• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TURSKA: Delfinova rođendanska želja

Bek reprezentacije Argentine dočekao rođendan odgovarajući na pitanja novinara u Kajseriju. Poželio je... Da mu se ponovi 2004.

 MONDO TURSKA: Delfinova rođendanska želja Izvor: MONDO

Dok je neumorno i bez namjere da priča povlačeći se unazad Karlos Delfino odgovarao na pitanja argentinskih medija o teškoj pobjedi na startu protiv Njemačke (78:74), nije ni primjetio da je časovnik na zidovima Kadir Has dvorane u Kajseriju već bio otkucao ponoć.

Kada su kolege iz Argentine završile, srpskim novinarima ostalo je vremena možda za jedno pitanje i ono je bilo "trik" za Delfina.

Karlos, danas vam je rođendan. Koja je vaša rođendanska želja?

Bek argentinske reprezentacije prvo se iznenadio činjenicom da Srbi znaju kada je rođen, a potom i da je prošla ponoć. Uz osmijeh, rekao je:

"Moja želja? Moja želja je da se ovaj turnir završi na isti način kao onaj iz 2004. godine. Bio je isti dan, kao danas (moj rođendan) i osvojili smo zlatnu medalju", odgovorio je sada već 28-godišnji momak iz Santa Fea.

Poslije poraza u finalu SP u Indijanapolisu 2002. godine, poslije produžetaka, od Jugoslavije, "gaučosi" su se vratili na Olimpijske igre u Atini dvije godine kasnije i u velikom stilu osvojili zlatnu medalju, što je do danas ostao najveći uspjeh te reprezentacije.

Delfino (198 cm, 104 kg), Argentinac sa italijanskim korijenima, tada je bio "klinac" koji je tek bio prešao iz Fortituda u Detroit, ali je imao svoju ulogu u atinskoj bajci, čija je posljednja stranica ispisana pobjedom protiv Italije finalu (84:69).

Najzvučniju pobjedu, "gaučosi" su ostvarili u polufinalu, kada su izbacili američki "Drim tim".

Na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Japanu, Delfinu i ostalima izmakla je medalja. Poslije poraza u polufinalu od Španije i to veoma nesrećno (74:75), Argentina nije imala snage da se vrati u duelu za bronzu, gdje im se donekle ekipa SAD revanširala za poraz iz Atine.

Ipak, Argentina se sa Delfinom vratila na postolje na Olimpijskim igrama u Pekingu, gdje je u duelu za bronzu pobijeđena Litvanija sa 87:75.

Ukratko, od 2002. godine, na Svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, reprezentacija Argentine igra najmanje polufinale. Stoga, uprkos činjenici da se ova generacija nalazi na zalasku, da igraju bez Manuela Đinobilija, pa i Andresa Noćionija, uprkos blijedoj igri na startu protiv Njemačke, niko, pa ni Španija ili SAD, ne bi smio da ih potcijeni.

Oni će znati kako to da kazne.

Delfino je Nijemcima ubacio 27 poena (4/9 za dva, 3/9 za tri).

"Ja znam samo da smo mi pobijedili... A, ne koliko sam poena postigao", rekao je Delfino u subotu kasno uveče po lokalnom vremenu.

"Uvijek sam govorio i nastaviću da govorim da je najvažnije da ekipa pobijedi, bilo da ja postižem poene kao protiv Njemačke ili utakmicu završim sa nulom. Argentina ima svoj stil igre, gdje individue ne postoje. Uvijek tražimo drugu ili treću opciju...", dodao je Delfino.

"Večeras je to bio ulazak Sekeire, koji nam je ubrzao noge i dao intenzitet. Potom je u igru ušao Jasen, koji je odigrao sjajno u posljednjoj odbrani. Naročito dobar je bio Gutijerez", nastavio je Delfino da hvali igrače koji su naizgled u drugom planu.

"Zbog duge klupe koju imamo, predstavljamo reprezentaciju protiv koje je teško igrati", rekao je Delfino, koji je 17 poena postigao u drugom poluvremenu, odnosno šest od 13 poena Argentine u posljednjoj četvrtini kada se lomila utakmica i kada su se Nijemci vratili.

Popularni "Karlitos" nije želio da glorifikuje pobjedu nad Njemačkom, jer je svjestan da njegov tim nije briljirao.

"Imali smo uspone i padove. Zbog toga sam malo zabrinut, jer nismo uspjeli mirno da privedemo utakmicu kraju, kada je to bilo potrebno", ocijenio je košarkaš Milvoki Baksa, koji je ljeta 2008. godine napustio NBA ligu i odlučio da potpiše trogodišnji ugovor sa Himkijem iz Moskovske regije, po kojem je svake sezone zarađivao deset miliona dolara, plus imao kuću, automobil, privatnog vozača i poreske olakšice.

Delfino je luksuz uzvratio sa 13 poena u prosjeku u Evrokupu.

Ipak, za ruski novac igrao je samo jednu sezonu, tako da se prošlog ljeta vratio u NBA, ali ne u Toronto, koji ga je u međuvremenu trejdovao u Milvoki. Sa Baksima, Delfino igra najbolji NBA basket i bilježi prosječno 11 poena po meču, što nije uspijevao u Detroitu i Torontu.

"Kada ste bokser, ako ne dokusurite protivnika poslije jakog udarca, on će vam uzvratiti i uspavati vas iste sekunde. Mi smo se protiv Nijemaca kockali. Ubuduće moramo da budemo dovoljno intelegentni da to ne dozvolimo", poručuje snažni bek, koji je evropsku karijeru počeo u Ređo Kalabriji, a potom od 2002. do 2004. godine igrao za Fortitudo iz Bolonje.

U nedelju, Argentina igra protiv Australije, koja se debelo namučila na startu protiv Jordana.

"Nemam pojma kako igra Australija. Od počeka priprema pričali smo samo o Nijemcima", zaključio je.

(Izvještaj MONDA iz Turske Nikola Janković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC