• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Junaci Savanović i Rašić!

Srbija pobedila Argentinu (84:82) i zauzela prvo mjesto u A grupi. U osmini finala (subota, 17.00) protiv poraženog iz meča Brazil - Hrvatska.

 Junaci Savanović i Rašić! Izvor: MONDO

Reprezentacija Srbije osvojila je grupu A i u prvoj eliminacionoj utakmici Svjetskog prvenstva ide na četvrtoplasiranog iz susjedne grupe B!

U meču odluke, "orlovi" su u dramatičnoj završnici bili mirniji od Argentine - 84:82 (20:22, 20:17, 18:15, 26:28).

Argentina je mnogo bolje počela utakmicu (16:4 u šestom minutu), Srbija preuzela konce od početka drugog poluvremena i u 35. minutu imala devet poena viška - 67:58.

"Gaučosi" su se vratili postigavši osam poena za samo 62 sekunde, da bi Luis Skola penalima 38 sekundi prije kraja izjednačio na 77:77. Uzvratio je ključnom trojkom Duško Savanović, na dodavanje Ivana Paunića i ušlo se u penal-završnicu.

U posljednjih 12 sekundi izvedeno je 11 slobodnih bacanja, za Srbiju je sva četiri hladnokrvno realizovao Aleksandar Rašić i sačuvao vrijednu pobjedu.
Savanović je zabilježio 19 poena i pet skokova, Nenad Krstić 18 poena i osam skokova, a Miloš Teodosić 16 poena, četiri skoka i četiri asistencije. Argentinu je sa 32 poena i sedam uhvaćenih lopti predvodio Skola.

Obe selekcije ostvarile su u prvoj fazi SP skor 4-1, ali su "orlovi" u prednosti zbog dobijenog međusobnog meča. Dalje idu još Australija (3-2) i Angola (2-3), dok su Njemačka i Jordan eliminisani.

Očajan, nervozan start srpskih košarkaša, donio je "gaučosima" 12 poena prednosti, a da se praktično nisu ni oznojili. Znalo se da najveća opasnost prijeti od trilinga Skola, Delfino, Priđoni, ali je upravo njima trojici dozvoljeno da se razigraju!?

Prvih sedam poena za Srbiju postigao je Teodosić, a na listi strijelaca mu se tek u osmom minutu pridružio Marko Kešelj.

Raštimovana igra i loš rezultat uslovili su svađu Teodosića i Nemanje Bjelica, kada su ih u sedmom minutu zamijenili Stefan Marković i Kešelj. Zamjenik kapitena zagrlio je Bjelicu (ne baš prijateljski) i počeo da mu nešto žučno objašnjava, na šta su saigrači i članovi stručnog štaba skočili i razdvojili ih...

Teodosić poslije utakmice nije objasnio šta se dogodilo. Samo je prošao pored novinara i rekao: "Neka pričaju drugi"... Zanimljivo je da se Bjelica vratio u igru tek krajem treće četvrtine.

Ulaskom Savanovića (umjesto Novice Veličkovića), kao i pomenutih Markovića i Kešelja, stvari su krenule nabolje. Krstić je u tim trenucima dobro držao Skolu, a Kešelj osam sekundi prije kraja ubacio trojku i slobodno bacanje za odličnih - s obzirom na igru - 20:22.

Početkom druge četvrtine nastupile su muke u fazi napada. Na sreću, šest promašaja i dvije izgubljene lopte igrača Srbije Argentinci nisu iskoristili na najbolji način (20:28). Onda se u 15. minutu Teodosić vratio na parket i tim je automatski proigrao.

Teo je za tri minuta ubacio sedam poena, zabilježio dvije asistencije i povela je Srbija sa 31:30, prvi put poslije 2:0. Nastupila je rezultatska "klackalica", u kojoj je Savanović vodio glavnu riječ na strani Srbije. Poene za vođstvo na poluvremenu postigao je Marković, pošto se sjajno snašao i uhvatio loptu pod samim košem - 40:39.

Obe selekcije na poluvremenu su imale samo po petoricu igrača u listi strijelaca (Teodosić 14, Savanović 9 - Skola 17, Priđoni 10).

Prvo opipljivije vođstvo Srbiji donio je trojkama Rašić (50:46, 25. minut), mada je Srbija u tom periodu imala nekoliko upropaštenih kontri.

Argentinci se nisu dali, međutim, nesportski prekršaj Sekere nad Markovićem u 30. minutu urodio je plodom u vidu četiri poena za 58:53. Marković je iskoristio jedan penal, ali je zato Veličković konačno pogodio trojku - do tada je na cijelom SP šutirao tragičnih 1/16!

Rašić i Veličković su sa nule na poluvremenu došli do ukupno 13 poena na kraju treće četvrtine (šest, odnosno sedam), a "upisao" se i Perović poslije fantastične asistencije Teodosića.

Posljednja četvrtina počela je maestralnom igrom tandema Savanović - Krstić, koji su ubacili prvih devet poena za Srbiju i odveli je do kritičnih 67:58. Kao dan ranije protiv Australije, nije bilo staloženosti i iskustva da se utakmica mirno privede kraju...

Trojke Priđonija i Lea Gutijereza, kao i koš Skole (uz promašen dodatni penal) u 37. minutu su vratili stvari takoreći na početak - 71:68. Savanović je tada pogodio težak šut iz okreta, kao i Skola ispod ruke Krstića.

Kinteros je trojkom izjednačio na 75:75, pa Skola na 77:77 poslije koša Krstića i počela je drama - sa hepiendom!

KAJSERI. DVORANA: Kadir Has. GLEDALACA: 4.000.

SUDIJE: Džene Vilijam Kenedi (SAD), Huan Arteaga (Španija), Murat Biričik (Turska).

SRBIJA: Teodosić 16 (5/6 za dva, 2/7 za tri, 4sk, 4as), Tepić, Rašić 10 (4izg), Paunić (3sk, 1as), Bjelica, Marković 6, Savanović 19 (6/9 za dva, 2/5 za tri, 5sk), Kešelj 6, Krstić 18 (6/10 za dva, 6/10 penali, 8sk), Perović 2 (5sk), Veličković 7 (2/6 za dva, 1/4 za tri, 6sk, 3as), Mačvan.

ARGENTINA: Skola 32 (12/19 za dva, 8/11 penali, 7sk), Priđoni 13 (3/5 za tri, 9as, 5ukr), Gonzales, Oberto, H. Gutijerez, Sekera 2, Delfino 13 (3/9 za dva, 2/6 za tri, 7sk, 4ukr), Kinteros 10, L. Gutijerez 4, Mata, Hasen 8 (4sk), Kamerihs.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC