• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TURSKA: Srbija će biti prvak svijeta!?

Paralela između Turske i Indijanapolisa ostaće u fijoci do daljnjeg. U taboru Srbije slijepi i gluvi za bilo šta što slijedi poslije Nijemaca.

 MONDO TURSKA: Srbija će biti prvak svijeta!? Izvor: MONDO

Svjetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama 2002. godine, košarkaši tada SR Jugoslavije sa Svetislavom Pešićem na čelu, počeli su pobjedom nad Angolom od 113:63!

Okruglo 50 poena razlike.

Kasnije, u triler finalu protiv Argentine, osvojili su petu titulu prvaka svijeta.

Osam godina kasnije, Svjetsko prvenstvo u Turskoj košarkaši Srbije sa Dušanom Ivkovićem na čelu, počeli su pobjedom nad Angolom od 94:44!

Okruglo 50 poena razlike.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU!

Imamo li pravo i da pomislimo da će se istorija ponoviti? Da, imamo, ali bi to svakako bilo pogrešno u ovom trenutku, uprkos malo je reći ubjedljivoj pobjedi na premijeri...

Priznajte i sami da bi takav epilog bio dovoljan povod za snimanje dokumentarnog filma.

Ali, ova priča ostaće u fijoci do daljeg. Razlog je jednostavan. Svi u reprezentaciji Srbije slijepi su i gluvi za bilo šta što slijedi poslije utakmice sa Njemačkom. Logično...

Taj duel počeće u nedelju od 18 časova, a Dudini "orlovi" naučeni su da se ne osvrću za nečim što je bilo, niti da gledaju dalje od prvog sljedećeg protivnika. Stoga, sve u vezi sa Indijanapolisom ih ne zanima.

Evo i izjave jednog od junaka meča sa Angolom, strijelca šest trojki. I sve to u ulozi debitanta u reprezentaciji Srbije, ujedno i debitanta na Mundobasketima.

"Već večeras morali bismo da zaboravimo i utakmicu protiv Angole i pobjedu od 50 razlike. Danas je išao šut, sutra neće, pa je stoga najvažnije da odbranu igramo konstantno dobro", potpuno mirno, staloženo, bez trunke euforije, govorio je Aleksandar Rašić, strijelac 22 poena u ubjedljivoj pobjedi nad šampionom Afrike.

Ma, ni trik pitanja, ni šale, nisu uspjele Rašića da navedu na neki ležerniji odgovor, kakav bi mnogi dali poslije 94:44!

Aman, Raške, pa 50 razlike je!?

Prvo osmijeh, a onda opet "ista ploča".

"Mnogo smo pričali o ovoj utakmici i govorili koliko je bitna i koliko je važno da se ne potcijeni nijedan protivnik. Drago mi je da smo to i sproveli u djelo. Ovo je recept kako bismo trebali da igramo u svakoj sljedećoj utakmici, a već sutra igramo sa Nijemcima. Moramo da se odmorimo i skoncentrišemo, jer nije lako igrati sa desetoricom", dodao je Rašić.

Istim tonom, sa jednakim odsustvom euforije, govorio je i Nemanja Bjelica. Kratko i jasno.

"Ovo je jako bitna pobjeda, a važno je i to što nismo potcijenili protivnika. Svi su se razigrali i to je važno pred meč sa Nijemcima, koji neće biti lak. Vjerujte, jesmo pobijedili sa 50 razlike, ali nije lako igrati sa desetoricom. To su dva jako bitna igrača za nas i jedva čekamo da se Teo i Krle vrate, kako bi se odmah uklopili", rekao je Bjelica.

Nijedan od desetorice igrača, koliko je Ivković imao na raspolaganju na premijeri u Kajseriju, nije igrao više od 26 minuta, niti manje od 16.

Najduže na parketu bili su Duško Savanović i Milan Mačvan, koji su se uigravali u postavci pod obručima, bez Koste Perovića. Mačvan je igrao "peticu".

Najmanje je igrao upravo Perović, kao i njegov partner na "četvorci" u startnoj postavi, Novica Veličković.

Svako se "upisao", svako je bar dva puta bio najviši pod obručima, a samo Marko Kešelj nije zabilježio asistenciju. Kapiten Veličković imao ih je sedam.

Iako samo sa jednim pravim centrom, koji je u igri proveo 16 minuta, Srbija je imala 49 skokova, dok je rivalu prepustila 25 duela pod obručima.

Bitnije od svega, u ponašanju i igri srpske ekipe protiv, mora se priznati, nedoraslog protivnika, nije bila vidljiva ni najmanja posljedica ne baš milih događaja prethodnih dana, vezanih sa suspenzije igrača, novčane kazne, a potom i emotivnog rastanka sa Miroslavom Raduljicom 24 časa pred start turnira.

Momci su bili kao "špricer", ni kada su ulazile trojke, ni kada se "kucalo" protivniku u lice nije bilo pretjeranog slavlja ni izraženih gestikulacija. Sa strane djeluju kao tim, koji je došao da obavi jako bitan zadatak.

Samo naprijed, "orlovi"!

(Izvještač MONDA iz Turske Nikola Janković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC