• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivković: Pobijedili smo učitelje

Utakmicu su dobili borci, a upravo tome su nas učili Argentinci prethodnih deset godina, rekao je selektor Srbije poslije trijumfa nad velikim rivalom.

 Ivković: Pobijedili smo učitelje Izvor: MONDO

Strateg najefikasnije reprezentacije na Mundobasketu u Turskoj bio je izuzetno ponosan na igrače poslije pobjede nad Argentinom.

Dušan Ivković smatra da smo poslije toliko godina naučili lekciju od "gaučosa" i da smo ih pobijedili onako, kako oni pobjeđuju druge.

Bilo je 84:82, uz mnogo nervoze, tenzije i grešaka, ali je Srbija u finišu odigrala nekoliko sjajnih odbrana, a na drugoj strani imala mirne ruke Duška Savanovića i Aleksandra Rašića, tako da će u osminu finala kao prva iz Grupe A.

"Oba tima su pokazala karakter, a upravo nas je tome Argentina učila posljednjih deset godina", rekao je Ivković u četvrtak uveče, dan pred put u Istanbul, gdje će njegov tim već u subotu od 17.00 igrati meč osmine finala sa Hrvatskom.

"Argentina nas je učila kako da budemo borci. Protiv njih nema sekunde opuštanja", dodao je selektor, koji je pronašao načina da povrati ekipu poslije neugodnog poraza od Njemačke, poslije dva produžetka.

U dvije večeri, Srbija je pobijedila Australiju i Argentinu.

"Bilo je zanimljivo i u posljednjem minutu, ali smo zasluženo dobili. Više od deset puta ekipe su se smijenjivale u vođstvu… Morali bismo isto ovako da igramo u eliminacionim utakmicama, da sakupljamo iskustvo i izbjegnemo neke greške u finišu", dodao je Ivković.

Dopalo mu se što je u penal završnici ekipa sa lakoćom uspijevala da "postavi" najbolje penaldžije na crtu, u ovom slučaju Rašića. A, nije mu se dopalo što smo u fazi odbrane pravili nerezonske faulove, vraćali Argentinu u igru i produžavali neizvjesnost.

Bez namjere da kritikuje, Ivković je naglasio da to ne smije da se ponovi.

Pri vođstvu Srbije od četiri poena razlike, Miloš Teodosić faulirao je Paola Kinterosa prilikom šuta za tri poena, a ovaj hladnokrvno pogodio sva tri i tako potpuno vratio svoj tim u život, a sve se odigralo na sedam sekundi prije kraja.

Srećom, Rašić je na drugoj strani ponovo ubacio oba slobodna bacanja i dobili smo meč.

Saznali smo kasnije da će nam protivnik u osmini finala biti Hrvatska. Ipak, u vrijeme održavanja konferencije za medije, Ivković nije mogao da zna ime protivnika, jer su Brazilci i Hrvati tada tek izašli na teren.

Znao je da nam protivnik stiže iz Grupe B, koja je prvu fazu igrala u Istanbulu i koja u petak neće da pakuje stvari, ide na aerodrom, preživljava saobraćajne kolapse u centru grada, čekira se u hotelu itd, itd…

"U podređenom smo položaju u odnosu na rivala iz Istanbula. Nemamo odmor, rano ustajemo, putujemo, tako da moramo da budemo praktični. Moj asistent Milan Škobalj je u Istanbulu, već ujutru ćemo imati informacije", rekao je Ivković i onda se vratio svom timu.

"Govorili smo da ćemo igrati kvalitetnu košarku, da ćemo je podići na viši nivo i u to smo već uvjerili cio svijet. Vjerujte mi, dobijamo čestitke i od trenera i ljudi iz Kajserija, ali to ne smije da nas uspava", oprezan je iskusni trener.

Ivković nije opsjednut statistikom, ali mu je drago što vodi najefikasniji tim na šampionatu.

"Ne igramo košarku na 50, već na 90 poena. Nismo samo najefikasniji, već smo prvi u skoku, prvi u asistencijama, procentu realizacije šuta… U modernoj košarci ne može se više tražiti od jednog tima".

Uprkos svemu, "kouč" smatra da Srbija još nije dostigla vrhunac forme.

"Neke smo stvari izdefinisali, ali ima još prostora za napredak. Dopada mi se što su izuzetno stabilno odigrali Kešelj i Bjelica, ali su zbog neiskustva imali nešto lošiji dan protiv Argentine", analizirao je Ivković i onda naveo suprotan primjer.

"Zato smo dobili Rašića, koji je počeo sa greškama, ali se poslije vratio. Imamo dobru unutrašnju igru, imamo stil, agresivnu odbranu, imamo sve više poena iz tranzicije… Mada nam se to konkretno nekada obije o glavu", slegao je ramenima, aludirajući na neke nerealizovane brze napade u finišu meča sa Argentinom.

Ivković i dalje insistira da ovaj tim ne bi smio da bude pod pritiskom, kada je konačan plasman na SP u pitanju.

"Da budem iskren, ni ja nisam očekivao ovakav rezultat poslije kazni za naše igrače. Ipak, ovi momci su zaslužni za dosadašnji uspjeh".

(Izvještač MONDA iz Turske Nikola Janković, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC