• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teodosić za pobjedu Srbije!

Sjajni plejmejker sa pet vezanih poena i jednom dobrom odbranom spriječio veliki preokret Australije - 94:79.

 Teodosić za pobjedu Srbije! Izvor: MONDO

Reprezentacija Srbije odlično je igrala većim dijelom utakmice, ali je dva minuta prije kraja pobjeda došla pod ozbiljan znak pitanja.

"Najbolji evropski plejmejker", kako ga je dva dana ranije nazvao srpski selektor Dušan Ivković, bio je tu da preuzme odgovornost.

Miloš Teodosić je pri rezultatu 81:78 pogodio trojku, iznudio faul u napadu Patrika Milsa, a onda sa linije slobodnih bacanja povisio na 86:78. Uporni "kenguri", koji su se nekoliko puta vraćali u život iz dvocifrenog zaostatka, nisu mogli više ništa da urade.

"Orlovi" su završili meč serijom od 13:1, da bi slavili pobjedu više nego nerealnom razlikom: Srbija - Australija 94:79 (16:12, 27:25, 26:24, 25:18)! POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU!

KAJSERI. DVORANA: Kadir Has. GLEDALACA: 2.500.

SUDIJE: Hoze Anibal Karion (Španija), Džene Vilijam Kenedi (SAD) i Edi Viator (Francuska).

SRBIJA: Teodosić 19 (3sk, 3as), Tepić, Rašić 8, Paunić, Bjelica 7 (5sk), Marković 5, Savanović 10 (5sk), Kešelj 11, Krstić 14 (10sk), Perović 2, Veličković 18 (9sk), Mačvan.

AUSTRALIJA: Martin, Mils 12 (4sk, 6as), Gibson 8, Ingls 6 (4as), Njuli 13 (4sk), Marković, Barlou 4, Vortington 9, Bejns, Andersen 7 (7sk), Nilsen 10, Marić 10 (3sk, 2as).

U četvrtak od 18 časova protiv Argentine, igraće za prvo mjesto u A grupi.

Pitanje je da li će "orlovima" moći da računaju na doprinos Stefana Markovića, kojeg je Novica Veličković slučajno udario po desnoj šaci i poslao ga na klupu. Marković je poslije hlađenja ledom smogao snage da mahne publici pri odlasku u svlačionicu.

Prvi put u kompletnom sastavu, sa kapitenom Nenadom Krstićem, selekcija Srbije pokazala je da ima kvalitet za vrh. Kompletni ne bi izgubili od Nijemaca u deset utakmica zaredom.

Međutim, vidjelo se da u igri pojedinaca, ali i na mentalnom planu, ima dosta prostora za napredak. "Orlovi" su najmanje tri puta u toku utakmice mogli da bace protivnika u nedostižan deficit, ali se dešavalo suprotno - Australija je hvatala priključak.

Poslije 41:30 u 17. minutu, bilo je 41:37, da bi Kosta Perović uspješnom akcijom "pobijedio" sirenu za kraj poluvremena i odveo Srbiju na "plus šest".

U 22. minutu, poslije jednog od rijetkih Veličkovićevih prodora pod koš (pogodak uz dodatno bacanje), Srbi su imali 51:39, a tri minuta kasnije svega 57:51.

Ipak, najskuplje je mogao biti plaćen pad koncentracije poslije vođstva od 65:52 u 27. minutu. Australijanci čak nisu iskoristili sve greške "orlova", ali su poslije koša Marića i prvog od nekoliko zakucavanja Njulija iz kontri, na početku posljednje četvrtine imali potpuno aktivan rezultat - 69:65!

Igrali su se srpski košarkaši opasne igre - "uhvati me ako možeš" - prednost se kretala između četiri i osam poena, da bi Nilsen trojkom smanjio na 81:78, pomenutih na početku izvještaja.

Bio je to alarm za uzbunu, jer bi u slučaju poraza najvjerovatnije zauzeli četvrto mjesto u grupi i u osmini finala otišli na Amerikance...

Da se to ne dogodi, pobrinuo se Teodosić, koji je bio najzaslužniji i što je Srbija u "tvrdoj" prvoj četvrtini stigla do prednosti. Kada ni jedne ni druge nije htio šut spolja, Teo je dvjema, gotovo rutinskim trojkama, nagovijestio ko će ovog popodneva u Kajseriju voditi glavnu riječ.

Sve poene u prvih deset minuta, ne računajući dva poena Krstića (ušao umjesto Perovića u sedmom minutu), ubacili su Teodosić i Veličković. Ostavili su "starteri" dobru situaciju "rezervistima", koje Ivković po pravilu šalje na parket u drugoj četvrtini, a ovi iznenadili možda i same sebe, periodom furiozne igre u napadu.

Duško Savanović vezao je dvije trojke, za njim i Marko Kešelj, koji je onda silovitim zakucavanjem donio "orlovima" prvu dvocifrenu prednost - 41:30. Bilo je zadovoljstvo gledati Srbiju tako poletnu, sa tako mnogo raspoloženih pojedinaca.

Iz istog razloga je šteta što je utakmica ušla u neizvjesnu završnicu, jer su svi lideri australijskog tima u velikoj mjeri zaustavljeni vrlo dobrom odbranom Ivkovićevih pulena.

Centarska linija Marić, Andersen, Nilsen, od koje smo najviše strijepili, postigla je ukupno 27 poena, dok je plejmejker Mils imao očajan procenat šuta i nekoliko izgubljenih lopti u važnim momentima.

Na drugoj strani, za očekivati je da će drama u finišu imati i pozitivnog uticaja na igru u predstojećim utakmicama.


(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC