• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TURSKA: Manje nas je, ali smo...

U subotu u 19 časova, što će u Srbiji biti 18, igraju desetorica Srba protiv 12 ne baš anonimnih, ali malo poznatih reprezentativaca Angole.

 MONDO TURSKA: Manje nas je, ali smo... Izvor: MONDO

Počinje Svjetsko prvenstvo u Turskoj.

Umalo da zaboravimo da se i igra nekakva košarka od problema sa kojima se suočila srpska reprezentacija u finišu priprema, tačnije od prve pesnice koja je sjevnula 19. avgusta u Atini.

I sve što se dogodilo poslije toga, otežalo je, otežava i otežavaće nastojanja selektora Dušana Ivkovića i igrača sa Bijelim orlom na grudima da na Mundobasketu ostvare (veliki) uspjeh.

Kazne i to rigorozne stigle su u "minut do 12", pomutile raspoloženje i samopouzdanje igrača dan prije početka turnira, brojčano hendikepirale ekipu, dovele selektora u situaciju da mučno posljednje skraćivanje spiska obavi nešto više od 24 časa prije početka prve utakmice, tako da ni oni koji su ostali na spisku nemaju vremena da se oporave i zaborave na atmosferu sa najomraženije vrste okupljanja.

Nikome nije bilo svejedno što je Miroslav Raduljica morao da bude precrtan u petak, 25. avgusta.

Sve u svemu, sa strane ne djeluje baš ružičasto kada se posmatraju srpski igrači u lobiju Hotela Hilton ili gdje ih već možete sresti.

Ali...

Ukoliko se cijela ova ujdurma shvati na valjan način, ako se iz svega lošeg izvuku dobre pouke, nevolje bi mogle da donesu novu vrstu energije srpskim igračima prije start takmičenja u Grupi A, u dalekom i zaboravljenom Kajseriju.

Malo inata, malo zbližavanja, malo povrijeđenog ponosa, malo osvetničkog duha, malo negativne tenzije koja će dovesti do pravog "pražnjenja" poslije prve pogođene trojke ili zakucavanja. Adrenalin!

To prizivaju "orlovi". Gotovo u glas poručuju: "Da, teško smo sve podnijeli, nećemo da pričamo o FIBA, nego ćemo da pričamo na terenu. Biće teško, ali kao i do sada bićemo tim, držaćemo se zajedno i igraćemo sa desetoricom, kao da smo u najjačem sastavu".

Hvala Bogu da tako razmišljaju i stoga im treba pružiti punu podršku. A i jako je malo Srba u Kajseriju.

S kim igramo u subotu? Malo ko će o Angoli iz tabora Srbije znati da vam kaže više od nešto osnovnih podataka, koji se mogu pronaći i na internetu. To je šampion Afrike, tim koji dugi niz godina ne propušta velika takmičenja, koji kuburi sa nedostatkom visine, ali zato snage, brzine i skočnosti ima za izvoz.

"Angola je ekipa koja igra atipičnu košarku, bez visokih igrača. Stoga, biće nam teško, ali ih nećemo potcijeniti", kaže Kosta Perović, koji će do četvrtog kola Grupe A i duela sa Australijom u srijedu biti jedini klasičan centar u timu Srbije.

Za Angolu je moglo da se čuje da je tim u kojem ima problema, ali najbitnija informacija vezana za rivala u stvari je ta kako će srpski košarkaši shvatiti protivnika i kako će ući u meč. Taj duel biće nezgodan iz više razloga.

Prvi je na turniru, a uz to slovimo za favorite protiv Afrikanaca. Nije uvijek favorit lako dobijao podređenog, pogotovo ne na startu takmičenja. Srba ima deset i za tri treninga tim je morao da se adaptira na igru bez dva ključna igrača, Teodosića i Krstića. I možda najveća prepreka mogla bi da budu ta pomiješana osjećanja i donekle narušena atmosfera u poodmakloj fazi priprema, kada su igrači već skoro dva mjeseca odvojeni od svojih najbližih, izolovani u ovom ili onom hotelu.

Upravo iz tog razloga, utakmica sa Angolom od suštinske je važnosti za Srbiju. Pobjedom, protivnik bi se gurnuo u borbu za to četvrto mjesto, od kojeg u Grupi A svi bježe "kao đavo od krsta", jer ono u osmini finala vodi na, naizgled strašne SAD.

Pobjeda bi vratila osmijehe, negativni naboj ostao bi bi na parketu Kajseri Arene, a desetorica igrača shvatila bi da mogu da pobijede i bez Tea i Krleta. Pa, šta će tek onda biti kada se oni vrate!?

Plus će biti poslata poruka Nijemcima, koji svakako računaju sa problemima srpskog tima.



"Sve se svodi na ujedinjenje u teškom trenutku", kaže Duško Savanović.

"Košarku ne igraju imena na papiru, nego momci na terenu. Iz tog razloga, Angola će za nas biti reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država".

"Razmišljam pozitivno jer znam da igrači veruju jedni u druge i da ja vjerujem u njih i sebe", dodaje Kosta Perović.

"Vjerujem da možemo da nadoknadimo izostanak dvojice najboljih igrača".

Da bi se što bolje adaptirali na novonastalu situaciju, košarkaši Srbije treniraće i večeras, a i sutra ujutru na dan utakmice, kada će biti postavljena igra za Angolu.

Selektor Dušan Ivković volio bi da može da razvedri ekipu kako se utakmica bliži, ali je svjestan da je njihova potištenost ljudska i normalna. Kaže, bilo bi pogrešno kada bi bili veseli i razdragani poslije svega. Ali i Duda vjeruje da će njegov tim reagovati na pravi način na terenu.

On podsjeća da je ovo Svjetsko prvenstvo i da niko, pa ni Angola, ne smije biti potcijenjen. U prilog tome, igrače je podsjetio na 2006. godinu, kada je Srbiju u prvom krugu pobijedila Nigerija i poslala na Španiju u nok-aut fazi a to je značilo put kući.

Kad već pominjemo 2006. godinu i SP u Japanu, nije zanemarljiv podatak da je samo Kosta Perović igrao tada za reprezentaciju i da su svi ostali igrači debitanti na Mundobasket turnirima. Uključujući i dvojicu suspendovanih.

Dakle u subotu od 19 časova (18 po srednjeevropskom vremenu), devetorica igrača Srbije debitovaće na Svjetskim prvenstvima, a dvojica biće na tribinama.

Prije toga, igraće Australija i Jordan (16.30-15.30), a poslije Njemačka i Argentina (21.30-20.30).

Momci, samo hrabro!

(Izvještač Monda iz Turske, Nikola Janković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC