• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve Borine Olimpijade

Predstavljena knjiga "Borislav Stanković, moje Olimpijske igre", novinara Politike Aleksandra Miletića.

 Sve Borine Olimpijade Izvor: MONDO

Na promociji knjige, u kojoj je opisano funkcionersko učešće Bore Stankovića na OI - od 1960. u Rimu do 2008. godine u Pekingu - govorio je i selektor Srbije Dušan Ivković.

On je nazvao Stankovića "vizionarom", koji je udario temelje modernoj košarci.

"Nisam imao sreću da zapamtim gospodina Stankovića kao igrača, ali sam imao prilike da gledam njegov maestralan trenerski rad sa Radivojem Koraćem u OKK Beogradu. Bora Stanković je uspostavio temelje današnje košarke, učestvovao je u promjeni tehničkih pravila igre. Ne bi bilo ovakve košarke da nije bilo takvog vizionara", rekao je Ivković.

"Bio je veliki trener. Šteta što nismo uspjeli da propratimo i realizujemo sve njegove ideje, ne zbog toga što nismo željeli, nego jer je to bilo drugačije vrijeme", dodao je prvi stručnjak nacionalnog tima.

Borislav Stanković (1925), bivši košarkaški reprezentativac i trener, zamijenio je 1976. godine Vilijama Džonsa na poziciji generalnog sekretara FIBA. Tu funkciju obavljao je do 2002, kada je proglašen za počasnog generalnog sekretara te organizacije.

"Učestvovao sam na 28 prvenstava Evrope, 14 svjetskih i 14 Olimpijskih igara, kao i na 12 kongresa FIBA. To je teško zamisliti. Kada sam tražio podatke za knjigu, zaprepastio sam se koliko je toga bilo utkano u moj život", rekao je Stanković.

"Bio sam generalni sekretar FIBA 26 godina, a sada sam počasni. Mnogi kažu da je to titula bez sredstava i bez moći, ali ja sam srećan".

Autor knjige Aleksandar Miletić rekao je da je želio da kroz djelo Bore Stankovića prikaže Olimpijske igre kao instituciju i fenomen.

"U knjizi se provlači i veza sporta i politike. Politika je uticala na važne odluke u sportu, reprezentacija Jugoslavije zbog sankcija nije imala priliku da igra protiv SAD na Igrama u Barseloni 1992. godine".

Stankovićev saigrač iz reprezentacije, Srđa Kalember, podsjetio je na utakmice koje su zajedno odigrali i ocijenio da reprezentacija Srbije ima kvalitet da na predstojećem SP osvoji zlatnu medalju.

"Zbog Bore je uvedeno pravilo 'tri sekunde u reketu'. Želim mu dug život, makar dočekao 'stotku' ako treba. Zaboravio sam da donesem loptu, da Bora pokaže kako je izvodio 'horog'", rekao je Kalember.

(Beta, foto: FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC