na košarkaškim utakmicama, što na klupskom, što na reprezentativnom nivou sve su, ali ne rijetkost. Samo prošlog ljeta bila su dva gotovo identična primjera...

Prvi se odigrao na pripremnoj utakmici za Prvenstvo Amerike između Meksika i Urugvaja, kada su se žestoko potukli Romel Bek i Martin Osimani. Kasnije se njihov sukob pretvorio u opštu tuču na terenu, a vinovnici su naknadno kažnjeni sa dvije utakmice neigranja u zvaničnim utakmicama.

Drugi primjer je sa prijateljske utakmice između Italije i Kanade, kada je Stefanu Manćineliju "pala klapna". On je, reklo bi se iz čistog mira, udario Arona Donerkampa. Takođe, i taj sukob eskalirao je u masovnu tuču.

I Manćineli je kažnjen sa dvije utakmice suspenzije.

Ipak, u oba slučaja, FIBA je reagovala sa zakašnjenjem i kazne izrekla tek u oktobru, tako da su Bek i Osimani uredno odigrali Prvenstvo Amerike, dok Italija prošlog ljeta nije učestvovala na Evrobasketu u Poljskoj, ali da jeste, Manćineli bi bio u sastavu.

Pitanje je da li će FIBA i sada "čekati", ali je očigledno da je potpredsjednik FIBA, a bivši predsjednik FIBA Evropa Vasilakopulos govorio ono što mu je milo, a ne što je realno. Svakako je Grk htio da zaštiti Grke, a indirektno i srpske košarkaše.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC